onsdag 5 januari 2011

Trädgårdsåret 2010 (1)

Förra året var det många stora händelser, både i Världen, Sverige och i mitt eget liv. Många otäcka naturkatastrofer, Vinter-OS, val, semesterresan till Toscana och jag fick lära mig en del nya ord, Cryptosporidium, Eyjafjallajökull, vuvuzela och Wikileaks för att nämna några.

Men nu är detta en liten årssammanställning av trädgårdsåret 2010:

Januari började med kyla och första fröerna köptes. Trädården fick vila, men bordet pyntades med krispiga tulpaner nästan varje dag! Vi skaffade en hundvalp och råkade dessvärre ut för en sotbrand. På månadens sista dag såddes då äntligen de första fröna som var chili.


I februari grävdes perennsåddernaner under trädgårdens snötäcke, chilin grodde fint och flera sådder kom igång även om jag var lite mer avvaktande än i vanliga fall. Bristen på utrymme var en stark orsak till det bristande instresset. Trädgårdsdoktorn i AoT svarade i tidningen på en frågeställning vi hade angående vår stora grusplan, men halvåret innan hade vi redan hunnit göra i ordning en uteplats där. Det var fortsatt kallt, -35° som kallast och jag oroade mig för körsbärsträden som planterades sommaren innan. Pelargonerna fick komma in från övervintringen i jordkällaren och tyvärr var det bara en enda som överlevt.Mars började med sportlov och en dagstur till Bydalsfjällen och mitt i allt sportande glömdes många av sådderna bort och en del klarade sig så klart inte. Vintern ville inte ge upp så det blev många härliga trädgårdsdrömmar och läsning av trädgårdsböcker. Jag publicerade nästan enbart sommarbilder på bloggen. Planerade lite mera praktiskt när det gäller snöröjning och takras, det är lättare vintertid än när solens strålar värmer i juli. I slutet av mars gick jag med i en vårteckensutmaning där mitt första bidrag blev på växthuset (fortfarande omgivet av snö) i full sol och vädringsluckan öppen!


I april var det dags för första fikastunden i växthuset och trots att snön fortfarande var kvar så var det varmt och skönt där inne. Vi for till stugan för att fira påsk och där var det ro, stillhet och soool som gällde. Väl hemme ställde vi ut sådderna i växthuset tillsammans med värmefläkten. Som vanligt hjälpte jag solen på traven med snösmältningen. Sedan blev det kallt - igen - och det kändes allt för riskabelt att ha sådderna ute och som salt i såret kom det mera snö. Men vårblommorna är starka och först ut var blåsipporna här i backen!


Sköna maj började med långkalsonger och mössa. Via bloggen blev jag tipsad om att lägga en näve nässlor i botten på tomathinkarna och vilken dundereffekt det blev! Som den trädgårstok jag är så blev jag överlycklig över en tunna hästskit och jag tror att även planteringarna blev det! Jag gödslade och "grepade".  Pysslandet med sådderna kom igång på riktigt och tillsammans med dottern gjorde jag en ny liten rabatt. Från noll och ingenting blev världen grön på en vecka när först regnet kom och sedan värmen.


Äntligen - juni börjar med sol och värme och det blev altanmys och utplantering av växter. Jag fick ny energi och fixade i växthuset och utanför. Planterade en kaprifol i anslutning till ena uteplatsen med hopp om väldoft. Den tuffa vintern hade gått hårt åt mot rosorna som jag fortfarande inte visste om de levde eller hade dött. Det övergick till en kall försommar och tiden mellan hägg och syrén var längre än nånsin. Vi drog från spirande sommar till Toscana några dagar!


Fortsättning följer...

4 kommentarer:

 1. Jag bara ääälskar att läsa om hur andra har haft det i sina trädgårdar under året som gått. Dessutom måste jag bara få tillägga att VI, alltså VI trädgårdsnördar, vi är allt bra duktiga och påhittiga och arbetssamma - eller hur!?

  SvaraRadera
 2. hihi.. kul att läsa för visst hänger jag med på vissa händelser; månadsbilden, nässlorna, Toscanaresan :) Det är alltid roligt att läsa andras krönikor, både trädgårdsrelaterat och annat :)

  Nu tror jag vi har lika mycket snö som ni har, fniss..... har skottat flera gånger idag och jag är rätt nöjd med vädret, önskar de kunde skotta lite bättre på de stora vägarna.

  Ha en skön helg :)

  SvaraRadera
 3. Så roligt att det blev bra effekt av nässlorna i tomathinkarna! För övrigt beundrar jag alla som lyckas så fantastiskt med odlingarna där uppe i norr! Varför handlar de allra flesta trädgårdsprogram om sydsverige och Skåne i synnerhet (för att inte tala om England...)? Kanske är man bara ute efter ögongodis? Jag tror att alla seriösa odlare skulle lära sig mycket mer om vi fick ta del av nordliga erfarenheter och kunskaper.
  Ha en skön helg!/Laila

  SvaraRadera
 4. Å vilka fina vårbilder o jag riktigt känner hur det känns när man står där o kan se allt det vackra...dofterna...ljuset...Tänk att allt detta har vi fram för oss återigen!!!
  Nu lär det dock dröja ett slag men den som spar han han har.
  Trevlig Helg till Dig!

  Kramar från Malin

  SvaraRadera