onsdag 25 september 2013

? gånger 2

Nu behöver jag er hjälp!
 
Jag har en buske i utkanten av tomten. Den har länge hotats jämnas med marken, på våren är den så torr och tråkig och jag undrar varför den fått leva vidare. Men så blommar den och nu på hösten får den fina röda bär.
Vad är det för något?
 
 
 
 
I min rabatt fin några lökar och på våren blir jag väldigt besviken när de först så gröna och fina bladen vissnar ner utan att de blommat.
Men så nu på hösten då blommar de fint i lila! De påminner om krokus, men är mycket större än "vanliga" krokus.
 
 
Jag har flera smågrupper med dessa lite utspridda i en rabatt, men jag ska försöka gruppera dem i en större samling istället. Det blir nog snyggare.
 
Vad är det jag har för höstblommande krokus-tulpan-eller-vaddetnuär?
 
 
Jag har förstått att det varit frost i delar av landet natten som var och även nu ikväll är det minusgrader här. Vi går mot kallare tider helt enkelt.
Jag har bunkrat med ljus och nya teer så man kan mysa inomhus nu när det dessutom är kolmörkt tidigt om kvällarna. Trädgårdstid blir det nog ett litet tag till, men det får bli på helgerna framöver.
 
Må så gott!


söndag 22 september 2013

Kärlek

När det blir höst så brukar jag köpa några ljung att pynta med tillsammans med mossa och annat fint som butik Skogen erbjuder. Det har jag gjort även i år, men jag köpte även mina allra första prydnadskål - nånsin. :)
 
 
 
När vi bodde vår första höst här i huset så kom min ena svägerska med ett fång kärleksört och hon berättade då att jag till våren kunde plantera ut den i rabatten.
Trädgårdsintresset på den tiden och många år framåt var då obefintligt, men vi hade ju något som man kan likna vid rabatt i alla fall så jag planterade faktiskt ut den.
 
Sen gick tiden och när jag intresserat mig för trädgård några år mindes jag det där och tog in en bukett på hösten och nu har jag ganska mycket kärleksört faktiskt!
 
 
Min svägerska är bara 55 år, men drabbades för flera år sedan av alzheimers. Det är en stor sorg för oss alla att vi inte har kvar den svägerska i mitt fall, syster, dotter, fru, mamma och vän, som hon en gång var.
 
Idag tog jag in en bukett igen. Den kanske inte blir kvar tills våren, men kärleksört för mig kommer alltid att förknippas med min älskade svägerska.
 
 
Just idag är det åtta år sedan min pappa dog. Jag tog med mig en bukett till hans grav.
Min pappa fick också tidig alzheimers då han inte ens var fyllda 60 år när han diagnoserades den hemska sjukdomen.
 
 
Jag blev lite mer privat än vad jag brukar vara här på bloggen, men just den här helgen har tankarna varit extra mycket hos min svägerska och jag minns min pappa, som alltid, med stor kärlek. ♥
 
 
 


tisdag 17 september 2013

Tegelstensbordet

 
 
 

 
Många har undrat om tegelstensbordet eller vattenslangsbordet som det också är.
Nej, vi har tyvärr ingen ritning. Det gick mer till så att jag berättade för min man vad jag hade tänkt mig - en grövre bänk/bord med en hylla i ena änden och plats för vattenslangen i andra. Och så hjälptes vi åt.
 
Måtten då? Jo, själva skivan uppe på skulle ju vara av tegelstenar vi hade liggande så de fick bestämma måttet.
 
Vi valde att inte göra det svårare än så. Inte Johnnie och Mathias-klass direkt, men okej. :)



 
 
Nu ska snart vattenslangen plockas undan för i år, men jag tror att vi låter bordet stå kvar ute över vintern.


 
Idag har det varit riktigt höstrusk ute och jag bakade lavendelskorpor med amaretto efter jobbet. Det doftar ljuvligt och ganska somrigt!

 
Ikväll blir det en kopp te, lavendelskorpa och boken som jag nyss börjat med - En man som heter Ove.
Jag har precis läst ut den fina Och bergen svarade inte, Khaled Hosseini. Jag gillade hans andra böcker så mycket, så mycket. Den här var inte toppenklass som de andra, men bra nog nära ändå.:)

Vad läser du just nu?

Må så gott!

lördag 14 september 2013

Lökrace

Jag blir mer och mer nöjd över att vi gjorde den "nya stenmuren" i somras. Det blev ett bra avslut på grusplanen och mycket snyggare än en grässlänt. Rabatten ovanför är delad med en gång och den nedre delen är jättefin medan det saknas en del växter i den övre.
 
Jag beställde ca 175 lökar från Odla nu i höst och 150 av dom är kungsängsliljor som jag satte ner i den nedre rabatten häromkvällen.
 

Det var fint väder och jag försökte smidigt ta mig mellan plantorna och få ner lökarna på lämpliga ställen.
Att sitta på huk mellan liljor, rosor och höstflox och bara känna dofterna komma i puffar mot en var en sån här riktigt skön stund i trädgården.
 
150 lökar låter ju mycket, men jag tror på att köpa ett gäng till nästa år för få bli en fin vårblomning i rutor!
 
 
Jag har även fin höstblomning och njuter av att kunna ta in buketter av olika slag.
 
 
 
Avslutar med en bild från gårdagkvällens grillmiddag på bryggan. God mat som mamma fixat, sjön spegelblank och sällskap av de bästa!
 
 
 
Trevlig helg!
 
 
 

tisdag 10 september 2013

I skymningen

Nu har jag smygstartat med mitt eget lilla trädgårdsspa trots att det inte alls är färdigt.
En ljum fin kväll och ett av badkaren på plats så kunde jag bara inte motstå att tappa upp ett bad!
 
 

Under tiden jag låg i badet kom skymningen och det var verkligen hur mysigt som helst!

Jag har fått tag på ännu ett badkar, men det står fortfarande kvar på släpvagnen. Sedan krävs det lite kringfix. Jag har planterat två rosor (till vänster skymtar en) bredvid varandra som förhoppningsvis ska bli en väldoftande "vägg", den ena är William Baffin och den andra Therese Bugnet. Jag hoppas de klarar vintern bra och inte fryser ner så himla mycket.


Må så gott i den fina hösten!
 

lördag 7 september 2013

Vår i sikte?

Sensommaren kom tillbaka hit och mössan har slängts längst in på hyllan ett tag till!
 
Eftersom hösten visade sig förra helgen hann jag drömma mig mot vår och införskaffade några tulpanlökar.
 
Tulpaner har inte "riktigt varit min grej" tidigare. Jag har tyckt att våren och sommaren ofta är hoptryckt här i Jämtland och tiden mellan snö och försommarblomster ganska obefintlig och vem vill ha tulpaner när pionerna blommar? Jag vet inte om det är min grej nu heller, men de senaste vårarna  har jag ändå gillat de tulpaner som jag faktiskt har!
 
 
Weibulls har några pionliknande nyheter som föll mig i smaken, bland annat Drumline nedan.
 


Bild: Weibulls.se
 
Tyvärr var de slut så det blev Copper Image nedan istället. Så himla snygga de också!
 
Bild: Weibulls.se
Tyvärr är de senblommande och det lär väl innebära extra sent här uppe...
 
 
 
Knattefotbollen blev inställd idag eftersom dottern har dragit på sig en förkylning som tyvärr även drabbat mig.
Vi kurar i soffan och när krafterna räcker till blir det alltså lökplantering i solen. Resten av familjen är i älgskogen och jag hoppas de tar till vara på att det även är lingonskog de traskar runt i. :)
 
Ha en riktigt skön helg!
 
 


tisdag 3 september 2013

Hösten är här

Nu är hösten här på riktigt. Vi är inne i rätt månad för det och temperaturen är inställd på svalt oavsett sol eller regn. Till löpturen fick jag plocka fram underställ och mössa. Påmindes om att nya vantar redan skulle ha inhandlats.
 
 
 
Jag gillar alla våra årstider och tycker det är mysigt med hösten vackra färger och att naturen liksom mjukar till sig.
 
 
Det svåraste är att komma ihåg att sätta på sig en extra tröja och de där vantarna som jag inte köpt än när man ska ut. För det är kallare nu.

 
Jag har beställt ett gäng lökar som jag väntar på och växthuset är fortfarande fyllt med tomater och andra godingar, men snart är det dags att lägga trädgårdslivet på hyllan.
Åtminstone det praktiska.
För trädgårdsdrömmar och planering gör det nämligen inget med minusgrader och ett ymnigt snöfall.
 
Må så gott!
 
 
PS. Men än är det bara hösten som kommit, vintern hoppas jag dröjer ett tag till...