tisdag 10 maj 2011

Växtvärk

Från valborgskyla till sommarvärme på ett kick!

Det var ett tag sedan jag bloggade, men nu spenderar jag mesta fritiden utomhus och jag gissar att det är så för er andra också?


Vi har ju ett projekt påbörjat där gamla växthuset stod. Grunden är kvar och den är det meningen ska användas igen för någon form av plantering.

Vi fick dock avbryta det, dels för att vi fick hem årets vedlass och dels för att jag fick en förfrågan som jag inte kunde motstå.

En jobbarkompis till mig som köpte hus förra sommaren berättade att de redan i höstas grävt bort lite rabatter och att de skulle fortsätta nu med en annan. Jag blev lite förskräckt att de slängt stora plantor så hon frågade om jag ville komma och ta reda på lite? "Det är såna här med vita bollar du vet..."

Inte förrän vi var där fattade jag att det var vita pioner hon menade!

De köpte huset av ett äldre par och jag gissar att pionerna är ganska gamla.
Tyvärr är det gott om ogräs i dom och det har tagit flera timmar för mig att rensa bort alla rötter. Jag var nära att ge upp flera gånger, men då försökte jag tänka på att de kunde blivit bortkastade. :)

Ja, det syns ju nedan...


Det fanns även flertalet lökar som jag fick ta över och jag har ingen aning vad det är för något, men en del ser lite ut som mina krolliljor så håll tummarna för att jag har sådan tur att det är det!!
Jag är inte så där jättebra att se vad det är för något.

Jag hade ju planerat att göra om en plätt gräsmatta till rabatter och en plätt att sitta och njuta på och det här blev en kanonstart att få börja med!

Som tur är har/hade vi en hel kompost full med jord att ta av (även om en del är fruset fortfarande!) så jag känner mig riktigt rik nu som är egenförsörjande på fin jord!

Jag är ganska ledbruten i kroppen efter att ha grävt och suttit på huk och försökt få bort allt ogräs från pionknölarna, men det liksom inget! :)

En liten rapport från en glad trädgårdsnörd!Vad min jobbarkompis ska göra med sin rabatt?

Ja, hon ska så gräsfrön.
...

11 kommentarer:

 1. Vilken tur att inte alla gillar rabatter och blommor, då kan det ju bli mer över till oss andra ibland, som nu för din del.

  Kram!

  SvaraRadera
 2. Himmel ett sådant kap!!! Din väninna har säkert planer med sin trädgård och det blir säkerligen så som hon vill att den ska vara...men för en annan låter det konstigt att vilja bli av med sådana skönheter...En sådan tur att vi är olika...
  Fortsätt njut!

  Kram från Malin

  SvaraRadera
 3. Grattis till fådda pionen... vilken tur att inte alla har samma smak... men att så gräsmatta i stället????

  Kram och njut nu!
  Eva-Mari

  SvaraRadera
 4. grattis till de fynden, tur att det du tog hand om dem.
  Ha en underbar dag!

  SvaraRadera
 5. Vilken tur att det finns korkade trädgårdsinnehavare som hellre har gräsmatta än pioner!
  Ha det gott!/Laila

  SvaraRadera
 6. haha... vi gräver fler o fler rabatter och hon sår gräsfrö...jisses vilka kontraster, men det är smart om man vill ha mer tid över till annat. Hur underbart som helst att få gamla plantor, kanske det finns nån raritet bland Pionerna...hoppas. Ha det gott!//helén

  SvaraRadera
 7. Tänk att en del inte fattar bättre!? Det jobbigaste man kan ha i en trädgård är ju gräs!!
  Min kusin bor i ett nyprojekterat område med massor av små berg, mycket vackert. Vad gör folk? Jo, dom spränger bort berget och anlägger plana gräsmattor i massor. För det första blir gräset fult eftersom det är tunnt med matjord med massor av sten under, för det andra blir det trist och för det tredje blir det jobbigt!
  Min kusin som vet bättre, hon har behållit berget bara frilagt det lite och sen har hon en stor planterad grus- och stenrabatt med MASSOR av träd, buskar och perenner framför huset. Mycket snyggt, folk brukar t.o.m. stanna med sina bilar och titta. Dessutom har hon inte en meter med gräs, vilket är mycket praktiskt när man spelar golf hela sommaren!

  SvaraRadera
 8. Önskar att jag hade en någon som grävde upp lite plantor och ville skänka bort till mig. Har en hel trädgård att fylla.

  SvaraRadera
 9. Men så härligt att vara självförsörjande med jord. En kompost står på min ösnkelista :-)

  Ha det fint

  SvaraRadera
 10. Hej!
  Tänkte bara höra hur ni rengör er Muurikka?

  Hoppas allt är bra.
  Kram!

  SvaraRadera
 11. Ja gud vilken tur att vi är olika här i vår herres hage.. haha.. tänk att välja gräsfrön istället för vackra vita pioner o en sån himla tur för dig. ska bli roligt att se vad det andra blir håller tummarna för krolliljor, jag väntar på att några ska slå ut har planterat vita men har lite dålig koll på vart jag satte dem.. hmm.. ja så är det oftast för mig om jag inte hinner få in det i Moas Flora.. =).. önskar dig en bra vecka/Moa

  SvaraRadera