onsdag 21 april 2010

Rodde

Ifjol köpte jag en planta lite så där halvplanerat. En fix idé om att ha en rhododendron gjorde att jag då köpte en och planterade på ett lämpligt ställe.

Men nu då?Vad ska jag göra med den nu? Ska jag bara låta den vara eller bör jag göra något med den nu eller sen?

Rhododendro-tips, önskas!
Jag väntar på värmen nu, termometern går bara längre och längre ner om nätterna känns det som. Jag har en del ute i växthuset som hålls varmt med hjälp av en liten värmefläkt, men så länge det är minusgrader så känns det lite osäkert att ha dem ute.


Vårvärme hitåt tack!

5 kommentarer:

 1. Kan inte så mycket men alla vintergröna behöver mycket vatten på tidig vår.
  Karin

  SvaraRadera
 2. Instämmer med Kalo, den behöver mer vatten tidigare än andra plantor du har i din trädgård. Även om det regnar på våren så kan den torka eftersom rotklumpen är ganska liten och bladen gör att regnet spolas av utanför. Så fort jag tagit bort lövtäckningen på mina roddar och försäkrat mig om att det inte finns någon tjäle kvar ger jag varje planta rejält med vatten. Sen lite kaffesump, ett tunt lager torv och några nävar granbarr om jag har. Sen vattnar jag försiktigt igen. Därefter vattnar jag med särskild rhododendrongödsel. Gödslar en gång till strax före midsommar. Vattnar när det behövs och har skaffat en särskild fuktmätare eftersom det kan vara svårt att avgöra. Då och då får de en skvätt överblivet kaffe och givetvis lite sump som jag försiktigt myllar ner (rotsystemet är mycket ytligt). Sedan växer de så det knakar och blommar överdådigt. Ska presentera dem allteftersom de slår ut. Vårt woodland är faktiskt vår mest lyckade "rabatt". Lycka till med din skyddsling!

  SvaraRadera
 3. Du har fått jättekloka råd i kommentarerna ovanför, inte mycket att tillägga. Kan istället berätta om hur fel det kan bli ibland utan att man tänker på det. Jag har ett flertal stora roddar på min framsida de flesta i färgen du visar, det var så vackert mot vårt vita hus. Sommaren för två år sedan målade vi om huset, roddisarna hade då blommat färdigt för året. Sommaren därpå höll jag på att få dåndimpen när de började blomma överdådigt, blommorna var inte alls fina mot det nymålade röda huset. Det skar sig rejält, tror jag får hänga ett vitt lakan över buskarna tills blommorna vissnat och bara är gröna......
  Må så gott!

  SvaraRadera
 4. Det kan väl bli mycket av litet förstår jag. Du fick ju många goda råd ovan.
  Kram Ninne

  SvaraRadera
 5. Vårvärme hitåt också, tack! Idag har vi snöblandat regn och blåst.

  Hälsningar Agneta

  SvaraRadera