lördag 31 augusti 2013

Skär ros och liljor som skär sig

Nu går augusti mot sitt slut och imorgon skriver vi september.
Vi har haft fint väder sista veckorna i augusti och hösten har känts långt borta även om man känt den klarare luften som brukar höra årstiden till.
 
Idag är det svalt och grått ute och det blir allt tydligare att höstfärgerna tar över mer och mer.
 
 
 
Jag har haft problem med ryggen sedan ett par veckor tillbaka. Det är inget allvarligt, men tillräckligt för att det ska hämma både bloggningen och trädgårdsarbetet.
 
Jag har en del jag vill ha gjort innan det blir allt för kallt och jag hoppas få hjälp av familjen med vissa sysslor under helgen. Till exempel har jag en del perenner i kruka som ska planteras i rabatter över vintern. Här uppe funkar det inte att övervintra i krukor tyvärr.
 
Rosen John Davis
 
 
I trädgården blommar höstflox, liljor, vädden jag visade tidigare, rosor och lite annat.
 
Jag är inte särskilt bra på att komponera mina rabatter, är inte särskilt intresserad faktiskt. Jag brukar mest vara glad att det blommar.
När jag gjorde stora flyttkarusellen på försommaren ansträngde jag mig dock lite extra och planterade en ros tillsammans med liljor och lammöra. Tanken var att ljusrosa skulle möta silver lite elegant-romantiskt så där. :)
 
Jag vet inte hur det är med er, men mitt minne sviker allt som ofta när det gäller färger och namn i trädgården. Rosen var ju nyinköpt, men liljorna grävde jag upp från två olika ställen. Hade absolut för mig att jag hade ljusrosa liljor. Men icke. Fösta liljorna som blommade var röd-koralliga och det enda positiva med det var att liljorna i sig är så toksnygga att man knappast såg den låga rosen. ;)
 
Just nu är det Stargazer som blommar där och det blev ju faktiskt ganska bra när lammörat dämpade spralligheten något hos piggelin-liljorna. Bakom vita höstflox.
 
 
 
...och doften!
 
 
Ha en riktigt fin trädgårdshelg!

måndag 19 augusti 2013

HallåHej!

 
 
 
 Sju böcker, en Rom-resa och tre semesterveckor senare så är det dags att damma av bloggen igen.
 
Jag är inne på fjärde semesterveckan nu och har inte alls bara läst och sett italienska sevärdheter, det har blivit en del familjehäng och trädgårdsstökande också, men bloggen har fått vila.
Jag har inte ens kunnat se trädgården i bilder, om du förstår vad jag menar? Kameran har fått jobba för högtryck, men inte i trädgården.
 
Vid det här laget har köksträdgården vuxit och blivit helrufsig, men tyvärr är det inte allt för mycket att skörda. Jag ger dock inte upp detta med att odla ätbart utan planen är att utöka köksträdgården med några kvadratmeter till nästa säsong.
 
 
Idag har det varit soligt och fint så jag passade på att frysa in dill och persilja eftersom det inte blivit av tidigare. Tog även och frös in en påse med bara persiljestjälkar. Perfekt att ha till höstens hemgjorda bearnaisesås!
 
 
Vad ska jag göra med dessa då? Det är ett blivande, nåja, lagerträd :) och citrongräs.
 
 
 
Det blommar fortfarande en hel del och väddarna har, tillsammans med liljorna, sin storhetstid nu.
Grekvädden går ju helt bananas och håller på att ta över hela trädgården, men jag kan ju inte låta bli att älska den. Den tar allt för gärna över hela rabatterna, men har blommat snart hela sommaren och är ju jättefin.
 
För några år sedan sådde jag en vädd i blandade färger, men den som är kvar är en lila som också är långblommare.
 
 
Jag har ett par olika ettåriga väddar också och den här som drar mot svart är rikblommande och väldigt läcker!
 
 
Jag har haft många små och större projekt på gång i sommar, men de blir liksom inte färdigställda. Alltid är det något som har fattats - tid, jord, speciell planta eller något annat. Nu börjar jag i alla fall se en ände på vissa av dem. :)
 
Något som inte blir klart i år är det som gömmer sig bakom tunnorna här...
 
 
 
...näe det är inte vedväggen till vänster. Den SKA bli klar snart!
Jag ville ifjol ha ett badkar i trädgården, ett badkar för att bada i. Sedan började jag vackla i om det verkligen skulle användas eller bara bli stående.
Nu under sommaren har jag blivit övertygad om att jag verkligen vill ha det. Jag har grävt en del (marken sluttar), "golvet" är nästan klart liksom "väggarna", men jag har inte fått tag i några badkar än. Kollar på Blocket i närområdet, det har funnits flera, men just nu är det skralt. Jag vill gärna ha två i bredd så man kan bada tillsammans!
 
Så bakom rosten väntar ett blivande trädgårdsspa!
 
Må så gott!