fredag 30 april 2010

Slit och förvånas

Kanske världens vackraste kompost.

Bilden är lånad med tillstånd från groform.se


När man som jag tycker att lövkomposten kan göras av fyra ihopskruvade lastpallar så är det här som en möte mellan skilda världar...


Komposten i obehandlad metall tillverkas av det småländska företaget Gro form.



Ikväll blir det ett besök vid majbrasan med familjen.
Jag önskar Er alla en riktigt trevlig Valborgsmässoafton!

onsdag 28 april 2010

Jodå

Ett rostigt fat.

Nu är det mitt.


Några taklökar blir nog fint i det, eller hur?

Nu är definitivt den sura minen bortsuddad.

När det gäller björksaven i förra inlägget så undrade många hur den smakar.
Första litrarna smakade helt enkelt som vanligt kranvatten. Nu smakar det lite, lite sötare. Det smakar alltså just ingenting. ;)

tisdag 27 april 2010

Stårshojt

Med näsan mot marken på spaning om det hänt något nytt sedan igår så gör jag inte så mycket nytta i trädgården just nu. :)

Funderar lite på en klätterros som står alldeles för trångt om fötterna (nerkilad mellan en storsten och en husgrund), att den ska flyttas har jag funderat färdigt om, men var? Jag har ett ställe där den skulle göra sig fin, men eftersom jag bor i stenriket så går det inte gräva överallt. Jag har provgrävt lite där, men det är ännu tjäle så jag kunde inte komma fram till något.
Ett alternativ är mot den nybyggda hundgården, tror säkert att innehavaren själv skulle uppskatta lite härlig rosdoft! Även där har jag provgrävt lite och säkerligen är det en massa sten även där, men överst är det i alla fall en massa trädrötter. :(

Jag gillar sten i trädgården, jag släpar ju alltid hem några kilo, men det är liiite jobbigt att hela tomten vilar på ett berg.

Ja, ja, jag deppar inte över det utan säger Skål! på självaste tisdagen och bjuder den som vill ha på en drink!


Det är maken som tömmer björkarna på lite sav och hela familjen dricker minst ett glas med björksav om dagen nu. Det ska tydligen vara nyttigt och nu vill vi hålla oss friska och pigga hela våren!

Snapsar ena dagen och drinkar den andra. Så kan det vara. ;)

Må så gott alla vänner!

Redigerat: Björksaven smakar nästan ingenting. Det första vi tappade smakade som vatten, nu efter ett tag smakar det liiite sött.


PS. Här i Jämtland görs ett mousserande vin på björksav - Sav. Rubriken är namnet på en drink av detta vin. Jag har själv varken smakat det mousserande vinet eller drinken ifråga.

måndag 26 april 2010

Vårtecken

Ja, nu är det ny vecka igen och nya vårtecken!

Min kamera vill tyvärr inte vara med om närbilder just nu (handhavarfel kanske?) och det är ju nära jag vill krypa nu, nära inpå det som skjuter upp ur den kalla jorden, nära de karamelliga krokusarna, nära för att ana de röda pionknopparna nere i marken...


I helgen har jag hängt all tvätt ute och det är också ett vårtecken!



I fredags lagade vi lilla växthuset, där några rutor gått i vinter, så nu kunde jag äntligen flytta över sådderna  och värmefläkten dit. Det blir mindre att värma upp och mindre risk att de fryser om jag har dem där istället för i stora växthuset.

Ett vårtecken det med när det är trångt, rörigt, jordigt och
knappt så man kan röra sig där inne.



Vi har haft underbart väder i helgen (med väldigt kalla nätter). Jag har omskolat, vattnat, sått, petat, fixat, planerat och bara varit ute hela tiden!

Härligt!

Fler vårtecken hittar du här!

Tiden har inte räckt till för att blogga, men nu ska jag försöka läsa ikapp lite!

torsdag 22 april 2010

Rosa topp sticker opp!

Förra året sedan såg det ut så här när allium (böjning flertal?) tittade upp.



Så fantastiskt har det varit flera gånger, att de kikat upp genom snön!


Därför har jag letat och letat nu när vi haft snöfritt ganska länge, men förgäves.
tills nu!



Tittade på datumet från ifjol och fotot är taget den 16/4 så det är ju inte jättestor skillnad egentligen.


Den här veckan har jag jobbat mycket, men imorgon är det fredag och sedan äntligen helg då jag ska hinna ta reda på mina frösådder. Jag har även flera fröpåsar liggande som ska sås, tiden och lusten har inte räckt till hittills.

Må så gott och tack för alla fina kommentarer!









Rosa topp sticker opp!

Förra året sedan såg det ut så här när allium (böjning flertal?) tittade upp.

Så fantastiskt har det varit flera gånger, att de kikat upp genom snön!

Därför har jag letat och letat nu när vi haft snöfritt ganska länge, men förgäves.
tills nu!


Tittade på datumet från ifjol och fotot är taget den 16/4 så det är ju inte jättestor skillnad egentligen.

Den här veckan har jag jobbat mycket, men imorgon är det fredag och sedan äntligen helg då jag ska hinna ta reda på mina frösådder. Jag har även flera fröpåsar liggande som ska sås, tiden och lusten har inte räckt till hittills.

Må så gott och tack för alla fina kommentarer!

onsdag 21 april 2010

Rodde

Ifjol köpte jag en planta lite så där halvplanerat. En fix idé om att ha en rhododendron gjorde att jag då köpte en och planterade på ett lämpligt ställe.

Men nu då?



Vad ska jag göra med den nu? Ska jag bara låta den vara eller bör jag göra något med den nu eller sen?

Rhododendro-tips, önskas!




Jag väntar på värmen nu, termometern går bara längre och längre ner om nätterna känns det som. Jag har en del ute i växthuset som hålls varmt med hjälp av en liten värmefläkt, men så länge det är minusgrader så känns det lite osäkert att ha dem ute.


Vårvärme hitåt tack!

söndag 18 april 2010

Vårtecken

Helgen började, som jag beskrev i förra inlägget, med snö och sedan har vi haft blåst, sol, kyla och hagel - ett riktigt aprilväder alltså!



Först ut av vårblommorna är förstås krokusen!


Så fint när de lyser upp i de bruna fjolårslöven!

Det är i min sons egna rabatt som krokusen blommar, mina krokusar har inte ens knoppar än...

Trots att det var ganska kyligt ute så har jag planterat om massor av småplantor (och har massor kvar), krattat och klippt ner perennerna.

Jag kunde inte låta bli att ta fram ena utemöbeln igår! Jag fick penséer i en fin kruka av några vänner på besök i lördags (som tröst eftersom vovven käkat upp nästan alla jag hade) så den får stå på bordet.


I stora backen nedanför huset ropar blåsipporna: Nu är det vår!

...men än är det vinter kvar, säger mor.

Det har inte varit särskilt skönt ute, men kan vara ute hur länge som helst och greja och leta vårtecken. Jag ska bara... :)

Följ vårtecknen genom vårt land!


PS. Med den fina blomman förljde det här kortet. :)






lördag 17 april 2010

Trädgårdsshopping

Idag har jag en förhoppning att kunna vara ute och greja lite.
Trodde faktiskt att trädgårdens första krokus skulle blomma idag, men när jag vaknade var marken vit...
Snacka om att luften gick ur mig, poff! så var alla tankar på omskolning och växthusfix borta.

Någon tyckte att mina luktärter fick ligga i blöt med stil (här).
Det tog lite för många dagar, men nu är de i alla fall i jord och jag drömmer om väldoftande luktärtsbuketter!


Glamour i växthuset. :)

...och inte räckte toarullarna ens till hälften av fröna. Tomaterna planterar jag i mjölkkartongerallt eftersom.

Hoppas ni får en fin trädgårdsdag i sol och värme så stökar jag lite inomhus i väntan på att vintern ska försvinna för den här gången.

torsdag 15 april 2010

Vila

Jag besökte aldrig årets trädgårdsmässa, Nordiska trädgårdar, i år. Däremot har jag intresserat läst och tittat på rapporteringar från andra bloggare som var där. Något som återkommit i flera bloggar är ett växthus från Hasselfors Garden.

På deras hemsida hittade jag olika modeller av växthus, men alla med samma tanke - förråd och växthus i ett. Smart!



Bild lånad med tillstånd från Hasselfors Garden (http://www.hasselforsgarden.se/)

Detta är Trädgårdslidret Vila, den modell som jag fastnade mest för! Det är i trä och mellan växthuset och förrådet är det en pergola där man kan ha planteringsbordet, avhärda plantor eller bara sitta och njuta.

Nu har ju jag ett växthus redan och det vill jag inte byta ut, men det är ändå roligt att se växthus med andra lösningar.

Det fanns mera roligt och fint på deras hemsida, bland annat ett stöd för bärbuskar. Det är i furu och mattsvart i färgen, jag gissar att det inte syns så väl, men har en funktion.


Här hemma händer det inte så mycket alls. Jag är fortfarande förkyld och gör inget alls och ute är det ganska kallt. På sonens rabatt behövs det antagligen bara en liten solstråle för att krokusen ska slå ut. Mina egna däremot verkar mest stå och stampa.

Ha en fin torsdag!

tisdag 13 april 2010

Skål!

Nu är det dags att ta sig en hutt tycker jag!
Inte så stort snapskalas kan tyckas, men två ska nog räcka bra. :)

Luktärterna är blötlagda inför årets sådd!





Maken gjorde ett litet tält i växthuset igår där han placerade värmefläkten. Vi chansade och lät sådderna som varit ute på dagvistelse därute stå kvar.

Här ute är det inte vackert nu... små is/snöfläckar, marken är nästan bara brun och gamla perennerna är fortfarande inte nerklippta medan vissa delar är täckt med granris. Det flera kilo fågelfrö på det som ska föreställa gräsmatta och fågeltallen som var så fin med snö på står på sniskan.

Snart så.
Snart spirar det igen!

måndag 12 april 2010

Vårtecken

Det händer så otroligt mycket ute just nu. Snön är förstås det som märks mest - att den smälter med en rasande fart. På bara en vecka har nästan all snö försvunnit!
Det är bara enstaka ställen där den fortfarande ligger kvar och tack vare att det är nattkallt så blir det heller inte så blött ute.

Jag är fortfarande hänglig så min helg har mest bestått av att betrakta världen från trädäcket i komposthörnan där det varit varmt och gott hela tiden. Jag spanar mot krokusarna som sticker upp lite smått, mot en citronfjäril som vi såg igår (!), mot fågelholkarna, mot barnen som fått fram cyklarna och mot maken som bland annat bytt bildäck.

På Hötorget köpte jag rosa penséer i torsdags. Jättesöta. Planterade i en stor kruka att ha på brotrappen, två blev över så de satte jag i en varsin kruka på ett litet bord.

Penséer är verkligen vår för mig!

Det var fint i ungefär en kvart. Sedan hade vår söta lilla hund käkat upp blommorna i den stora krukan. :(

Harmoni? Näe, inte direkt...



Det är förvisso snö kvar, men faktiskt inte så mycket som på bilden (från i lördags).

Det är lite trångt på hyllan med sådderna så en del får komma ut i växthuset om dagarna nu! Vi hoppas få igång en värmefläkt där ute snart, men vi har ingen lust att värma upp hela växthuset så vi ska försöka få till ett litet "hus" i huset. Har en hel del småplantor som behöver planteras om och det blir nog ork till det under veckan hoppas jag.

Nu ska jag spana in flera vårtecken i landet, se här, och fortsätta glädjas åt den snabba smösmältningen!

fredag 9 april 2010

Sudda, sudda, sudda bort min...

Fredag brukar vara veckans bästa dag, men idag känner jag mig som en riktig suris.

Igår var jag iväg på ett jobbesök i huvudstaden med flyg dit och hem. När jag sitter på planet på väg ner slår det mig att jag ju hade kunnat få till ett besök på trädgårdsmässan om jag hade tagit en dag ledigt och haft resan betald och allt. Jag har ju inte varit där på ett par år nu så det skulle jag ha uppskattat mycket.

Nåja, jag hade ju inte planerat in någon trädgårdsmässa i år så det får väl vackert vänta tills nästa år.


Blickfång i härlig sommargrönska, Wij Trädgårdar.

I förrgår fick jag en idé om en rostig installation som jag delgav min man som i sin tur undrade var jag skulle få tag i det rostiga fatet som behövdes för att förverkliga min idé.

När jag jobbat färdigt igår hann jag med ett snabbesök på Granit. De hade inte det jag skulle ha, men däremot ett rostigt fat/bricka. Det var dubbelt så stort som det jag skulle ha, men de hade inga mindre storlekar så jag gick därifrån utan. På flygbussen ångrade jag mig väldigt... det var så dags då. Nu har jag ältat det ett dygn hur jag kunde vara så dum... jo, jag vet att det bara är en pryl och det finns betydligt värre saker att lägga sin energi på.
Jag har sisådär 60 mil till närmaste Granit.

Det som surar ner mig mest idag är dock att jag blivit dunderförkyld så att jag var tvungen att gå hem från jobbet och jag känner mig riktigt hängig.
Jag vill vara pigg! I helgen ska det bli fint väder och jag vill kunna vara ute i växthuset och greja och gå gympasko-promenader (tänk att marken mest har tinat fram nu!) med vovven och låta solen värma min kind.
Faaast, det är ju bara en förkylning och den lär väl förvinna snart...

En sak som i alla fall gläder mig mycket är den enormt snabba snösmältningen vi har nu!!

Krokusen sticker upp, liksom tulpanerna jag planterade i höstas!

Våren är på gång!



Ja just det, för er som undrade i förra inlägget- vi åker till Toscana i sommar!

Nu känner jag mer och mer att mig är det då sannerligen inget synd om. =)

onsdag 7 april 2010

Längtan

Vi håller som bäst på att planera sommarens semester tillsammans med goda vänner.
Jag ser fram emot det jättemycket och tror att det kommer att bli en minnesvärd upplevelse.



 Furillen Gotland

Gotland besökte vi förra sommaren och jag längtar också tillbaka dit...

 Sommarljus, vacker natur och familjemys.

tisdag 6 april 2010

Ro

När det blir påskledigt brukar vi alltid tillbringa helgen i stugan (i skogen, vid sjön) och så även i år. 
Vi hade haft mycket om oss och kring oss hela familjen tiden innan så det var välbehövligt att bara få dra iväg till lugnet som finns där. Vi har ingen el och inget vatten där och det var inga grannar alls.

Barnen lekte med sina kusiner och det var fiske, kojbygge och kortspel som gällde. :) Vi vuxna njöt mest av att bara få umgås med varandra, äta god mat och ta det lugnt. ...hundarna? Jo, de busade hela tiden!


Vi lapade sol och lite vin i snödrivan. Och mådde gott. 


Igår blev det alltså fika i växthuset. Idag hade trädäcket i komposthörnan tinat fram. När solen låg på så var det så varmt och skönt och jag bjöd mina påsklovslediga barn på lite mjälk och kakor där medan vi kollade in snön som smälte så det syntes nedanför. 

Jag har dikat lite för smältvattnet och grävt lite i snöhögarna i hopp om att det ska tina lite snabbare - en av mina favoritsysslor så här års faktiskt! =)

Tvättmaskinen har snurrat precis hela dagen och nu är det vinterkläderna som tvättas för sista gången i år, jooo, jag vet, det kanske blir så vi måste använda dom igen, men kanske inte.

Vad har du gjort idag?



I mörkret, utan elektricitet på flera mils avstånd, lyser stjärnorna på himlen starkare och vackrare än någon annanstans.

måndag 5 april 2010

Vårtecken

Vårtecken första måndagen i april då snösmältningen äntligen kommit igång rejält blir hos mig årets första fika ute i glashuset!


Jag har ju väntat ett tag nu på att kunna öppna dörrarna dit och nu var det äntligen dags! Det var ganska varmt och skönt där inne också!

Det tråkiga är ju det vita som finns utanför, men som sagt, nu tinar det på rätt snabbt...


Fler vårtecken finns samlade här!


torsdag 1 april 2010