lördag 24 oktober 2015

Vintertid

Härligt! Imorgon får vi en extra timme att använda till något trevligt förhoppningsvis!

Får och får, vi lånade ju ut den i våras om jag minns rätt, fick en timme mindre då för att vi skulle få möjligheten att nyttja ljuset mera.


Så... glöm inte att ställa om klockan i natt!

lördag 17 oktober 2015

Stiltje

Nu är det sannerligen långt mellan bloggningarna här. 
Hittills har oktober levererat så otroligt vacker höstfägring. Det är så otroligt tjusigt ute nu så att det nästan är magiskt! Jag upplever det mesta av hösten från bilen när jag åker till och från jobbet och det är så många gånger när vi åkt längs älven som jag velat stanna bara för att fota, men det funkar inte riktigt när man samåker med andra.
Jag lagrar det inom mig istället. :)

Jag är så tacksam att en hel del av er besöker bloggen trots att jag inte bara är oaktiv med inlägg, jag besöker inte så många bloggar heller. Nacke/axlar är fortfarande inte bra så surftiden är begränsad till nästan inget alls. 

Idag har jag varit ute och njutit av hösten, men jag försökte samtidigt motionera så kameran fick stanna hemma.

Ikväll är det Downton Abbey, en favorit-tvserie hos mig. Familjen går och lägger sig och sitter ensam kvar i soffan och njuter. Sista säsongen börjar idag.


Till det kanske det blir ett glas amaretto och så njuter jag av de sista blommorna på NewDawn inomhus!

Må väl!

söndag 11 oktober 2015

Oktoberhelg

Tänk att helgerna går så himla snabbt! Ändå hade jag ledigt i fredags så det blev som en extradag.

Jag har hållit i gång i trädgården  hela lördagen och söndagen och en god stund på fredagen.
Det har blivit pyssel med dörrkransar, krattning, blåbärsplockning,  en del krukor som fortfarande stod ute har plockats in och lite annat småstökande. Hade ju en tanke innan att jag var klar ute, men det är ju som skönt att fixa ute också. :)



Skogen har erbjudit mig mossa som jag pyntar med både lite här och där. Det behövs mjukhet och grön färg i allt det grå på gårdsplanen nu, grus, stenblock och skiffer. 


Kärleksörten har ännu inte slagit ut riktigt, det mesta är sent. Oktoberstormhatten som sällan hinner blomma blommar i alla fall jättefint i blått nu!


Morgondimman lättar över älven.


Kvällen har erbjudit tårta och födelsedagsfirande i syrrans växthus. Hon har en liten kamin där och det är mysigt att kunna nyttja det även mörka och lite kyligare kvällar. 

Nu är det snart dags för soffhäng och Bron!

tisdag 6 oktober 2015

Grönt är skönt


Min köksträdgård var ingen succé i år, mest bara fiasko faktiskt.

Örtagården (och en del annat) tillhörde undantagen.
Jag har trots det varit dålig på att skörda örterna, förutom dagsbehovet av dom färska örterna.

Häromsistens tog jag i alla fall in rejäla knippen av persilja, timjan, gräslök, salvia och de andra kryddorna jag har. Persiljestjälkarna frös jag in att ha till såser, bearnaise och rödvinssås till exempel. Stjälkarna är så grova nu att man inte vill tugga dom i alla fall.

Resten mixade jag tillsammans med salt. Det var lite bökigt med mixerstaven, men jag har ingen matberedare så det fick duga. Sedan la jag ut det på en plåt och så fick det torka en lång stund på lägsta ugnsvärmen (varmluft).




Jag tog 50/50 av örter och salt. Jag tycker det blev så härligt grönt och skönt i färgen! Vill man ha ett ljusare salt bör man ta mera salt. :)

Natten mot igår och idag hade vi frost, men persiljan är väl inte så känslig(?) så jag ta reda på lite mera innan snön kommer.

Vad gör du med dina örter?

Dagarna har blivit om möjligt ännu kortare nu och ska jag göra något utomhus blir det med pannlampa på för att kunna se något i mörkret. Innelivet lockar mera just nu!


lördag 3 oktober 2015

Mer lingon blir det

Vad passar bättre än lördagsgodis på en lördag?

Bärremmar av lingon det är ett något nyttigare godis kan man säga eller ett lyxigare alternativ till utflyktens russin.


Jag mixade lingon (7 dl var lagom för en plåt), blandade i lite chiafrön och honung. Blandningen bredde jag sen ut på en plåt. Det fick torka i ugnen på ca 50° i några timmar. Sedan klippte jag remsor (rakt genom bakplåtspapperet), drog bort papperet och rullade ihop remsorna. 

Medan det torkade i ugnen funderade jag på hur jag bäst skulle förvara dom. Det visade sig dock att lingonremmarna var försvinnande goda så det behövdes ingen förvaring. Gissar dock att en tättslutande burk hade passat bra. 

Om det blir lite väl syrligt kan man strö på lite socker innan ihoprullning. 

Jag tror att blåbärsremmar skulle passa mig så mycket bättre än lingon, men som sagt, dom gick åt snabbt! :)

En riktigt trevlig fortsättning på lördagen önskas dig!

fredag 2 oktober 2015

Lingonröda tuvor

I år har jag inte plockat ett endaste lingon, men skogen är full av dom och som tur är har jag fått tag på lingon ändå.



Det mesta har syltats och jag gör min egna favoritsylt som smaksätts med kanel. Det blir jättegott och doften när man gör den, underbar!
I sista koket la jag i ett par stjärnanis som sällskap till kanelen. Blev inte så dumt det heller. 

Några kilo har jag frusit in för att ha till glögg. 



Riktigt så mycket lingon har jag inte så att jag vill "offra" dom på att göra lingondricka, men jag tog undan några deciliter bär och gjorde en variant på lingondricka med äpple. Jag tycker den funkar både varm och kall!




Om man har hicka så sägs det att det kan sluta om man tar en matsked lingonsylt. Kan vara värt att testa. Enklare än att stå på händerna och dricka vatten i alla fall!



torsdag 1 oktober 2015

Sent om sider

Förra hösten satte jag ner några liljelökar i en ny rabatt.
Och som jag har väntat på att den vita orientaliska liljan skulle börja blomma nån gång! Den hade stora feta knoppar läääänge.


Och nu äntligen... När september övergick till oktober så slog den äntligen ut. Den var svårfotad, men från köksfönstret ser den så fin ut!


Jag har även en höstflox kvar som inte är utslagen än. Mina andra höstflox har blommat många veckor nu och känns som riktigt bra höstblommor!

Alldeles toksen är också björnbären i år. Jag som gladde mig åt att det var så otroligt många björnbär i år mot för tidigare och åt att bina gjorde sitt jobb galant. Det behövs ändå sol och värme.

Nåja, nu har dom börjat mogna och jag stoppar munnen full allt eftersom!


PS. Jag är mycket bättre nu, tack för omtanken! Jag har jobbat idag och visst känns det nu, men det är ändå rätt okej.