söndag 31 januari 2010

Startskottet

Hör nu på go vänner så ska jag för er berätta...

Jo, idag har jag äntligen kommit igång med årets frösådd!
Först ut i såjord blev några chilifrön, Early Jalapeno, och jag fick jord under naglarna igen!

När jag ändå var till stan för att köpa såjord så köpte jag en ny duk till det vita bordet. Det är väldigt mycket vår i den, men det gillar jag!

Det blev inga tulpaner, men en primula i milda färger.


I vanliga fall brukar jag så pelargoner samtidigt som chilin, men i år hoppar jag över det och hoppas, hoppas att de jag redan har överlever vintern i jordkällaren. Hade en tanke att så jätteverbena också, men jag har inte köpt några frön...

Har du kommit igång med frösådderna ännu (några vet jag ju om)?

Måste ju bara visa solen som nyss försvann bakom berget. Färgen blev inte lika knallröd när jag fotade, men den var verkligen illröd!

fredag 29 januari 2010

Fredagsgott

Nu är en lång arbetsvecka äntligen till ända. Jag jobbar oftast deltid, men inte den här veckan då det har varit heltid så nu är jag trött...

Under granen i julas fanns det några platta paket. I det ena fanns Per Morbergs vackra kokbok.

Det är mycket text, fina bilder och jättebra recept av alla möjliga slag. Vi har provlagat flera av recepten och varit nöjd med allt hittills. Pizzan har vi hunnit göra flera gånger faktiskt. Den är så väldigt god trots att det är relativt få ingridienser, men de är å andra sidan enkla och bra råvaror.


Barnen fick också en kokbok! Den äldre som (nästan) aldrig vill vara med och laga mat och baka och den yngre som alltid vill vara med. Den här kokboken är så himla bra för det är så enkla recept och man behöver inte kunna läsa för att förstå.
Deras pappa och jag har hittills blivit bjudna på både fisk i foliepaket och ugnsstekt falukorv och potatismos!

Här sitter jag och snackar mat... Nyss hemkommen från ett restaurangbesök med supergod mat. Restaurangen i fråga ligger mitt ute i skogen och är i en jättefin miljö. Till efterrätt åt vi chokladfondanter - himmel vad gott det var!

Ikväll är det kallt och som tur är har vi idag fått klartecken att börja elda i pannan igen!
Imorgon har jag planer på att köpa mig en påse såjord för att komma igång med chilisådden!

måndag 25 januari 2010

Flitig bloggare kan man inte kalla mig för just nu, men det står inte stilla i mitt liv ändå.

I fredags flyttade vår lilla jämthundstik in hos oss, äntligen! Det kommer inte att bli en hundblogg, men i brist på andra foton så visar jag ett på henne (och så är hon ju så söt förstås!).



Idag började också mannen att hacka fram murstocken som vi ska laga. Här har han tagit fram den delen där det har spruckit. Den andra sprickan har vi ett köksskåp och den tredje uppe på vinden.




Det är ganska fula tegelstenar under tyvärr, annars hade jag gärna sett att vi knackat fram hela och haft en vacker tegelvägg där.

Tack för alla tomatkommentarer! Jag ska damma av frölådan snart och sedan snickra ihop en fröbeställning!
Ni som tipsade om zonterapi mot migrän - tack, det ska jag absolut testa!

onsdag 20 januari 2010

Röda, söta, saftiga...

Tack till Er alla för att jag fick "prata av mig" lite häromdagen. Ganska omgående efter jag postat inlägget fick jag pang på ett migränanfall. Jag hade hållit igång hela dagen och det var först då som jag faktiskt slappnade av och då fick jag migrän tillbaka. Typiskt, men nu hoppas jag att det dröjer till nästa gång.

Jag har lite smått börjat tänka lite på fröer. I år blir det nog inte så många perenner, jag ska kolla vad jag har för frön kvar och sedan köpa myskmadra- och stäppsalviafrön.

Det är mest tomater jag har kollat in hittills. Jag brukar alltid ha någon körsbärstomat, olika varje gång, men jag har aldrig blivit besviken. Gardeners Delight hade jag i somras och Chocolate Cherry dessförinnan. Många och goda fick jag av båda sorterna! Nu har jag kollat lite på Supersweet 100.




"Vanlig" tomat hade vi Tigerella och Klasetomat. Tigerella blev det också stor skörd av, den andra minns jag inte riktigt. Outdoor Girl ska vara en tidig sort, den blir det kanske i år. Olivade, plommontomat, har jag haft tidigare och gillade. Bifftomater är jag inte så förtjust i, men jag kanske inte haft någon fin sort?

Gul pärontomat testade jag ifjol och det var inget större fel på den, men det var inget särskilt med den heller, förutom den vackra formen och färgen! Funderar på Green Grape som är en körsbärstomat med gröngula tomater.

Ge mig din bästa tomatsort!

Jag är ingen vidare grönsaksodlare, men jag vill gärna vara en! :) Blomkål och bönor är något jag vill ha i mitt lilla land. Bönor har jag faktiskt haft, men blomkål - är det svårt? Purjolök?

Ettåringar lär det bli ett gäng med också, luktärter, krasse, heliotrop, lejongap, rosenskära, ringblommor...

Det är bara ett litet problem - var ska jag ha alla mina sådder innan de kan flytta ut i glashuset?

måndag 18 januari 2010

Tacksam

Vi lever och har fortfarande tak över huvudet.

Vi råkade ut för en sotbrand igår kväll. Maken hade precis tänt upp i pannan när ena brandvarnaren går igång. Eftersom det var i ett helt annat rum den satt i blev han lite konfunderad tills han såg att det sipprade ut rök genom murstocken. Som tur är reagerade han snabbt och stack ut för att kolla skorstenen - som det brann för fullt ur...



Vi ringde 112 och fick ut ungarna snabbt. Det var en riktig plåga att stå ute på gården och vänta på brandkåren och samtidigt se eldslågorna slå ur skorstenen utan att veta vad man kan göra.

Jag tänkte hela tiden: Tur att vi var hemma, tur att vi var hemma, men idag har mer tänkt på vad som skulle kunna hänt om vi lagt oss för kvällen då eller om det inte inte varit en spricka i muren så brandvarnaren inte gått igång så snabbt...

Det gick bra och jag är så tacksam för det.

Förutom att vi måste laga murstocken där röken sipprade ut sprack den också uppe på vinden av elden, men det ska tydligen gå bra att laga. I n g e t annat är skadat.

Jag har alltid haft respekt för elden. Vi måste ha den för att värma upp vårat hus samtidigt som den kan utgöra en fara.

Jag har ju sett i lokaltidningen rapporter om bränder var och varannan dag nu när det varit så bistert ute. Som det blev för oss kan det tydligen lätt bli när det är stora temperaturväxlingar så som det var här i helgen. Känns också lite skönt att det inte var slarv orsakat av oss som det berodde på, men vi ska absolut sota själva, mellan de ordinarie sotningarna, hädanefter.

Vet inte om någon orkat lyssna/läsa, men jag fick i alla fall häva ur mig lite av det som finns i mitt huvud nu.

Kram.

torsdag 14 januari 2010

Ohälsa?

Jag önskar att ni kunde få samma vackra vita vinterlandskap som jag ser om dagarna. Platsen där jag lever har aldrig varit vackrare vintertid än vad den är just nu!

Vi fick in dimma förut som gjorde att träden och resten av naturen kläddes med froststjärnor stora som ja...

Himlen var idag först klarblå och sedan när det började skymma blev den nästan åskblå, SÅ vackert! Jag har inte haft med mig kameran dagtid någon av dagarna så jag har inte kunnat fota och det spelar ju ingen roll hur mycket jag beskriver det så blir det inte rättvisa.



Vi har visserligen kallt (-25°), men vackrare än nånsin!

Det är som att leva mitt i Olles Skidfärd!


Jag är lite orolig för min egen hälsa... Det är nämligen så här: Jag har inte påbörjat någon frölista eller fröbeställning ännu - kan det vara allvarligt?
Så här brukar det inte vara i mitten på januari.

Jag funderar på att titta på det nya trädgårdsprogrammet (från i fredags) ikväll eller läsa nya AoT som kom i brevlådan idag. Kanske kommer inspirationen smygande?

måndag 11 januari 2010

Hemvävt

Tack för alla rara kommentarer om Soja. Hon är en liten jämthundstik som husse hoppas ska bli en fin jaktkamrat och familjemedlem.

Temperaturen har stigit här och ikväll hade vi tio minus och hela familjen gav sig iväg till skidspåret. Det var fina spår och riktigt skönt att åka!


Min mamma väver väldigt mycket fint. I julklapp fick vi ett dussin servetter av henne som hon vävt.



En julklapp som jag blev väldigt glad över. Dels så gillar jag att duka med tygservetter och så är det ju extra roligt när det är mamma som gjort dem!



Av min systers namn och mitt eget så har hon gett dem ett namn också, Evås. :)
Tack igen, mamma!

Jag vet att flera såg trädgårdsprogrammet som gick i Svt i fredags. Jag har inte sett det ännu, men är nyfiken på vad du tyckte om programmet?

Jag gissar att flera än jag är svältfödda på trädgård i rutan nu?

söndag 10 januari 2010

Soja

Nej, det här inlägget ska inte handla om mat även om det varit otroligt mycket god mat den seanste tiden och särskilt igår när vi lagade god italiensk mat hos vännerna inför Italien-resan till sommaren.

I somras hade vi problem med både grävling och hare i trädgården. Grävlingen tyckte att det var extra lättarbetat att få fram daggmaskar i mina nyplanterade rabatter och var inte särskilt försiktig med de yttepyttiga frösåddingar som jag planterat i massor.


Sommaren som kommer tror jag faktiskt inte att vi kommer att ha dessa problem för vi får snart hem en liten valp som ska skrämma bort odjuren (nu kanske vi inte skaffar henne främst av den anledningen, men ändå...)!
Jag har aldrig haft hund och aldrig trott jag skulle skaffa en, men nu kunde jag inte motstå längre. :)

Om bara några veckor flyttar hon in.

Nu söndag och min ledighet går mot sitt slut och imorgon är det jobb igen. Julen är nästan helt bortstädad, men julgranen får vara kvar några dagar till.

Det är så mysigt med julens prydnader och färger, men nu känns det väldigt ljust och fräscht och det är bara krispiga tulpaner på köksbordet som saknas. Det märks tydligt nu att dagarna är längre och det kommer att vara nästan dagsljus när jag går hem från jobbet imorgon!!


fredag 8 januari 2010

Tantolunden

Idag är det prick tre år sedan jag började blogga!
Då höll jag till här.
Jag har fått så många fina vänner genom bloggen och det är så roligt att ha andra att dela intresset med!

Jag har varken presenter eller tårta dagen till ära, men jag skickar en stor varm kram till alla er som gör det så roligt för mig att blogga!

När vi hade en dag över i Stockholm på hemväg från Gotland i somras besökte vi Tantolunden och koloniområdet där. Norrlänningarna i storstan oroade sig inte särskilt över att hitta dit eftersom vi har gps... Vi började köra i väntan på att den skulle navigera oss rätt, men icke, den kom inte igång. Hur det var så var vi helt plötsligt framme utan att ha kört fel.



En otroligt praktfull entré!



Många av de små kolonistugorna syntes knappt för alla blommor och blader.


Tittut!


Ett sådant litet kikhål skulle jag också vilja ha, men det blir nog inte lika effektfullt när man inte bor längs med en gata och bara har skogen som grannar.

Vilken oas koloniområdet var! Det var så stilla och lugnt att man helt glömde att vi var mitt i storstan! Det är ju fantastiskt att det fått vara kvar med det vackra läget.

Lika kyligt idag också och i morse blev jag väckt med orden: vattnet har frusit... Det har aldrig frusit förr, men å andra sidan har det varit väldigt kallt under lång tid nu. Maken kröp in under huset (torpargrund) och det var snabbt fixat. Tydligen så var det en del slarv när det gjordes om för några år sedan, men nu är det isolerat kring rören igen.

Jag hoppas ni hänger med på ytterligare ett år här!


PS. Bilderna ser lite knepiga ut, jag får försöka fixa det. Vet inte om det blev något konstigt med storleken?

torsdag 7 januari 2010

Bistert

Jag tror nog jag stannar inne en stund till... Blir en filmkväll istället för skidåkning känner jag.




Vad gör du i kylan?

tisdag 5 januari 2010

Ledig...

Barnen fick ett stort detaljrikt pussel i julklapp och det har vi nu gett oss in på! När man är fyra stycken som håller på samtidigt så är det bra att vi har det nya stora bordet att sprida ut oss på.




Jag bloggar sparsamt nu trots att det brukar vara tvärtom när jag inte jobbar, men de här dagarna har jag fullt upp med att vara ledig! Förutom att pussla så blir det långa sovmornar, sena kvällar framför någon bra film/tv, skidåkning, läsning... ja ganska slött, men skönt!

Idag är det kallt, igen, och förutom en kort sparktur med dottern så har bara varit inomhus, det bet i kinderna ute kan man säga.

Hos Hannu finns vinterbilder från norr till söder - kika in där!



söndag 3 januari 2010

Trädgårdsåret 2009 (del 2)

Juli - var en regnig och trist sommarrmånad. I växthuset saknade tomaterna både sol och värme. Pionfavoriterna slog ut en efter en och jag gladdes åt både väldoften och de maffiga pionblommorna! På semesterresan till Gotland inspirerades jag av en plantering med limegröna daggkåpor tillsammans med ett böljande blått hav av stäppsalvia. Därför gjordes en av rabatterna här hemma om. Örtagården svämmade nästan över med persilja, rosmarin, timjan, oregano med mera medan luktärterna inte alls ville vara med. Efter många turer gjordes en del av gårdsplanen om till uteplats med tillhörande släntrabatt och vi skördade vår allra första nypotatis nånsin! En grävling fick för sig att böka efter daggmask i mina nya planteringar... Vi besökte Wij Trädgårdar och Jord under naglarna flyttade till nuvarande bloggadress.





Augusti - kom med sommarens första liljeblomning och det blev även lite sol och värme som gladde både människor och tomater.Vi satte upp humlestörar på rad nedanför altanen för att ersätta gärdsgården som försvann med ett av vinterns takras. Vindruvan som vi planterade förra sommaren fick nu en liten pergola att klättra över. Att den troligen inte alls kommer att täckas in av vinet bekymrar oss inte särskilt.  När nästan hela sommaren gått kom också lusten för att "betonga" lite, blomsterstöd, trampstenar och hängande fågelbad. Lingonplockning avslutade månaden och trädgårdens blommor brann i orange, gul och röd.




September - fortsatte att gjuta i betong och plocka lingon i skogen. Liljan Stargazer blommade så otroligt vackert och vilken väldoft! Vi skördade massor av tomater innan det blev dags att tömma och plocka in krukor, trädgårdsmöbler och växtstöd. Komposten blev som vanligt jättefin!




Oktober - började med snö, men den försvann snabbt. Lavendel coh liljor fick ett lager granris över sig istället och sent om sider kom gjorde vi vinter i växthuset. Chiliskörden blev stor och vacker! Den 19 oktober presenterade jag årets sista Veckans blomma som blev alpklematisens första blomma nånsin!




November - kom med mörker. Vilket mörker sedan... knappt en enda soldag  och avsaknaden av snö gjorde att det kändes värre än vanligt. Vi tapetserade om med blommor uppåt väggarna inomhus innan det var dags att tända första ljuset.



December - var heller ingen trädgårdsmånad. Vi bakade pepparkakor, sjöng julsånger och smaskade knäck. Innan månaden var slut damp i alla fall frökatalogerna ner i brevlådan!


Bloggandet är en fantastisk dagbok och det har varit riktigt roligt att se tillbaka lite på året som nu ligger bakom oss!

Idag har jag varit ute i skidspåret igen och det var en väldigt fin vinterdag med sol och -8°. Nu hoppas jag tempraturen kan hålla sig däromkring så att vi får chans att vara ute under den här veckan för nu börjar jag nämligen mitt jullov!

Må så gott!

fredag 1 januari 2010

Mitt Trädgårdsår 2009

  Januari -i årets första månad fanns trädgården mest mina drömmar. Det var längtan, planering och förhoppningar! Första fröna kom i jord, pelargon och två sorters chili. Jag hade kanske kunnat vänta ett tag till, men varför det? :) 8 januari firade jag att jag bloggat i två år.


Februari - Snö och kyla, men fräscha tulpaner på köksbordet mest varje dag. Vi studerade småfåglarnas liv vid fågelladan och bläddrade i fågelboken tillsammans. Mera sådder, perenner, som åkte ut under ett snötäcke!

Mars - jag bjöd på en märklig "trädgårdsvandring". Funderade en hel del kring trädgårdens läkande kraft och sådde tomatfrön. Växthuset var helt oåtkomligt för all snö, trots att vi ställde om klockorna till sommartid så kändes våren långt borta...








April - Påsken kom med snösmältning, äntligen. Bubbelplasten kom upp i växthuset och värmefläkten brummade igång! Trädgård Norr i Umeå besöktes med nyfunna trädgårdsvänner. Sista veckan startade jag Veckans Blomma och först ut var krokusen.


Maj - startade med riktigt fint väder och och trädgårdslusten nästan svämmade över! Vi kom igång med skämshörnan uppe vid växthusen, pilstaket och trätrall varvdes med stenar. En rosenportal som tidigare hade varit "nej, nej" hos mig var plötsligt klar. Vi planterade ett plommonträd och två körsbärsträd. Jag grävde en pionrabatt, ångrade mig och grävde en annan... Jag besökte Jamtlis Vårmarknad där Hannu Sarenström höll en inspirerande föredrag!


Juni - så var den första sommarmånaden igång. Vi satt på första parkett och såg fågelungarnas första flygturer! I skogen runt om oss avverkades det vilket gjorde att vi fick in mer ljus i trädgården. Jag fick äran att hålla i en utlottning med fina vinter från Trådspira. Det blev allt svårare att välja ut Veckans Blomma ju längre in i sommaren vi kom för nu ville alla blommor komma ikapp sommaren!

Det är svårt att sammanfatta trädgårdsåret på några få rader, i alla fall när vi börjar komma till våren och sommaren. Det här halvåret bloggade jag på annat ställe, nämligen här, och det är så roligt se tillbaka på tankarna och funderingarna som jag hade just då.
Framför mig på skrivbordet ligger två frökataloger och ropar på mig och i kameran har jag ett snöig foto som viskar att här Åsa, här i hörnet kan det bli bra med en ny plantering till våren...

Tack för att ni delar mina trädgårdsfunderingar, bladlöss och glädjefnatt året runt!
...och God fortsättning på det nya året!
Återkommer med andra halvan senare.