onsdag 31 mars 2010

Under lysrören

Rapport från såhyllan:


Jag fick hastigt akutplantera om tomatplantorna för de höll på att dö en tragisk död. Jag har även planterat om 30-35 lavendelplantor och femtioelva lövkojor sisådär. :)

Lejongapen gick en dyster torkdöd till mötes, men jag räddade några stycken i alla fall. 

Tobak, chili, flitiga lisa och en del andra mår i alla fall bara bra, men sanningen är väl den att jag i år inte riktigt tagit mig tiden att se om mina små gröna skyddslingar. Jag har dessutom beställt hem ett gäng fröer till så nu får jag helt enkelt skärpa till mig med vattenkannan!

Idag har plusgraderna tagit rejält på snön så jag är ändå optimistisk om att det blir vår även i år!

Psst... Nyss beställde jag några pioner från odla.nu.

måndag 29 mars 2010

Vårtecken

Det är inte lätt att leta vårtecken när världen i helgen berikades med flera cm med ny vit härlig och mjuk snö, men jag gjorde ett försök i morse.

Mina barn brukar åka spark till skolan vintertid, men den här tiden när det börjar tina lite smått så måste de lämna sparken efter en bit för att grus eller asfalt hugger tvärstopp.

Detta får alltså vara mitt vårtecken - en övergiven spark i vägkanten. :)

Våren har kanske kommit längre på andra platser? Se här!

fredag 26 mars 2010

Stilbyte?

När jag skulle beställa lite sommarkläder kunde jag bara inte motstå att beställa det här fina kuddfodralet!


Glad i hågen öppnade jag paketet igår och fann, inte alls det fina kuddfodralet jag beställt utan...



 Kanske inte riktigt samma stil på dessa...

Jag mailade h&m igår så jag hoppas att de kan skicka mig det rätta. Det var nämligen rätt artikelnummer på både förpackningen och orderformuläret.

Igår sådde jag lite mera frön, två olika sorters astrar bland annat. Det är dags för mig att spara mjölkförpackningarna (till tomatplantorna) och toarullarna (till luktärtssådden) också.

Nu får det gärna bli plusgrader hela dagarna så kan jag ställa ut några sålådor i växthuset dagtid, men än är vi ju fortfarande i mars så det kanske är för mycket att hoppas på.


Just nu har vi vårvinter här. Kalla nätter och hyfsat milda dagar.
Det är den här tiden alla här uppe vill ge sig ut på isarna för att pimpla eller gräva en snögrotta att sitta och sola i.
Den här helgen ska vi vara ute båda dagarna så jag hoppas att solen vill lysa över oss, även om prognosen visar något annat.


Jag önskar Er alla en riktigt fin helg!

onsdag 24 mars 2010

Rosor - igen

Om någon vill mig något så brukar de posta en kommentar på inlägget, men OM man inte vill det utan skicka e-post istället så har jag nu lagt adressen i högerspalten.
Samma dag som jag bloggade om rosor, se här, uppmärksammade någon detta, nämligen min mamma som skickade det här söta mailet till mig:

Åsa och rosor.
Det är nog ett arv från din mormor. Jag ska tala om när det blir för mycket, tex.rosenparfym.

 Bra, då vet jag att det finns någon som säger ifrån när det går för långt med rosfebern. =)


Ha en fin dag!

tisdag 23 mars 2010

Tisdagstema - Plast

Det har varit ett uppehåll i Tisdagstema här under en tid, men förra veckan bestämde jag att oavsett tema så skulle jag hoppa på igen den här veckan.

Veckans Tisdagstema är Plast.

Eftersom det är såtider så får mina egenklippta märkpinnar bli min tolkning av plast.


Det är kesoburken (eller bregott-locket) i plast som får sätta livet till och återanvändas på det här sättet. Jag skriver på plaststickan med cd-märkpennan och det håller inte för evigt, men väl tills det är dags att plantera ut.

Tänkt och gjort - det var mitt bidrag till Plasttemat. Här kan du se fler tolkningar!

måndag 22 mars 2010

Vårteckensutmaning

Vårtecken hos mig? Det brukar vara klent med det i mars, men, som en eftersläntare, har jag bestämt mig för att försöka se den, i alla fall normalt, sena våren med mera positiva ögon.

Jag har därför antagit Humlebacken utmaning. Se även länken här till höger.

I helgen har vi haft klarblå himmel och solsken. Solen har faktiskt värmt en hel del! Att det fortfarande är rejält kyliga nätter blir lättare att ta när man får se detta:


Kolla in vädringsluckan i nock på växthuset! Yes!


Dörrarna är fortfarande fastfrusna, men tanken på att snart kunna befinna sig där inne och pyssla med sådderna är skön! 


fredag 19 mars 2010

A rose

Medan snön snöar i vågrät riktning utanför huset sitter jag inne i värmen och drömmer om rosbågar (har ni sett i nya numret av AoT? Jag har fastnat på de sidorna...) och jag hoppas att våran rosbåge kommer att svämma över av praktfulla väldoftande rosor.



Det var ju en chansning när jag planterade New Dawn och honungsrosen eftersom de kanske inte är härdiga nog, men jag hoppas, hoppas att de vill göra sig till lite för mig. :)

Det är något med mig och rosor... 

Jag, som slet som tusan för några år sedan för att få bort de stackars rosorna som växte på garageuppfarten, jag vill bara gå omkring i en rosengård och njuta, dofta och bli alldeles vimmelkantig av rus, rosrus.

Jag har inte planerat några nya rosor, men jag ska i alla fall flytta den ena klätterrosen som blommar snällt, men har det alldeles för trångt. Om de nya klätterrosorna ska göra sig till för mig så är det dags att jag skämmer bort Polstjärnan lite.

A rose is a rose is a rose



Betongkurs

Tipselitipsar om Njut i din trädgårds Betongkurs på sin blogg, se här!

Bilden är lånad från Njut i din trädgård


onsdag 17 mars 2010

Drömmen

Just nu drömmer jag mig bort i värld av, kanske inte den perfekta trädgården för det skulle inte vara jag, men lite grann av den i alla fall. 

Jag läser boken Drömmen om en trädgård av Sanna Töringe, finns bland annat här.


Boken är jättefint skriven, fotografierna vackra och det är mycket svårt att lägga ifrån sig den. 

Jag vill också ha en rosenrundel kantad med buxbom och en vacker röd tegelmur! 
Jag vill ha en välplanerad trädgård som man känner sig avslappnad i och bara kan njuta av färger och dofter...


Trots att även piondepression, snigeljakt och misär i orangeriet förekommer så läser jag det med lavendeldoft och rospassion på näthinnan. 

Vilken trädgårdsbok drömmer du dig bort med läser du i väntan på våren?



tisdag 16 mars 2010

Vinterträdgård

Jag har försökt skotta av snön från spireahäcken nu, den ser nästan ut att ligga vikt mot marken. Ja, skottat för att skaka av kvistarna går inte, det är alldeles för tjockt och isigt. Nackdelen med att använda spade är förstås att kvistarna lätt skadas. 

Det är mycket som ska tänkas på när vi gräver och planerar vår trädgård. Främst förstås att det blir bra i just den tid vi njuter som mest i trädgården, det vill säga vår och sommar.

Men för att det ska bli bra ska vi även få in så att det fungerar med snöröjning under flera månader och kraftiga takras - något som är nog så svårt när vi sätter upp den nybyggda spaljén i maj, gräver min nya rabatt i juni eller planerar en liten damm i augusti. Vad jag gör i juli? Njuter...



Jag gillar inte just den här delen som envist ska blanda sig i min dröm om den ljuvliga trädgården, men det är nog så viktigt. 

Ifjol kraschade gärdsgården som vi haft i många år av ett våldsamt takras. I somras ersatte vi den delen med att sätta upp ett gäng humlestörar istället och lovade varandra att investera i snörasskydd innan vintern. Nu har vi inte alls haft samma snömängder i år som i fjol, men jag har inte vågat mig på att se efter som humlestörarna blott är vedpinnar nu (för vi har så klart inte skaffat några skydd...).

Redigerat: Alla humlestörar har klarat sig fint, årets snöras hamnade inte alls så långt ut som förra årets.

Min kant mellan gräsmatta och grusplan har i år effektivt skyddats mot traktorn med farliga snöskopan (vi bor vid en återvändsgränd så traktorn behöver vända hos oss) genom höga tallkvistar som satts upp som markering. Förra året försköt nämlingen traktorn hela stenkanten som jag hade gjort.


Det är inte bara farliga traktorer som vi ska tänka på. Vi skottar ju själva gårdsplanen själva och en snörik vinter då brukar det bli problem efter ett tag var vi ska göra av snön? Vallarna som skottades upp i december orkar jag inte komma över i februari. Vi brukar krympa gården lite, men det bästa är ju att kunna leda bort snön så långt från huset som möjligt.

Apropå snö och vinter så försöker jag också få in i mitt tänk att det faktiskt inte är samma förutsättningar att ha trädgård här uppe som söderut när jag tycker att andra hinner få så stora plantor på en säsong och när komposten erbjuder fin härlig jord efter bara en sommar? Faktum är ju att säsongen startar mycket senare hos mig än exempelvis Skåne och höstplantering är inte att tänka på hos mig för rätt var det är har vi vinter (nästan) i slutet av september.

Säsongen blir ju flera månader kortare och det ska jag försöka komma ihåg. :)

Usch, nu kändes det som att det blev väldigt deppigt och negativt det här, det var inte den känslan jag hade när jag började skriva.

Ha en fin tisdag!

PS. Stolsdynorna för några inlägg sedan har jag inte sytt själv, de är från Nyblom & Kollén.

söndag 14 mars 2010

Helgen

Igår blev det en fjälltur igen. Barnen skulle åka en skidtävling i Duved så vi packade med oss skidor och matsäckskorgen för en utflykt västerut. 
Det var strålande solsken när vi for hemifrån, men i fjällen var det inte lika fint väder. 


Nu blev tyvärr sonen lite tussig och kunde inte vara med på tävlingen, men dottern gjorde ett jättefint lopp! I anmälan ingick en biljett till upplevelsebadet i Åre så efter avslutad skidtävling for vi dit för att bada och basta en stund (allt blev ju lite avhugget då en var lite sjuk) innan vi åkte hemåt igen.

Idag var det åter strålande sol så jag gick ut och gjorde en "snösoffa" i solen utanför växthuset och gjorde upp en eld i eldkorgen. Vi grillade mackor och fikade tills solen gick i moln. 

Det blir inte så mycket gjort hemma, men jag vill ta vara på de fina dagarna vi har nu. Som en liten tröst så har jag hängt upp den här skylten på hallväggen:


 Men det är klart, last week måste ju också vara någon gång. :)

Vad har du gjort i helgen?

PS. Jag har knappt visat några vinterbilder på bloggen förrän vi kom in i månaden mars, men det känns som vårvinter nu och det är extra skönt att vara ute. :)

fredag 12 mars 2010

Vitt

Det var innan jul som vi tapetserade om och försökte göra i ordning ett matrum. Vi köpte ett stort bord, men körde fast när det gällde val av stolar. Det enda vi visste var att vi ville ha stoppade dynor, men som vanligt gjorde vi en kovändning och gick istället på loppis och köpte på oss några vanliga enkla pinnstolar istället. :)


Dessa, plus några vi hade undangömda hemma, har jag nu målat vita (den sjätte stolen ska få sin sista färgstrykning ikväll). Det är en brokig samling stolar i olika former.
När vi är många kompletterar vi möblemanget med en bänk.


För att ändå sitta skönt så har jag lagt på en tjock stolsdyna.

Jag är ingen loppismänniska, vet inte varför för vi har ofta varit på sommarauktioner och gillar det. Sanningen är väl den att jag aldrig hittat det tidigare, men stolar fanns det några.

Jag blev sedan hyllad som miljöhjälte av sexåringen för att jag återanvände istället för att köpa nytt och bara det - att vara miljöhjälte - känns bra! :)

Igår sådde jag resten av tomaterna samt lövkoja som är en ny blomma för mig. Det går framåt med årets sådder, men väääldigt långsamt. :)

tisdag 9 mars 2010

Vårvinterväder

Nu är jag inne på andra dagen av sportlovet och igår tog vi en riktig långtur i skidspåret hela familjen och även vovven.


Vi hann med alla möjliga väder under de timmarna vi var ute - blåst, regn, snö och allra mest solsken! Det var plusgrader och inte ens regnet kunde få en på dåligt humör för det var jätteskönt!

Idag har jag dammat av slalomskidorna för första gången på en sisådär femton år... Jag åkte ofta slalom som barn och tills 20-årsåldern och sedan tog det tvärslut.
Nu har jag barn som gärna åker slalom och jag vill ju gärna vara med och idag tog jag modet till mig och hängde med dem. Någon Stenmark är väl inte, men det kändes nästan så ett tag. =)

I allt detta sportande glömmer jag nästan mina sådder och några har dött en tråkig torkdöd. Nu är jag inte den som ger upp för en sådan sak (då hade jag aldrig ägnat mig åt frösådder) så igår blev den en tomatsort och lite örter som såddes, men tyvärr blev det inget mera eftersom såjorden tog slut. :( Snart är vi i mitten på mars och jag har massor kvar att så! Roligt!

 Nu ska jag baka lite matbröd. Hej svejs!



söndag 7 mars 2010

Utsikt

Söndag igen, men det gör inte så mycket för imorgon börjar mitt tre-dagars sportlov. Det är första gången jag ska vara ledig med mina barn på sportlovet och vi började sporta redan igår. :)

Vi tog en dagstur till fjälls och gick på tur med barn och hundvalp. Det var lite kallt, men solen sken från en klarblå himmel och jag som inte varit till fjällen på länge, knappt sedan vi fick barnen, blev alldeles hänförd över hur vackert det är!

Bilderna är från platsen där vi fikade.


Vi åkte inte så där jättelång tur, men det blev lite lössnöåkning på smala längdskidor (jag tycker det är så kul utför, men det blev svårare när jag/vi skulle hålla koll på barnen samtidigt) och så grävde vi ner oss i snön och fikade och grillade - mys!

Klicka gärna upp bilden.

Nu när barnen är så pass stora så hoppas jag att det blir fler sådana här utflykter både på tur och i backarna. Även sommartid är ju fjällen väl värda att besöka. Vi har ju dessutom Jämtlandsfjällen så nära.

Hade en tanke att så tomatfröna den här veckan, men så blev det inte. Imorgon kanske? Jag håller dessutom på att måla några loppisfynd som kräver några strykningar.


Må så gott!