måndag 29 februari 2016

Grönsakslandet

Idag sitter jag på tåget på väg till Göteborg för vidare färd mot skolan. Även om jag åker snabbtåg så kommer det att bli en lång dag innan jag är framme. Jag övar på min trädkunskapsläxa, läser och lyssnar.

Hos SR hittade jag en podradio. Det är Bella Linde och Elin Unnes som pratar om passionen för odling. De snackar kompost, självhushållning, fröer och allt möjligt.



Grönsakslandet är ett trevligt samtal att lyssna på helt enkelt!

söndag 28 februari 2016

Vintertid

När man utnämnt februari till årets bästa månad bör man kanske hedra den med ett farväl också.


Många mil har det blivit i skidspåren, men även sparkturer, bergsbestigning, skridskoturer och naturligtvis skolstart. 
Tack fina februari för den här gången!


Hej mars!
Du är varmt välkommen. 

torsdag 25 februari 2016

Grönt är skönt

Nu har jag sått ett gäng fröer till, den här gången blev det ettåringar av olika slag, bland annat astrar två sorter och ekorrkorn. Jag tjuvstartade marssådden kan man säga, men eftersom jag kommer att vara borta månadens första veckor så fick det bli så!

Förra året köpte jag ny belysning på Biltema efter tips, men de räcker inte långt så nu blev det det ytterligare fyra stycken, men från Granngården den här gången. Inget fel på de jag köpte från Biltema, men deras närmaste butik är 15 mil härifrån.

Maken hade tjuvat min hylla för sådder till vallaboden så den var jag tvungen att få tillbaka. Det är ingen särskild snygg inredning vi har nu. Skarpt ljus, lagerhylla och extrabord med karamellådor i plast varvas med sladdar och jordsäckar...

Men våren kommer väl tidigt med värme i år?


Sköna gröna ärtskott har jag förgyller bland den andra "bråten". :)

Idag snöar det här, snöar och snöar och snöar. Tur jag kan vara inne och pyssla med mina sådder!

fredag 19 februari 2016

Skidföre

Trädgårdstoka kan man väl kalla mig och ha en hel massa rätt i det. Detta till trots så är det nog februari som är min favoritmånad! Jag älskar vintern och när vi kommit in i februari så är även ljuset tillbaka! Aldrig är jag så sportig som i februari. Det är bäst-månaden när det gäller skidåkning för mig!



Nu har jag ju dessutom kunnat lägga upp dagarna rätt mycket själv så flera dagar i veckan har jag gett mig ut på skidturer på dagstid.



Med önskan om en riktigt solig och snöig helg! Må så gott!

Och ett varmt PS. Tack för alla snälla och peppande kommentarer om min skolgång. Det ska nog gå bra det här. :)

lördag 13 februari 2016

Till Bohuslän och tillbaka

Nu har jag gjort mina första dagar på skolan, jag skulle lika gärna kunna skriva första vecka. Det var tre fullspäckade och intensiva dagar, men eftersom jag reser en bit så blev det som att jag var borta hela veckan.

Jag var otroligt nervös och stressad över resan dit. Jag flög och åkte buss och det blev en hel del byten och tider och hållplatser att hålla reda på. På sista bussen träffade jag en annan tjej som också rest hela dagen och som skulle gå samma kurs som jag. Det kändes jätteskönt!

Jag skrev fullspäckat program, och det var det. Otroligt mycket information att ta in och för en som inte suttit i skolbänken på väääldigt många år så är det lite kämpigt. :)

Nu är jag  mer avslappnad inför resorna dit, men resorna hem är fortfarande lite tajta med tiden. Det har gjort att jag pendlat som en jojo i känslorna inför detta med pluggandet av två distanskurser samtidigt. Just nu är jag dock uppåt även om det är extra mycket resor i mars-april känns det som. Bohuslän känns väldigt långt från Jämtland.


Innan jag for hann de flesta fröna jag sått gro så de fick plats under lysröret och familjen förmaning om att hålla koll på om det behövdes vatten. Till veckan blir det att köpa jord och kanske börja omskola. Och fram för allt. Plugga, plugga, plugga! Vi ska bland annat ha prov i växtkunskap där jag måste hamra in de latinska namnen. Som om inte det svenska namnet kan vara svårt nog för en norrlänning som aldrig sett bok, ask och lind. :)

Maken och jag möttes mest bara i dörren då han och dottern är i Uppland på skidskyttetävlingar. Idag har jag vilat från studerandet och mest tagit det lugnt. En skidtur blev det i snöandet och sedan skidor på teven. :)

Trevlig helg alla!

torsdag 4 februari 2016

Inspiration



Något som trädgårdsinspirerar mig just nu är det finska tv-programmet Trädgården på Strömsö!

Det är en köksträdgård under uppbyggnad och även om jag inte blir såld på varje liten del de gör i programmet så vill jag odla grönsaker. Nu och på en gång!
Programledarna är också bra och de är ödmjuka för att man misslyckas ibland. :)

I första (?) avsnittet var det ett inslag med Leif Blomqvist,  som i alla fall vi norrlandsodlare känner till, där han bland annat pratade om att bygga ett plank bakom fruktträdet för att skapa lä från norr och på så sätt få bättre förutsättningar för att frukt/bär ska hinna mogna.

Jag vill plantera ett plommonträd till sommaren, det lutar mot Sinikka, så nu funderar jag på att försöka skapa ett gott microklimat åt det lilla trädet. Nån som gjort något liknande? Erfarenheter?
De andra träden har jag också försökt skapa lite bättre förutsättningar genom att plantera de i sluttning så att det är naturligt lä bakom. Blir ju lätt så när man bor i en brant slänt. :)


http://svenska.yle.fi/artikel/2015/04/01/tradgarden-hos-mig-april-2015

I tredje avsnittet pratades det om kål och kålodlarens fiender. Jag ska ge kålen en chans till hos mig och nu blev jag särskilt sugen på grönkål!

Trädgården på Strömsö går i SvT och finns även på SvT Play.


Tack för alla hejarop jag fått i samband med skolstarten! Det värmer gott i ett smått galopperande hjärta.
Den här veckan har jag verkligen tagit vara på de något friare "arbetstiderna" och varit ute i sol och dagsljus. Idag blev det en skidtur i ett soligt vinterlandskap - lycka!

måndag 1 februari 2016

Dags att vända blad



Ja så kom den då, första dagen på studieledigheten. Det är mest bara förberedelser för nästa vecka än så just nu är det rätt lugnt.

Jag gick igenom veckorna när jag ska vara på plats på skolan och det blir hyfsat mycket åkande till Västsverige det här året. Det verkar också bli rätt tajt med tid att ta mig från skolan till flygplatsen när jag ska hem. Utan förseningar ska det nog fungera, men det är ju det där med att hitta också. Jag gillar att ha full koll och det har jag inte nu...

När man går i skola har man också rast och idag var det perfekt väder för en sparktur!

"In Sweden we call it a kick"

Förra veckan blev rätt hektisk och sista dagen på jobbet i synnerhet. Lite tråkigt att avsluta så innan studietiden, men skönt på sätt och vis att komma ifrån det. :) 
Jag har varit på det här jobbet i snart femton år så det är verkligen dags för ett litet pluggbrejk.

Helgen spenderades i Sundsvall där barnen tävlade i skidskytte. Spännande och bra väder (sånt som supportrarna uppskattar)! :)

Ont om tid har varit rätt återkommande i mitt liv det senaste året och jag har ingen aning om hur tufft det kommer bli att plugga på heltid, men jag gillar tanken på att få äta frukost och vardagsmiddagar med mina barn igen, det har jag saknat! 

Det blev också tid för de första sådderna idag, några skulle ha såtts redan innan, men bättre sent än aldrig. Tolv sorter blev det till att börja med. 


En liten uppdatering från en nybliven skoltjej. :)