söndag 28 oktober 2012

Snörosor

Sista helgen i oktober har vi redan kommit till och nu klockan ställd på vintertid eller normaltid som det heter.
 
Klockan är bara fem på eftermiddagen och det är redan mörkt ute.
 
I fredags var jag på vinprovning på mitt jobb. Det var en jättetrevlig tillställning och en duktig sommelier. Uppe tidigt igår för att åka till fjälls på en dagsutflykt.
 
Vi skulle nämligen åka skidor!!
 
 

Vi och fjällen brukar betyda snöstorm eller varför inte regn, men nu bröt vi den sviten för det var superfint, lagom kallt och solsken! Jag åkte bara omkring och njöt!
 
 
Idag är jag något segare, kanske vinkvällen som kommer efter? men vi har i alla fall varit ute och fixat en del. Fåglarna ska börja matas och cyklarna ska undan för den här gången.
 
 
Min New Dawn-ros väntade jag på att den skulle blomma, hela sommaren väntade jag nästan innan hon äntligen kom igång på sensommaren.
 
 
 
Jag vet inte om det var rätt, men nu klippte jag bort alla 20-30 knoppar och blommor och så hoppas jag att hon fattar att det är dags att vintra in. Snö och minusgrader det kan väl inte vara tydligare än så?
 
Må så gott alla trädgårdsvänner!
 


lördag 20 oktober 2012

Första snön har kommit här, i tisdags snöade det ganska mycket (kolla in foto här), men efter det har det hunnit regna och blivit bart igen. Minusgrader och dimma har vi dock haft hela dagen idag.
Jag tycker mig ha massor att stöka på med inomhus och trots att trädgårdssäsongen är avslutad för min del så hittade jag massor att göra ute ändå.
Kratta gräsmattan vill jag inte göra när det är frost, men jag krattade grusgångarna och platsen runt växthuset. Vi har både trätrall och stenläggning där och det blir halt som sjutton när det blir en tjock lövmatta. Jag brukar lämna lövhögarna till en kär person, men eftersom han inte är hemma i helgen så tog jag faktiskt undan de själv (lika i våras). Tänk vad jag kan bättra mig!
Jag älskar våra stooora träd, men miljarder löv på backen är inte jättekul...


Jag brukar inte klippa ner växterna innan vintern, men sommarblommorna som fortfarande stod kvar i rabatterna åkte väck till komposten.
Gräsklipparn stod kvar framme jämte bilens sommardäck som precis blivit utbytta och inget av de ska ju användas på några månader så det försvann in i förrådet (det kan ju vara bra att ha det gjort om det skulle komma mera snö...).

Fika ute, nja det var lite väl kallt, men lite mysigt också!



Med skogen som granne är det snabbt gjort att pynta bron och fönsterlåda med granris. Och billigt. :)




Jag funderar på att schemalägga ett inlägg att publiceras i vår någon gång. I det ska alla idéer jag har inför vår och sommar vara listade. Nu, när det är som längst till nästa trädgårdssäsong, är det ju lätt att hinna glömma alla bra saker jag funderar på i mörkret - betong, spa, slänten som ska väck,, rosor, gångar som ska breddas, stilleben och massor av annat som kommit till mig under hösten.

Å andra sidan - när våren kommer och knoppar brister så lär jag inspireras och få en massa andra nya och kanske bra idéer. Sysslolös till sommaren - nej, skulle inte tro det. :)


Vad har du gjort idag?

Nu -  film med barnen och lite lördagsgodis!

Trevlig helg och må så gott!



måndag 15 oktober 2012

Höstprataren

Hej alla, hur har ni det i den härliga hösten?
 
Jag har knappt hunnit njuta av den känns det som, jobb och förkylningar har gått i ett och även lite regn har kommit i mellan.
 
Jag är fortfarande inte helt bra från förkylningen, men det är inte värre än att jag kan hålla på och greja lite ute så länge jag inte tar i allt för mycket.
 
 
I lördags spenderade jag några timmar ute och det var nästan underligt tyst kring mig. Jag fortsatte med stålbandsprojektet jag påbörjade för flera veckor sedan och jag hörde bara den vinande stämman från stålbanden ibland. Ingen vind, inga motorljud, inga hundskall eller fågelkvitter. Ovanligt och konstigt, men också härligt. Till och med hönsen var ovanligt tysta.
 
 
De flesta träden har släppt sina löv och det är som en mättnad ute på sätt och vis. En del färg fortfarande, men det mesta är brunt och nedtonat nu.
 
Jag borde egentligen kratta istället för att sitta här, men trots att klockan bara är sex så är det nästan helmörkt ute nu.
 
 
Jag har precis kommit hem från biblioteket. När man bor i glesbygden som jag så är det finfint att fortfarande ha ett bibliotek på orten, men man måste oftast boka sina böcker från andra bibliotek (i alla fall de böcker jag önskar läsa). Den jag hade bokat den här gången visade sig vara en ljudbok, på cd-skiva, och det var ju en miss av mig. Jag har testat ljudbok, men det är inget för mig. Tog med den hem i alla fall så får vi se.
Plockade med mig en annan som de hade inne, Göran Rosenbergs Ett kort uppehåll på vägen från Auschwitz, någon som läst den?
 
Vad läser du just nu?
 
Ikväll blir det ingen läsning utan jag kommer att häcka i tevesoffan, två favoriter ikväll - Sommarpratarna och Torka inga tårar...
 
En kopp te och bra teve/bok är ett ganska skönt höstnöje det också, löven ligger väl kvar på marken i morgon också. Förhoppningsvis utan snö på. :)
 
Ha det bra där ute!
 
 
 
 
PS. Det är lite trädgårdsliv just nu, men jag blev väääldigt inspirerad av reportaget från Österlen-trädgården i nya AoT. Måste se till att ha med mig det in i våren när vi kommer dit hän. :)

måndag 1 oktober 2012

Oktober

Ny höstmånad och årets tionde, nu är det oktober.
 
 
 
Hittills den här måanden, det vill säga idag, har det varit lite smågrinigt höstväder med låga moln och lite regn, men även stark höstsol i morse när jag cyklade till jobbet.
Inbjuder både till höstsysslor som att sätta vitlök som jag gjorde i morse, och att mysa med förkylda (sämsta hösttecknet) barn i tevesoffan!
 
 
Än så länge gillar hönsen att vara ute och sprätta i det fria. De ska vara härdiga så de kommer nog att fortsätta vara det länge till, förhoppningsvis hela vintern, men då vet jag faktiskt inte om de har så mycket att sprätta i annat än snö. :)
 
Vi har ingen erfarenhet av hönsskötsel vintertid så det blir en prövning. Jag har i alla fall torkat både gräsklipp, ärtblast och annat grönt samt fryst in bärresterna sedan jag gjorde svartvinbärsjuice. Komposten får inte särskilt mycket nu för tiden! :)
 
Deras värmeelement har jag tjuvat ut i växthuset, men i helgen kommer jag att städa ur de plantor som är kvar och bära ner pelargonerna på vintervila i jordkällaren.