måndag 22 juni 2015

Himmelsblå

Den här veckan startade med finväder! Middagarna intas sedan några dagar på altanen som sig bör. Lite infravärme får hjälpa solen ibland, men det är helt okej.

Med värmen tror jag att det kommer att sprätta igång på riktigt i rabatterna, det har ju stått lite stilla i kylan. Om man säger så.

Något som trotsade kylan är klematisen. Massor med intensivt blåa blommor! Jättefin!


I bakgrunden kan man ana vår efterlängtade finska gunga på plats!

lördag 20 juni 2015

Mmm, midsommar!

Vilken fin midsommarhelg vi har haft så här långt!


Brygglunch vid stugan


Solen sken som sagt igår och vi kunde oväntat sitta på bryggan och äta lunch! Framåt aftonen cyklade vi till syrran och bjöds på fantastisk god grillmiddag, sång-tävling och massa goda skratt! Vi kunde sitta ute hela kvällen innan vi cyklade hemåt i den dagsljusa midsommarkvällen. 


Gravad lax, räksnurror, sparrissallad med jordgubbar...


Jag kunde aldrig tro detta i början av veckan när bilrutan fick skrapas. Skönt med såna överraskningar!

Idag har vi haft en hemmafixardag! Jag har påtat i trädgården (såklart) och andra har städat hönshus och målat lekstugan innan det blev dags för altanhäng och grillning. 

Vi har haft jättevarmt och äntligen fått användning för shorts och linne! :)

... och västerbottenssnurror med rom!


Bilderna är från lunchen och ja, min midsommar präglas rätt mycket av trevligt sällskap och massor av god mat!

...och det bästa av allt är att den är ännu en dag innan det är vardag igen!

fredag 19 juni 2015

I denna ljuva sommartid...

Det är klent med midsommarblommor hos oss i år, men ser du? Där i bakgrunden?


Blå himmel!! Hurra!

Glad Midsommar!

onsdag 17 juni 2015

Som kronan på verket

Solen sken över oss i lördags när vi pysslade ihop våra första klätterstöd, mannen fick hålla i svetsen den här gången och jag bultsaxen (det kräver en kvinnas styrka vill jag påstå). :)


De här två ska det förhoppningsvis klättra luktärter på. Direkt stöden var klara planterades mina försådda luktärter. Det vill säga en tredjedel av alla luktärter jag sådde... Hm, klurar som bäst på var jag ska göra av resten?



Armeringsjärnen vi använde hade vi redan, de har tjänstgjort som stöd även innan och kopparkloten längst upp är oljelyktor som nu får nytt liv genom att glänsa i trädgården utan att eldas. 

Det här var det första "riktiga" som vi svetsade och vi ha en hel del att lära när det gäller att få till det snyggt, men vi är båda riktigt nöjda med dessa i alla fall. 


Ja, som sagt kom sommaren till oss i lördags och försvann lika fort, mellan 1° och 11° har vi nu och i fjällvärlden runt omkring har det kommit snö.

Alla mina småplantor är ute nu, perenner, ettåringar och grönsaker (bönorna står i sålådorna på vänt). Det mesta i grönsaksväg har jag dock sått direkt i odlingslådorna, men det har varit/är alldeles för kallt för att det ska kunna gro.
När vi väl får värme, för hoppet finns ju, kan de då fortfarande gro? Fast de legat i kall och mycket blöt jord ett tag?

Några syrener tror jag inte att det blir till midsommar, men än blommar tulpanerna och lär så göra ett tag till. :)

lördag 13 juni 2015

Trädgårdslördag!

Jag ser att sommaren har kommit till stora delar av Sverige sedan en tid tillbaka! Idag även till Jämtland. Vi har ändå varit glada när termometern fram på dagen visar åtminstone tvåsiffrigt.  :) 
Barnen hade skolavslutning i torsdags så nu hoppas vi på sol och badväder!

I onsdags var jag ledig och hann med att plantera ut flertalet av alla blomplantor, både perenner och sommarblommor. De har haft en tuff start där de väntat i sina små krukor, störtregn, kyla och blåst. Fixar de detta klarar de nog allt!



Idag har jag fortsatt, men det är några kvar fortfarande. Det är lite ogräs som ska dras, miljoner frösåddingar som bildar mattor i vissa rabatter, flytt av perenner, bära jordsäckar och sånt som också tar tid. Och så tid för lunch under blå himmel och en stund för att beundra tulpanerna som först nu vill blomma. 



Jag har gjort en helt ny rabatt nedanför altanen och den är stooor. Nu har jag fyllt den med små frösåddingar som planterats tätt. Nu ska jag ”bara” frakta dit en sten, en tung en, och göra klart ena kanten så är det klart! 

Men innan dess njuter jag av körsbärsblommorna, finns det något finare än körsbärsblom mot blå himmel?


Det är inte så mycket tid för trädgård i år, men när jag får såna här dagar som i onsdags och idag så känner jag i hela kroppen hur viktigt det är. Lycka!

torsdag 4 juni 2015

Hold

Jag undrar om sommaren har tryckt på ”Hold” en stund för min skull? För att jag ska känna att jag hinner med att uppleva vårblommorna stå i sin prakt och jag hinner se tulpanknopparna nästan brista. Känna de ljuvliga doftpuffarna från häggarna.



Det är visserligen juni nu, men försommaren låter vänta på sig. Det är kallt och för att shortsen ska förbli oanvända så stormar det och/eller regnar mellan varven också.



Perennerna är ihärdiga och stretar på ändå, och som varje år när jag tror att hostorna har gett upp så presenteras strut på strut av funkian!


Nu hoppas jag att solstrålen ska värma min kind i helgen och att jag får massor gjort med alla frösådder som trängs i växthuset!

Må så gott!