måndag 24 oktober 2016

SamlarenJag har länge tänkt samla mina egna fröer, men det har som aldrig blivit av. Däremot brukar jag försöka sprida ut blomsterfrön direkt i rabatten, av såna jag vill ha flera av.

I våras tog jag en del backsippefrön på skolområdet och för ett par veckor sedan hade vi frösamling på schemat och då passade jag på att få med mig några fler hem, bland annat de på bilden nedan.

Röd solhatt, blodtopp och prydnadsgräs.
Till våren får jag se hur grobarheten är. 
Förhoppningsvis kommer jag att lära mig mera vilken tidpunkt som är bäst att ta fröer. Fröerna har jag lagt i dels kaffefilter och dels en enkel variant på egenvikta papperspåsar.

Tar du egna fröer? Har du bra frösamlingstips att dela med dig av?


På skolan har vi satt både vintersticklingar och örtartade sticklingar, men det här med mördarsniglar gör mig extra försiktig och därför tar jag hellre med mig fröer än plantor hem.

Kärleksört är nog rätt enkla att dela, för att få fler plantor, men det har jag aldrig gjort. Jag brukar däremot ta in en bukett så här på hösten och den får sedan stå i sin vas och bilda rötter,först framåt februari-mars sätter jag den i jord (men det kan man naturligtvis göra tidigare, så snart den bildat rötter). 


Hylotelephium telephium

Kärleksörten som är vacker hela säsongen, först med sina blekgröna feta blad om våren och sedan i knopp (som på bilden) är den nästan finast och nu i slutet av oktober när den slagit ut är den nästan ensam att blomma i min trädgård. 

11 kommentarer:

 1. Åh så roligt att samla fröer! Jag har alltid varit notorisk samlare och ständigt haft fickorna fulla med frökapslar av olika slag. Numera har jag slutat med det, har ju ingen trädgård längre men en barnresväska full, det har jag fortfarande. Har tänkt att fröbomba parkerna och de tråkiga rondellerna här i stan men än har det stannat vid tanken. Förresten är fröerna fem år gamla, ja det finns säkert de som är tio också när jag tänker efter! Men slänga bort dem, det gör jag inte... Är det några särskilda frön du söker? Kanske jag har?

  Ha fina dagar hos dig!
  Kramar från Eva-Mari

  SvaraRadera
  Svar
  1. Aha, du tänker ägna dig åt gerillaodling, heja på!!
   Nej ingen särskild sort, just nu i alla fall, men det är mer detta att kunna skaffa egna fröer gratis istället för att köpa, och kanske ett särskilt minne i samband med det också - att man fått ta fröer hos en trevlig granne eller äldre släkting som inte finns kvar för evigt. Må så gott!

   Radera
  2. Precis! Jag har nästa aldrig köpt fröer, jag tror också på den mycket roligare gratisprincipen:)

   Radera
 2. Är dålig på att samla fröer men tar gärna sticklingar. Ditt inlägg inspirerar mig att ta sticklingar från grannens fantastiska kärleksört, tack för tipset!
  Allt gott!/Laila

  SvaraRadera
 3. Jag håller tummarna för att dina fröer kommer bli vacker grönska till sommaren. :) Själv önskar jag att jag var bättre på att ta tillvara på fröer men jag samlar iallafall in fröer från vallmokapslarna och sår om. Vallmo är en av mina stora favoriter och det finns en mängd vackra sorter. :)
  Jag kan rekommendera delning av kärleksört om du vill ha fler plantor. De delningar jag har gjort har varit lyckade och det tycks vara en planta som mer än gärna förökar och sprider sig. :)

  Tack snälla du för dina fina ord hos mig. Vad glad jag blev. Tack.♥

  Sköt om dig och ha en fin vecka!

  Kram Lotta

  SvaraRadera
 4. Mördarsniglar vill vi inte ha, pepparpeppar. Jag ska ta frön av mina ringblommor. Mycket frösår sig själv hos mig, ganska praktiskt.
  Kram

  SvaraRadera
 5. Har svårt för det där med fröer, även om jag ibland får för mig att smal in lite! Sen tar jag in fröerna, lägger dom i påsar - och glömmer dom!!
  Så det bästa för mig vore nog att så på hösten, men det går ju inte för sen ska man ju rensa rabatterna på våren och då försvinner alla småplantor.
  LYCKA TILL
  Susie

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, höstsådd är nog inte så dumt. Du får ha en liten pallkrage bara för höstsådder så riskerar du inte att rensa bort dom av misstag.

   Radera
 6. Jag har mina fröer i ett gammalt 'kryddskåp' som de hade förr, du vet för mjöl och soccker lite större och mindre för allehanda kryddor.
  Det är en från husets ägor, men jag ställt den i tvättstugan (rummet) som är på samma plan från köket, det är aldrig fuktigt där.
  Annars lägger jag fröer i kaffefilter, tror du gör det också.

  Jag spred nyss ut både blåklint och ringblommor ute på en mindre äng där inga kor går, den är våran typ vilda del av trädgården.
  I augusti slår gubben min detta med lie eller med en gammeldags hästräfsa.
  Ha de bra/ Eva

  SvaraRadera
 7. Här samlas det en hel del fröer, både eget utsäde av ärtor och bönor, ja till och med purjo och en röd plocksallat i år, mängder av tomatfröer ettåriga blommor och en och annan perenn. De du samlat har jag dock inte testat. Det är lite tråkigt att tröska och sprita, men desto roligare att så och se hur det gror. Man känner sig också så rik på nåt sätt, när fröförrådet är välfyllt.
  Ha det så gott
  /Anette

  SvaraRadera
 8. Jag samlar inte så mycket fröer för det måste ju finnas plats till dom när de ska gro åxå och det är dåligt med det här. Lite såna som jag inte kan undvara ramlar allt in här.
  Ha det bra på skolan och snart är det vinter.
  Kram Meta

  SvaraRadera