onsdag 31 juli 2013

Öppen Trädgård

Roligt att några gillade min "assiettvägg"! Så klart kan man tjuva idén! Kalla det inte att sno, kalla det att inspireras. Jag fick ju själv idén från trädgårdstidningen. :)

Förrförra helgen var det Lands Öppen Trädgård och vi besökte Nancys Trädgård i Skucku. Trädgården har varit med i Trädgårdstoppen och har ett trädgårdscafé.

 
 
Trädgården har ingen särskild inriktning. Den är stor och uppdelade i flera större rum.
 
I rummet nedan är det uppbyggt med öar i gruset. Vissa av öarna är örter av olika slag och andra är det olika perenna blommor. Väggarna är stora gröna häckar samt träplank.

 
Planket gillade jag verkligen. Högt och vackert grånat!

 
En stor damm med en bro över.

 
På dammbilden nedan ser man också hur gigantiska perennerna är. Byggnaden i bakgrunden är ett fullstort hus där riddarsporrarna når upp till taket!

 
Jag gillade att man tagit till i storlek med allting, rabatter, damm, rumsstorlek och så vidare.
De flesta perenner kom igen överallt, men så är det även hos mig. Man använder sig av det man har och gillar helt enkelt.

 
 
Det var ingen wow-upplevelse att besöka den här trädgården, men den är jättefin och inspirerad blir jag nästan alltid när jag besöker en trädgård där det märks att finns ännu en trädgårdstok! :)
 

 
 
 

tisdag 23 juli 2013

Tallrikar uppåt väggarna


Tack, tack, tack och tack igen för alla solstrålar ni har skickat hit!

Nu skiner solen från en klarblå himmel! Ni är ju fantastiska!
Mössa av och shorts på. :)

Nu räknar jag ner till semestern, bara tre arbetsdagar kvar och nu är det dessutom lite lugnare på jobbet så jag orkar ta vara på fritiden också.


På bilden nedan syns min assiettvägg som jag pysslat på med ett tag. Det var svårt att fånga den bra på bild, men jag är så nöjd. Vår tomt sluttar och när man är på gårdsplanen så blir sikten precis över väggen och då ser man bara älven och inte husen vi har nedanför, men det var ännu svårare att fota på håll. :)


Vi har köpt billiga assietter på loppis bland annat och borrat hål i dem och fäst med ståltråd. Det tar tid att borra i glas så de tjockare assietterna får vi använda till det de är tänkta för. :) Några rostiga plåtkvadrater gör sig också bra i armeringsmattan.

Just det här med glasassietter i armeringsmatta såg jag i en trädgård som visades i AoT och nu har jag gjort min egen variant.


Än en gång - Tack för solen!

lördag 20 juli 2013

Högsommar?

Det känns som om jag befinner mig på en annan planet när jag läser tidningen och bloggar om "sommarvärmen som kommit för att stanna" och liknande.
Här uppe har juli varit väldigt blöt och kall.  Det ser dystert ut i köksträdgård och växthus och med 8-12 grader och blåst utvecklas få frukter och mognar. Det som började så bra i juni.
 
 
Det enda jag hör att semestermänniskorna gör är att stanna inne och baka eller går ut på hjortronmyren mellan regnskurarna.
 
Hjortron finns det gott om och i brist på andra sommaraktiviteter sätter man på sig toppluva och stövlar och plockar hjortron.
 
 
Vi brukar försöka plocka en hel del bär, men att plaska omkring på blötmyrar har aldrig riktigt lockat oss, men som tur är  fick vi en påse mylta av mamma så vi fick till några burkar sylt!
Tack mamma!
 
Jag har försökt ta reda på lite tråkigt inomhusstök idag, tog en löprunda och avslutade kvällen i soffan med film.
Jag hade ju hellre velat ha sol på näsan, men det blev en okej dag i alla fall.
 
Njut av sommaren ni som har den (och skicka gärna hit några solstrålar till mig)!
 
 
 
PS. Det snöade faktiskt för några dagar sedan. Inte hos mig, men i en annan del av länet. I juli. I sommaren. I högsommaren.
 



torsdag 18 juli 2013

Assiettpysslar

Jag vet inte vad som hände, men sommaren kom som av sig här uppe och tjocktröjorna plockades fram igen. Termometern har visat på 10-12 grader bara. Idag har det varit av och på-väder med lite sol och flera regnskurar.
 
Det blir inte så mycket trädgårdsliv nu, jag jobbar fortfarande och jag är nästan slutkörd när jag kommer hem. Det känns som att jag åldrats ett år per vecka den sista tiden. När trädgården spurtar på i hundra knyck så går jag på halvfart. Men. Nu är det bara drygt en vecka kvar till en välbehövlig semester!
 
 
Jag håller på med ett mindre projekt i trädgården nu och borrar hål i glasassietter när andan faller på. Det tar tid att borra i glas, men nu börjar jag se en ände på det.
 
 
Runt tomten finns det massor av skrot mer eller mindre nedgrävt (och det gäller även innanför tomtgränsen) och vi har även använt oss av en gammal rostig bilplåt(!) i vårat pysselprojekt.
 
 
Förhoppningsvis blir det klart i helgen.
 
Jag känner mig lite som Ernst faktiskt. :)
 
Såg ni honom ikväll förresten? Växthuset blev ju helt fantastiskt fint. Jag saknade växter i v ä x t-huset, men som vanligt blir det snyggt där han går fram, den goe, goe Ernst.
 
 
Må så gott!
 

onsdag 10 juli 2013

(K)rolls-royce

För flera år sedan skaffade vi två krolliljelökar. Det har tagit några år, men nu har de förökat sig och har blivit flera.

Flera har det också blivit av andra anledningar.
 
 
Det har ju funnits en del tillfällen när jag fått gräva i andras rabatter, men jag törs nästan inte prata högt om det för jag har faktiskt fått flera krollijor med mig då (det är därför jag viskar nu). Även om de, vars trädgårdar jag grävt i, velat få bort blommorna för att anlägga gräsmatta så känns det lite som stöld nästan. Har de verkligen fattat vilka urfina växter de valt bort?
 
Jag har ju knappt vetat själv vad jag grävt upp så nu är de lite utspridda i trädgården, men jag tror jag ska våga mig på att flytta dem än en gång och få en fin masseffekt.
 
 
När det gått några år så kanske de ångrat sig och har tröttnat på att klippa sin gräsmatta. Då ska jag gräva upp en lök eller två och ge tillbaka. :)
 
De doftar tungt i trädgården nu och alldeles, alldeles underbart!
 
 


måndag 8 juli 2013

Mitt namn är Paeonia

Jag är en trädgårdsnörd, men när det kommer till växter så nördar jag aldrig in på växtnamn, alpiner, aurikler eller så. :)
Jag gillar trädgård i allmänhet och därför är min stora pionkärlek inte olika namnsorter till exempel.
 
Om de blommar och doftar så har de vunnit mitt hjärta - så enkelt är det!
 
Isig smultronsorbet
 
En kula körsbär- och vaniljglass
 
Bakelse "extra allt"
 
 
De flesta av mina pioner har sin tid just nu, några är i knopp fortfarande, men ingen har gjort sitt för i år än.
Den översta flyttade jag på försommaren och knopparna såg ut att ha torkat ut så jag gläder mig extra att den ändå blommar lite grann!
 
Jag älskar ju sommarvärmen, men när man både jobbar fortfarande och har pionerna i full blomning så får det gärna vara liiite kyligare så de står längre och de här störtskurarna som vi får kan vi vara utan för alla vet ju vad en rejäl störtskur kan göra med pionblommorna.
 
När jag var ute på hundpromenad i regnet en dag såg jag i och för sig en lösning på regntunga pioner:
 
 
Det är kanske grannskapets finaste pion så jag kan allt förstå att man använder parasollet som paraply, men jag har själv inte kommit dithän än. :)
 
På altanen har vi hyresgäster även i år. Det är ett litet, litet bo som nu börjar se lite trångt ut. :)
 
 
Ha det gott alla ute i sommarträdgårdarna!
 
 
 
 

torsdag 4 juli 2013

Hur gick det till?

Jag kan knappt själv tro att det är sant...
men,
jag har faktiskt inte besökt en enda plantskola eller trädgårdsbutik i år.
Det har varit mycket den här våren och försommaren så jag har passat på att skicka maken att handla fröer och sommarblommor när han har haft vägarna förbi nåt sådan ställe (till och med till ICA för att få tag i penséer tidigt i våras).
I och för sig har jag beställt en del i webbutiker, men det räknas ju inte riktigt, eller hur? :)
Nu måste jag ändå göra slag i saken och ta mig iväg för jag har fått för mig att jag vill ha en flikrabarber.
Dessutom såg jag hos Trädgårdssurr att hon hade pestskråpa vid hönsgården och det vill jag också ha. Det vore fint med något som hönsen kan äta av som samtidigt är starkväxande så det inte blir helt kalt utan de kan få lite skydd också.
Det känns inte som att det är de vanligaste växterna hos handelsträdgården, men jag får göra ett försök.
Något vanligare är det kanske med pioner och här har de precis börjat blomma som bäst!

Jag och mannen satt nyss i gungan med en kopp te och bara njöt av den vackra sommarkvällen och alla pioner som blommade kring oss. Det var knappt ens några mygg i farten.

Ikväll har jag också utökat min skuggrabatt som blev mer än dubbelt så stor. Jag har ju en form av flyttkarusell här hemma den här sommaren. För första gången i mitt trädgårdsliv har jag fått för trångt i flera rabatter och det i kombination med att vi gör om lite i trädgården blev alltså bland annat mindre gräsmatta att klippa. :)




måndag 1 juli 2013

.

Ikväll är jag nästan lite prillig av lycka.
Efter en riktigt hektisk dag på jobbet så kom jag hem, bytte om till shorts och så satte jag mig ner i trädgården med en bok. Kände solen hetta, sommaren dofta och fåglarna med alla sina ungar i bon och holkarna kvittrade och sjöng som tokiga.
Efter middagen gick jag ut och bara var, vattnade i växthuset och njöt av pionerna som precis börjat blomma tillsammans med fingerborgsblommorna och riddarsporrarna.
Det är som att jag vill säga åt trädgården och sommaren - Stopp, nu tar vi en paus så jag får njuta ännu längre. :)
Det är verkligen härligt nu!
 
 
Och nu skriver vi juli månad.