tisdag 29 september 2015

♥-ört

Tack för alla kommentarer till förra inlägget med svar på vad det är jag har i krukan! Den är nu inställd i matkällaren med förhoppning att den ska uthärda vintern där inför kommande blommande sommar. :)

Jag är inne i en skitperiod just nu med mycket migrän och som grädde på moset vaknade jag natten mot söndag med nackspärren from hell. Jag kunde inte ta mig ur sängen. Bara att få i sig nåt smärtstillande när man ligger raklång på rygg och inte kan lyfta på huvudet ens lite grann var tufft.
När jag väl kom upp på benen och fått hjälp att klä på mig så försökte jag hålla mig i rörelse. 

I natt jag jag i alla fall kunnat sova hyfsat och det är inte nackspärr, men väldigt stelt och ont i axlarna så jag har varit hemma från jobbet och imorgon har jag ledig dag. Förhoppning om bättre dagar finns. 



Jag bloggar alltid om kärleksört, varje år känns det som, men jag gillar den! Den är fin om våren med sina ljusa, ljusa tjocka blad, i knopp är den nästan allra finast och sedan som utslagen när knappt nåt annat blommar. 

Fortfarande i knopp
Vid det här laget har jag massor av kärleksört i min trädgård, de allra flesta i nya stenmursrabatten, i framkant så jag ska kunna se dom även inifrån huset så här på höstkanten. 

Liten kärleksört utsågs igår till Årets perenn 2016. Ett bra val tycker jag!

Nog med datortid för idag, om min klena kropp ska palla med. 

onsdag 23 september 2015

Svärmors lökar

I våras när vi tömde svärföräldrarnas hus fanns det en stor kruka i källaren. Med jord i och visset fnas längst upp.
En riktigt stor kruka kan vara bra att ha så jag tog reda på den.

Att det var nån form av lök planterad i den kunde jag få veta och att det är en slags lökar som svärmor i sin tur fått av en vän.

Jag offrade ingen ny jord på den, men vatten fick den i alla fall och den började blomma och har nu blommat hela sommaren. Och blommar fortfarande. 


Vad är det för lök eller knöl jag har?

Ska jag låta dom vara kvar i jorden och ta den inomhus så som den stod förra vintern? Ska jag hellre plocka upp dom ur jorden för vinterförvaring inomhus?

I våras köpte jag några "klöver-lökar" och först tänkte jag mig nog mest som slit och släng, men om jag nu vill behålla dom till nästa år - ska de få vara kvar i sina krukor över vintern (inomhus)? Hur gör jag?


måndag 21 september 2015

Sommaren slängd på komposten

Det låter ju onekligen ganska brutalt att ha slängt bort sommaren.
I helgen har jag tömt växthuset på plantor. Alla sommarkrukor är bortplockade. Tänkte också att jag skulle ha hunnit med altanblommorna ikväll innan det mörknade, men jag hann bara börja. Där är det mest bara pelargoner och några amplar kvar, men det är ju dynor, filtar, hängmatta och andra sommarprylar som också ska plockas bort.


Det är inte kallt än och vi har inte haft någon frost, men det ser lite sorgligt ut när sommarblommorna regnar sönder och dessutom blåste det rätt mycket förra veckan.


Jag har köpt in lite ljung att kompensera blomsterkrukorna med, men jag hoppas få tag i andra fina höstblommor också. 


Må så gott!

fredag 18 september 2015

Salvkok

För mig är binas främsta uppgift att pollinera växter.

En annan bra grej som biodling för med sig är ju  honungen, den godaste, som man får. När vi tar reda på honungen tar man först bort vaxet som täcker honungen.
Det vaxet gjorde jag ifjol ringblomssalva och läppcerat av.

I år blev det mera salva!



Det är inte morotspuré i burkarna. Det är en ansiktskräm med havtornsolja i. 

I de bruna burkarna är det bivaxsalva med mandelolja och hallonfröolja, Den är fastare i konsistensen och är mer tänkt för torrare partier, som mina händer och fötter till exempel. :)

Jag saknar doft i salvorna så det ska jag försöka komma ihåg till nästa gång

Jag är ganska nöjd med mina salvor, men det är ett väldigt trixande och kladdande innan jag får till det och, vem vet - nästa gång kanske jag får till det ännu ett snäpp bättre. :)

onsdag 16 september 2015

...dagarna mörkna minut för minut

Himlen är låg, låg idag och på förmiddagen har vi haft världens åskskur med massor av läskiga blixtrar. Jag brukar inte vara rädd för åskan även om jag har respekt för den. De jättehöga tallarna vi har runt hela huset känns som ett bra skydd, men idag skakade hela huset och det blixtrade och mullrade samtidigt.

Vi har även många stora björkar här och deras löv har mest gått över till gult nu och det är väldigt mycket höst i luften.


Jag har planterat en del lökar/knölar, liljor, tulpaner, kungsängsliljor, krokus och allium. Jag skulle vilja plantera massor av liljelökar, men jag beställde bara några. Från odla.nu beställde jag bland annat asiatisk lilja, en rosa sort som jag även beställde ifjol, men visade sig vara orange. Hoppas på bättre märkning den här gången, för den rosa är verkligen fin. 

måndag 14 september 2015

Kalas i växthuset



I lördags var jag och vännerna inbjudna till syrran på skördefest i växthuset.

Jag hade inte med mig kameran, men här kommer ett gäng mobilbilder i alla fall.




Det är lite roligare i hennes köksträdgård/växthus än hos mig. Odlingslådorna svämmar fullkomligen över. Kolla in solrosen till höger här ovan!

När vi kom fick vi färskpressad äppeljuice med mynta och spenat.


Lite mingel och surr.

Thujahäcken är nyplanterad för i år och växthuset är nybyggt för i år. :)

Syrran hade fixat världens godaste middag!


Helgrillat kött, quinoasallad med kärnfrukter, rödbet- och päronsallad, grillade morötter med sesamfrö och lönnsirap (jo, det var så gott så det gjorde vi även på söndan när vi grillade här hemma!), kantarellpaj och massa annat småplock! Till efterrätt hjortron- och lakritspannacotta. Mmm, kärlek! :)
På allra käraste systers Instagram finns det fler bilder från kvällen och trädgården, Greengardenlife heter hon där.





Kvällen blev mörk och alla levande ljus gjorde det så stämningsfullt. Jag hade med mig både tjock kofta och jacka, men det var så ljummet ute så tillsammans med vänners värme behövdes alldrig extrakläderna. 
Växthusmys är ett ord jag ofta använder och det passar hur bra som helst in på den här kvällen!

Idag är det måndag och vardag igen, men det är såna här stunder som i lördags som jag ska bära med mig under novemberkvällarna. ♥


torsdag 10 september 2015

Plommonsylt

Tyvärr har jag inga egna plommon, men köpeplommon går bra det med när man ska göra en god sylt med smak av ingefära och stjärnanis!


Plommonsylt med ingefära och stjärnanis

1 kg plommon
ingefära
2 stjärnanis
1 dl vatten
5-7 dl syltsocker

Dela plommonen i grova bitar, riv ingefäran. Lägg i gryta tillsammans med stjärnanis, socker och vatten. Låt koka i 10-12 minuter.


Jag är mycket förtjust i smaken av ingefära så jag tog en rejäl bit i. Är man inte lika entusiastisk, men tycker att det är gott så kan man ju ta en mindre bit. En smaksak. :)


Blåbärssylt har det också blivit av blåbär som barnen plockat nästan runt husknuten - finfint att fylla frysen med sommarsmaker att ta fram under kalla vintern. Bästa mamma har kommit med hallon som jag syltat,
Men jag blir nästan lite tokig när det är ett så fantastiskt bärår och så hinner jag inte ut i skogen för att det är en massa måsten som att jobba till exempel. Den här veckan är jag hemma strax efter halv åtta och innan åtta är det mörkt ute! I och för sig finns det ju pannlampa... ;)


måndag 7 september 2015

I skuggan av


...de blommande primadonnorna.
Liljor och rosor blommar på fortfarande och ger både färg och doft som man inte kan motså.


Men var sak har sin tjusning och under hela sommaren och tills frosten kommer njuter jag i min skugghörna där det är lite mer stillsamt än i de övriga rabatterna.

Den lilla skuggrabatten växer med en "böj" för varje år.
Det är en liten gott-och blandat-påse med olika hostor, ormbunkar, lungört, hasselört, astilbe och lite annat.


Rabatten fortsätter både åt vänster och åt höger i en krok ner mot trädgårdsgungan.

Ingen riktig struktur eller ordning. Det är ju som inte riktigt min grej. :)


Jag klipper bort blommorna på hostorna och alunroten (utom på de rödbladiga) för att enbart framhäva de vackra bladen, men jag vet att smaken är olika där. 


I helgen hade jag ingen riktig fart, tänkte egentligen göra färdigt en del smågrejer ute, men jag kom mig inte riktigt för. 
En grej som jag tydligen "orkade" med var att göra ännu en rabatt. Den ligger mitt emot den här ovan, men är mindre. Hade en del hostor och brunnävor som varit i kruka och/eller stod för trångt. 

Konstigt hur det kan bli. :)

Med blad i olika färger och former så önskar jag en tryggare värld åt alla människor på vårt jordklot.



fredag 4 september 2015

Fredagsfika

Jag är en riktig fikagumma och jag har några såna på jobbet också. Vi turas därför om att bjuda på fredagsfika och idag var det min tur.

Den här gången blev det en slags småkaka, lite mjukseg chokladkaka fylld med dumlekola.


Liten, men naggande god och väldigt enkel att göra. 
Fram med grejerna bara så kommer receptet här!



Dumlefyllda kakor

120 g smör, mjukt
1 dl farinsocker
2 dl strösocker
2ägg
1 tsk sirap
1,5 dl kakao
5 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
1 tsk salt

ca 30 dumlekolor
strösocker


Blanda smör och socker, blanda i ägg och sirap. Blanda kakao, salt och bikarbonat med mjölet och arbeta ihop till en deg. 

Rulla en liten boll, platta ut och lägg en dumlekola på, rulla ihop till en boll igen. Rulla den i socker och lägg på plåt. Det flyter ut litegrann så använd två plåtar. 

Grädda ca 7 minuter i 200° (ej varmluft). När kakorna spricker lite är de klara. 


Njut av en trädgårdsfika i helgen och må så gott!

onsdag 2 september 2015

Lavendel på burk

Som det mesta den här sommaren så kom lavendeln igång rätt sent att blomma. 

Jag sådde några frön i våras och har därför ytterligare några plantor nu. Nu står de i krukor, men snart börjar det bli dags att jordslå alla perennerna jag har i kruka, inför vintern. 



Jag gör ofta lavendelsocker. Det är att få lite sommarkänsla på havregrynsgröten så där en bister januarimorron. :)

I år blev det även lavendelolja. Jag tänker mig att använda den till bivaxsalvan. Ifjol använde jag ringblomsolja, men då jag knappt har några ringblommor i år så räcker det inte till.


Vad gör du med din lavendel?

Idag har jag varit ledig. Hade massor att göra både ute och inne, men jag har känt mig så himla trött och seg så ute blev det inget gjort. Jag kom igång inomhus fram på eftermiddan i alla fall. :)