lördag 27 augusti 2016

Frukt och bär

Jag har syltat en hel del hittills, trots att jag inte haft några egna bär att tala om. Vi flyttade bärbuskarna förra hösten och de utsattes också för rejäl beskärning så de få bär det ändå blev har hönsen tagit reda på.

Blott tre äpplen har vi på trädet i år. Jag är fundersam nu på om de ska mosas, juicas, pajas eller torkas? Haha!


Av jordgubbarna och körsbären har det mesta stoppats direkt in i munnen, ibland med omväg över filen eller efterrätten. Vi plockade ekogubbar på en självplock och de har blivit till sylt och marmelad. Havtorn har jag också köpt, fick tag på ekologiska till bra pris och det blev också sylt (å så god den är!) och lite marmelad.  Däremot har hela familjen hjälpts åt att plocka en hel del blåbär, stora fina som dels blivit till sylt med lite olika smaksättningar och dels packats i mindre förpackningar lagom för smoothien. Perfekt när barnen blivit så stora att ta tar egna initiativ att gå ut och plocka!

Mamma har plockat fina hallon och även hjortron till oss och det kan verka som vi gör mycket sylt, men i en familj med två aktiva ungdomar går det åt en hel del till alla grötfrukostar och kvällsfikafilen.
...och doften av nykokad sylt!

Jag har köpt en frukttork, men eftersom de egna äpplena inte räcker till så köpte jag några för att testa. Det gick väldigt snabbt att torka äppelskivor!
Det funkar ju i ugnen också, men det här går dels snabbare och dels är lägsta temperatur på vår ugn 80 grader och jag vill helst ha på 50.


Nu väntar de bär som jag gillar allra bäst att plocka, lingonen! Jag vet att många plockat i skogarna här i kring redan, men de är fortfarande vita på undersidan så jag väntar tills nästa helg när jag kommit hem från skolan. Jag hade en del lingon kvar i frysen så nu har jag torkat en del på prov (tog tid även med torkapparat) och gjort lingonremmar, de är nog allra godast! I år la jag till lite honung så det blev lagom syrligt. :)Nåt jag plockar allt eftersom är gyllenbären, men jag har ju bara två plantor så det är inte så mycket att sylta. :) Söta och goda är dom! Maken går också och plockar och så lämnar han själva höljet så när jag kommer och gläds åt vad många som ser mogna ut är de alldeles tomma på bär, håhåjaja... ;)Häromdagen påbörjade vi invintringen av det nya bisamhället. Håll tummarna att de överlever vintern för då får vi förhoppningsvis fler äpplen och annat gott som behöver binas hjälp!


Syltar du och saftar? Vilken är din favorit? 

Ha en riktigt skön sensommarhelg!


6 kommentarer:

 1. Vintrar ni redan in bina? Våra flyger för full men vi får inte så mycket honung i år eftersom de två kvarvarande är ganska sena avläggare. Alla samhällena tynade bort under juni. Konstigt.
  Snart dags här att skörda havtorn, visst är det ett helt fantastiskt bär! Inte så lätt att plocka dock.
  Allt gott!/Laila

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, häruppe är det ett riktmärke att invintringen ska vara klar tills älgjakten börjar och det är väldigt snart så det är hög tid nu.

   Radera
 2. Så flitig du är med syltandet och saftandet. Här har det blivit allt mindre av den varan som åren går, men vi använder mycket frysta blåbär och lingon. Torkade äppelskivor har jag kvar sen förra året, så det kanske blir desto mer mos i år istället. Har också samma torkapparat som används till både det ena och det andra, särskilt till bananer som börjar bli prickiga (mannens favorit). Det är härligt med allt man kan ta vara på i naturen.

  Varför välja när du faktiskt har tre äpplen... du kan ju mosa ett, josa ett och torka ett ...:D

  Ha det gott
  /Anette

  SvaraRadera
 3. Jösses så flitig du är! Men, det är klart har man tonårsbarn så går det åt mycket av allting! Själv har jag slutat för i mitt hushåll går det åt så lite, en klick lingonsylt emellanåt och så blåbär, men de fryses som de är i mindre burkar, lagom för att räcka att strös på filen under en vecka. Men nog kan jag sakna doften av nykoken!

  Tack för boktipset. Har bara läst den första boken.
  Kramar från Eva-Mari

  SvaraRadera
 4. Det är verkligen härligt att kunna plocka fram frukt och bär framåt vintern. I år har jag hittills bara gjort rabarbersaft (i början av sommaren) och den är nästan uppdrucken. Lite mer hallon har jag fått år än tidigare, så det har gått att frysa lite. Björnbären mognar vartefter nu och de hamnar också i frysen. Snart är fläderbären mogna. Vi får se om de blir till saft direkt eller får mellanlanda i frysen. Fläderbärssaft är supergott, tycker jag. Som en blandsaft av jordgubbar, vinbär och något mer i smaken och dessutom läckert mörk.

  Hoppas du hittar mycket lingon. Egen lingonsylt är bara godast.

  Kram, Karin

  SvaraRadera
 5. Oj oj vilken hemsk fråga, jag skäms, nej ingen saft ingen sylt.
  MEN jag har gjort sådant förr i tiden när barna var små och jag hade så mycket mer att göra, nu har jag blivit lat.
  Men visst det händer ibland att jag gör lite äppelmos, tyvärr går det inte åt så mycket längre.
  Jag har aldrig hört talas om lingon-remmar, vad i hela friden är nu detta för påfund, men säkert väldigt bra.
  Du är ju verkligen duktig på allt detta, man ska ju ta vara på vad naturen ger men att göra något speciellt med frukt är jag dålig på
  Jag stoppar frukt och bär m.m. rätt in i min mun, hi hi . . . . det är inte dumt det heller.

  Må så gott/ Eva

  SvaraRadera