fredag 4 september 2009

Rött är sött

Är det flera som har plockat hinkarna fulla med lingon? Vi har syltat det mesta, men det blev även lite gott fika, en paj som är lagom söt och lagom syrlig - här kommer receptet:
Lingon- och Kolapaj

Pajdeg
125 g kallt smör
2 msk socker
2½ dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
1 ägg
Blanda ihop pajdegen och lägg den i kylen en stund. Kavla ut degen i pajform. Nagga med gaffel och ställ in den i frysen 1 timme. Grädda pajskalet direkt från frysen ca15 min i 200 grader°.
Fyllning
4½ dl grädde
1½ dl socker
¾ dl ljus sirap
5 dl lingon
Blandda grädde, socker och sirap i en stor kastrull. Koka ihop på svag värme i ca 20-25 minuter till en gyllenbrun kola, rör under tiden i botten på kastrullen.
Lägg i lingonen och rör om. Låt svalna något och häll lingonkolan i pajskalet och servera med vispgrädde.
Jag önskar Er en god helg!

7 kommentarer:

  1. Mums...det ser gott ut! Här ser det ut att bli regn idag, så kanske blir det en bak- och fönster-puts-dag :)
    Hoppas din onda nacke har gett sig!
    Jag har haft lite ont om bloggtid, men kanske mörka kvällar ger mera tid framöver :)
    Ha ett skönt veckoslut du med! /Bea

    SvaraRadera
  2. Låter smarrigt o lingonpaj är en ny grej för mig...Måste erkänna att vi plockar inte så värst mycket lingon alls...inget alls i år...Däremot gillar jag lingonsylt och vi köper från en lastbil som åker runt o säljer sylt o bär runt om här i trakten...Som liten var jag däremot på långa o många lingonturer ut i skogen då mina föräldrar plockade hela årets konsumtion varje år...
    Läste att du gjort illa dig i nacken men blev samtidigt så nyfiken på vad ping pongen hade med det att göra...Samtidigt nämnde du betongjuteri...mycket spännande...

    Kram från Malin

    SvaraRadera
  3. Vilket spännande recept, lingonpaj har jag aldrig hört om, kul med något nytt!
    Ha det bra, tack för dina fina ord om mina foton, ska genast kolla runt hos dig!
    Jenny

    SvaraRadera
  4. Åh... ser så gott ut! Vad avis jag blir, plockat lingon.... det var många år sedan jag gjorde det. Mamma var en hejare på att plocka lingon, men jag..... nja.... kanske är jag bättre på det nu så jag tror jag skall gå på lingotur nästa helg när vi var till stugan vid havet. Ha en trevlig kväll =)

    SvaraRadera
  5. Just det, har du slutat helt att blogga på TB? Jag gör ju både och men funderar på att sluta där..... :)

    SvaraRadera
  6. Pajen såg spännande och smarrig ut! Har gjort en variant av den med kola och röda vinbär, men aldrig med lingon. Min kola brukar bli lite "rinnig" men det beror förmodligen på mina bristande kunskaper i bakning... Men det finns hopp också för mitt kök. Tonårsdöttrarna har insett att enda sättet att få nå't gott till fikat i det här huset är att baka själva. Och när det regnar på prästen stänker det ju på klockaren...
    Må så gott!
    Ester

    SvaraRadera
  7. Bakade din paj igår. Mumms! Lingonen bröt fint mot kolans sötma. Den blir det fler gånger :-)

    SvaraRadera