måndag 31 januari 2011

Från stav till stav*

Passar på att blogga lite innan jag ska gå och slöa lite i soffan.

Helgen har varit intensiv med skidtävling för båda barnen i lördags och skidskyttetävling för den äldre i söndags. Fem mil åt väster ena dagen och elva mil österut andra dagen.
Jag och maken agerar serviceteam med vallning, fika och glada hejarop! Jätteroligt, men det blir inte så mycket tid över för annat. Å andra sidan umgås vi ju hela familjen! 


Här är min kille på skjutvallen.

Kommande helger är det "bara" tävling ena av dagarna. Så länge barnen själva vill så ställer vi upp så gott det går.

Ikväll har jag hunnit med ett rejält pass på skidorna själv också så nu är det som sagt skrivet dags för soffan och Klass 9A. Vi ska lyxa till det med en räkmacka till teet ikväll!

Ha en fin vecka och Tack till alla som besöker min blogg trots att den inte uppdateras särskilt ofta.


*För den som inte vet så är det tevekommentatorerna som snackar "från stav till stav" på skidskyttet i världscupen. :)

torsdag 27 januari 2011

Fröbox

Jag har inte alls kommit igång med planeringen inför årets sådder. Jag skulle redan ha sått chili och jätteverbena, men jag har inte ens kollat efter fröer än.

Jag tror att det har att göra med att jag inte alls har något bra ställe att förvara mina frösådder. Ingenstans där det både är lite svalare och tillräckligt med ljus.

Det här har varit ett bekymmer under alla år, men när vi satte in en ny vedpanna så fick pannrummet ta en stor del av skrubben där jag tidigare kunde ha hyllor och belysning. Det är så himla trist eftersom det här är mitt stora intresse.

Nu till min julklapp som har med fröerna att göra i allra högsta grad.


Den här fina och ganska stora boxen fick jag av fina syster i julklapp och i den ska jag ha mina fröpåsar!

Jag har haft en liten låda förut, men när jag väl börjar med sådderna så brukar jag sortera dem i dels boxen och olika kuvert, men mest dräller det påsar både här och där, men nu är det slut med det för här kan man sortera in påsarna på ett bra sätt.

Den är ju så fin så den kan jag ju ha stående framme hela våren!

Syrran vet vad lillasyster vill ha!


måndag 24 januari 2011

Träningsvärk?

Jag börjar senare den här veckan och nu på morgonen har mina muskler fått sig en rejäl genomkörare då jag försökt få bort ett rejält takras framför dörren. Det var verkligen jättejobbigt med den isiga och tungblöta snön. Förutom musklerna så fick mina "kontorsråttehänder" känna på spadskaftet igen efter att ha vilat flera månader. :)
Tyvärr så är snön fortfarande kvar på halva taket och det lär rasa vilken minut som helst.


I lördags var vi på skidtävling hela familjen och det blev en heldag ute.

När vi for på morgonen vid halvniotiden så var himlen så här tjusig:


Jag bjussar på telefonledningen också. :)

Natten mot igår och under hela dagen igår så snöade det. Helgen sista dag fick därför ägnas åt snöskottning, men vi hann även med lite sport på teve och i skidspåret!

Nu ska jag ta sparken och ge mig iväg till jobbet!

Må så gott alla där ute!

Under veckan ska jag visa upp mina fina julklapp som hör det kommande trädgårdslivet till!

onsdag 19 januari 2011

Plats för sinnen. Plats för grönska.

Idag har jag tagit en paus från skidspåret, men det är så jättebra skidföre just nu att jag inte riktigt kan låta bli att åka en sväng varje dag! De senaste kvällarna har fullmånen lyst upp i skogen dit elljuset inte räcker till och det har varit riktigt gnistrande och fint!
Sämre fritidssysselsättning kan man ju ha, eller hur?!

När man åker skidor hinner man fundera mycket och mina tankar nu har varit på trädgårdsmässa. Jag funderar lite på att åka iväg till vår huvudstad och Nordiska Trädgårdar i slutet på mars. Det var några år sedan nu och det skulle vara roligt att få komma dit igen.


Bild lånad från Nordiska Trädgårdar

Bara jag fixar resa dit och hem, boende, barnvakt, ledigt från jobbet och välfylld plånbok så tar jag nog med mig maken och drar dit!

Årets tema är:

Plats för sinnen. Plats för grönska.

Saxat från hemsidan:
"Ett litet frö är inget man kan skynda på. Och visst finns det något rofyllt över att inte kunna påverka faktumet att trädgården måste få ta sin tid. Men att känna hur kraften i det som växer smittar av sig och ger energi.



Att tillbringa tid i sin trädgård gör gott för själen och vi blir ännu bättre på att använda våra gröna oaser till att umgås i. I trädgården ska det inte finnas några begränsningar bara möjligheter."


Så sant!

Med de orden och den underbara bilden så vill i alla fall jag dit!

Fler som vill dit?

lördag 15 januari 2011

Kuckelikuu!

I min trädgård idag är det -25° och den bleka januarisolen är precis på väg upp innan den börjar gå ner igen innan den nått över hustaken.
I min trädgård idag är det tomt på djur, men i snön syns spår efter vovven förstås och efter rådjur i jakt på föda. Annars inget djurliv.

I min trädgård om ett halvår finns det fjärilar, myggor, humlor, grodor och mera djur.


Bilden på det tjusiga hönshuet har jag lånat från Marthas Havehöns

I min trädgård om en massa år finns det hönor och en tupp! Det finns också massor av bin som ger oss honung.
Kanske.


Men idag är nu och av den planerade skidåkningen i spåret blir nog bara tevetittande på skidvärldscupen i soffan. Jag har fått första frökatalogen och har en oläst AoT så jag ska nog kunna fördriva den här kyliga dagen på ett skönt sätt.
Det är skönt att ha årets första arbetsvecka bakom mig och helgen framför mig!

Vad ska du göra idag?

En riktigt skön helg önskar jag dig!

lördag 8 januari 2011

Trädgårdsåret 2010 (2)

Hm, kollade igenom första delen av Trädgårdsåret och finner en röd tråd genom hela första halvan av året - nämligen kylan. Det kanske inte blir riktigt samma sak andra halvan, men nästan.

Semestern är igång i juli och sommarvärmen är här. Vi tar ett krafttag med värstingstället på hela tomten, en slänt, det ska vi ska göra är rabatt, en svårarbetad sådan, och bäck är tanken. Vi för ett slagsmål med rötter och stenar, men värsta fienden är knölklockan. Jag plockar buketter varje dag och plockar massvis av mogna smultron! Pionerna avlöser varandra och jag njuter! 24/7 har vi endast 3,9° och det känns lite deppigt ett tag. Får ett gyllene tillfälle att lasta bilen full av perenner - perfekt till vår nya, och stora, släntrabatt! Varvade slitsamt trädgårdsarbete med grillning, altanmys, auktionsbesök och annat som hör sommaren till!


Arbetet med bäcken och släntrabatten fortsätter in i augusti. Planterar några väldoftande rosor där som jag hoppas ska ta en hel av utrymmet i alla fall. Besöker en spännande trädgård på Tusen Trädgårdar! Premiär för första betonggjutningen för i år och komposten är nästan det finaste just nu med sina kraftiga solrosor! Vi fixar lite snickarglädje på huset, fyller ut rabatten med självsådda plantor och jag fick nya planer på en ganska outnyttjad del av trädgården så även där påbörjades en plantering samtidigt som vi njöt av vackra sensommarkvällar.
 

I början av september kommer New Dawn-rosen igång och börjar blomma -skönt den dog inte av vinsterns skador. Vi börjar renovera köket, men hinner njuta av hur höstlöven matchas av ringblommor, klippstånds och solrosor i glödande färger! Lingonskogen får besök inför syltkoken. Växthuset stängs igen i slutet av månaden och trots den kyliga starten så blev det många goda tomater och chilis!
 

Oktober var en jobbig tid för mig och jag tog ledigt en vecka från jobbet bara för att få lite lugn och ro. I trädgården gladde stormhatten genom att blomma för första gången på alla år jag haft den. Oktoberstormhatt blev jag upplyst om att det var, inte helt smart att ha när man bor i Norrland... Den blommade tillsammans med bolltistel och veronikor som inte ville ge upp. 20/10 kom första snön och innan vi hann få vår nya pardörr på plats hann det bli kyliga 10 minus.


I november utsågs Hostan välförtjänt till årets perenn! Bloggningen var på sparlåga och det var långt mellan inläggen.
 

December bjöd på adventsmys och födelsedagsfirande och avslutades med julledighet och nyårsfirande med vänner! Inte helt lätt, men till sist fick jag tag i de fina hyacintvaserna som jag så länge velat ha. Däremot tyckte jag inte att årets hyacinter var mycket att hurra för när man som jag vill komma åt den starka doften. Provade lite olika, men ingen doftade särskilt mycket.




onsdag 5 januari 2011

Trädgårdsåret 2010 (1)

Förra året var det många stora händelser, både i Världen, Sverige och i mitt eget liv. Många otäcka naturkatastrofer, Vinter-OS, val, semesterresan till Toscana och jag fick lära mig en del nya ord, Cryptosporidium, Eyjafjallajökull, vuvuzela och Wikileaks för att nämna några.

Men nu är detta en liten årssammanställning av trädgårdsåret 2010:

Januari började med kyla och första fröerna köptes. Trädården fick vila, men bordet pyntades med krispiga tulpaner nästan varje dag! Vi skaffade en hundvalp och råkade dessvärre ut för en sotbrand. På månadens sista dag såddes då äntligen de första fröna som var chili.


I februari grävdes perennsåddernaner under trädgårdens snötäcke, chilin grodde fint och flera sådder kom igång även om jag var lite mer avvaktande än i vanliga fall. Bristen på utrymme var en stark orsak till det bristande instresset. Trädgårdsdoktorn i AoT svarade i tidningen på en frågeställning vi hade angående vår stora grusplan, men halvåret innan hade vi redan hunnit göra i ordning en uteplats där. Det var fortsatt kallt, -35° som kallast och jag oroade mig för körsbärsträden som planterades sommaren innan. Pelargonerna fick komma in från övervintringen i jordkällaren och tyvärr var det bara en enda som överlevt.



Mars började med sportlov och en dagstur till Bydalsfjällen och mitt i allt sportande glömdes många av sådderna bort och en del klarade sig så klart inte. Vintern ville inte ge upp så det blev många härliga trädgårdsdrömmar och läsning av trädgårdsböcker. Jag publicerade nästan enbart sommarbilder på bloggen. Planerade lite mera praktiskt när det gäller snöröjning och takras, det är lättare vintertid än när solens strålar värmer i juli. I slutet av mars gick jag med i en vårteckensutmaning där mitt första bidrag blev på växthuset (fortfarande omgivet av snö) i full sol och vädringsluckan öppen!


I april var det dags för första fikastunden i växthuset och trots att snön fortfarande var kvar så var det varmt och skönt där inne. Vi for till stugan för att fira påsk och där var det ro, stillhet och soool som gällde. Väl hemme ställde vi ut sådderna i växthuset tillsammans med värmefläkten. Som vanligt hjälpte jag solen på traven med snösmältningen. Sedan blev det kallt - igen - och det kändes allt för riskabelt att ha sådderna ute och som salt i såret kom det mera snö. Men vårblommorna är starka och först ut var blåsipporna här i backen!


Sköna maj började med långkalsonger och mössa. Via bloggen blev jag tipsad om att lägga en näve nässlor i botten på tomathinkarna och vilken dundereffekt det blev! Som den trädgårstok jag är så blev jag överlycklig över en tunna hästskit och jag tror att även planteringarna blev det! Jag gödslade och "grepade".  Pysslandet med sådderna kom igång på riktigt och tillsammans med dottern gjorde jag en ny liten rabatt. Från noll och ingenting blev världen grön på en vecka när först regnet kom och sedan värmen.


Äntligen - juni börjar med sol och värme och det blev altanmys och utplantering av växter. Jag fick ny energi och fixade i växthuset och utanför. Planterade en kaprifol i anslutning till ena uteplatsen med hopp om väldoft. Den tuffa vintern hade gått hårt åt mot rosorna som jag fortfarande inte visste om de levde eller hade dött. Det övergick till en kall försommar och tiden mellan hägg och syrén var längre än nånsin. Vi drog från spirande sommar till Toscana några dagar!


Fortsättning följer...

söndag 2 januari 2011

Inte på sofflocket (hela tiden)

Jag är ju som jag sagt tidigare långledig i jul, men jag har knappt tagit mig tid att slå på datorn hittills. Jag har faktiskt varit  ganska aktiv och varit ute mycket, idag har vi varit på skidtävling med barnen till exempel, och så har vi passat på att umgås med goda vänner nu när det inte är det vanliga vardagslivet. En hel del film och böcker har det också blivit!

Förr har jag gjort en liten summering över trädgårdsåret som gått och det ska jag göra även i år har jag tänkt. Återkommer med den senare!


Med bilden på nyårsaftonens efterrätt så önskar jag Er en riktigt god fortsättning på 2011!