lördag 28 juni 2014

Sisådär femtiotusen

Så kom den då äntligen.
Dagen när vi skulle hämta hem våra bin!

Sent kvällen före midsommarafton for vi iväg några mil bort (sent eftersom bina ska hinna göra kväll och ha åkt in i kupan innan), väl där tjorvade det något för säljaren och vi fick även veta att samhället troligtvis var vicelöst. När väl kupan väl var på plats i bilen väntade färden hem och vi fick köra lååångsamt eftersom det bitvis var väldigt dålig väg. Dels ville vi inte störa bina mer än nödvändigt, dels ville vi inte ha bin lösa i hela bilen.



Här hemma utsattes de för både blåst och kyla. Vilket det inte ska vara när man är i bikupan och stökar. Jag hoppas de har förlåtit oss nu.
Vi fick också hjälp av bitillsyningsmannen att leta rätt på drottningen. Det var skönt att någon kunnig faktiskt påstod att vi har en drottning! Han uppskattade också mängden bin till drygt 50000!

Ja, kupan ser lite konstig ut, men det är för att det är vår träkupa i kombination med säljarens frigolitlåda.
Håll tummarna nu för att bina och vi ska trivas med varann!

Inte nog med att vi utökat med ett bisamhälle, vi har också fått tre kycklingar den här veckan!

Alldeles nykläckt!

onsdag 25 juni 2014

Före och efter

Det är inte jätteofta före-bilder syns här på  bloggen, det förekommer en del efterbilder, men allra mest närbilder. :) Nu snubblade jag dock på en förebild häromdagen. På på vår superfula slänt som vi började fixa i ordning förra sommaren.


Bilden är från maj ifjol innan det började grönska. Rabatten närmast trappan var ganska okej, men riktigt nöjd var jag aldrig.

I framkant la vi alltså stora stenblock och fyllde upp innanför. På den lilla "strängen" som är platt, syns på översta bilden, gjorde jag en liten grusgång. Nedanför och ovanför är det perenner i huvudsak, men också några fruktträd och ett par rosor.


Just nu blommar vallmo, stjärnflocka, aklejor och näva. Delen bakom vallmon är nyanlagd och fortfarande en del bar jord.


Gången från trappan.



Det är många kvadratmeter svårklippt gräsmatta som blivit perennrabatt! ... och det är ingen ungbjörk vi har där utan den är bara stödpinne åt äppelträdet som skymtar bakom. :)

Jag har haft en urtrist midsommar. Förutom vädret så blev jag sjuk och jag är fortfarande inte bra. Mycket sängliggande har det blivit så jag är ganska less nu. Semestern börjar snart och det är bra för mig. Det tunga trädgårdsarbetet får vänta ett tag.

Må så gott och jag hoppas det är några som har sommarvärme hos sig!

Men alltså... vad knasigt det andra kortet blev, smurfigt liksom? Mysko...



fredag 20 juni 2014

onsdag 18 juni 2014

I en annan trädgård...

I lördags bjöd min systerdotter på gofika för att fira att hon slutat nian. 

Jordgubbstårta och sju sorters kakor smakade extra bra i solskenet!


Som av en händelse har syrran också fixat med köksträdgård i vår och sommar och jag passade på att knäppa några bilder.

Även hon satsar på odlingslådor i trä. Hennes är målade i svart och jättesnygga!

Saxen nära tillhands när man behöver örter.


På grusytan är det gott om plats för krukor. 


Syrran har också växthus i köksträdgården och där odlas lite av varje, bland annat tomater, aubergine och första gurkorna är redan skördade!


Jag fick ingen helhetsbild över hela, men det finns potatis, jordgubbar, rabarber, lök, jordgubbar, bönor, örter, squash, kål och sallad av olika slag. Om inte det räcker till så finns det gott om utrymme för fler odlingslådor.


Det blev väldigt ljusa bilder eftersom det var så starkt solsken, men kanske gör jag ett nedslag till senare i sommar. 
Jag tror att växthuset ska genomgå en slags förändring också, men jag vet inte om det är snart eller sen. Jag vet också att hon är ute efter någonting som ska rama in köksträdgården från vägen också, men det är nog på funderingsstadiet fortfarande. :)


Avslutar en bild på familjens ganska nya poolområde där våran yngsta hann ta flera dopp medan vi fikade och pratade. :)



Må så gott!





måndag 16 juni 2014

Köksträdgården börjar nu ta form. Ikväll får jag hem ytterligare ett gäng takpannor till "golvet" och sakta, men säkert kommer staketet på plats, en halvmeter i taget sisådär.
Efter tuff löneförhandling drämde tioåringen släggan i tegelpannorna i lördags så jag fick vila ryggen en stund.

Jag har planterat och sått i alla nya odlingslådor och det var egentligen bara det vi hade som mål att bli klara med på försommaren, men man vill ju som bli klar nu. :)

Syrran har varit hit och tagit reda på grekvädd, stjärnflocka och backtimjan som var i vägen i nya delen av köksträdgården. känns fint att slippa slänga och hon vill ha något som fyller ut snabbt så det var win-win.

Idag har jag fortsatt ogräsrensning som jag började lite smått med igår. I rabatterna har jag hyfsad kontroll, nåja. Det är i gruset som som det känns helt okontrollbart. Jag försöker ta ett litet område i taget, men det känns inte som jag nånsin kommer i kapp. :(

Jag tog också med mig kameran ut denna kylslagna sommarkväll (bara 8°, mulet och blåst). 



Louise Bugnet blir först ut av rosorna. Förutom fulrosorna som blommat ett tag. Förlåt rosorna, jag brukar ju säga att jag blir glad åt allt som blommar. 

Jag tror i alla fall på en riktigt bra rossommar i år! Polstjärnan har mer knopp än jag nånsin sett och honungsrosen har klarat vintern finfint!

Många verkar ha problem med bladlöss. Jag såg bara några på en av rosorna, men jag spolade bryskt av mest allihop med vattenslangen ändå.


Jag verkar också tro på en bra hängmattesommar med massor av sommarböcker. :) 


Vilken bok har du som sällskap i hängmattan?

onsdag 11 juni 2014

Botaniska

Inget Göteborg utan trädgård. :)

Givetvis klämde vi in ett besök på Göteborgs Botaniska Trädgård också!
Vi hade kalasväder vilket var jättehärligt när vi strosade omkring i området. Sol ger ju dock inte de bästa bilderna, men jag bjuder på ett knippe ändå.

Eftersom vi håller på med trädgårdslanden här hemma nu så var vi förstås extra nyfikna på köksträdgården.


Allt var väldigt väl inhägnat för att stänga ute harar och rådjur. Och på grinden en skylt om vikten att stänga noga efter sig. :)


Vidare gick vi till en enormt imponerande perennträdgård så maffig med snygga kompositioner och storväxta blommor!



Allt var väldigt prydligt.


Från ett annat håll...


Snyggt med stäppsalvia ihop med den rosa stjärnflockan!


Nästa stopp blev Klippträdgården där vi kollade in bland annat fiskar och vattenfall.


Jag vet inte om det är för att vi själva håller på att skaffa bin, men plötsligt finns de "överallt" (fast det är ju egentligen alldeles på tok för lite bin i världen).


Avslutar rundan i Botaniska med en närbild på en riktigt fin näva. Då visste jag inte att även mina nävor börjat blomma där hemma.


Vi har mycket kvar att se nästa gång vi kommer dit. Vissa (min man) hade något bråttom till Feskekörka för att äta en god lunch i solskenet och det var inte heller så dumt!


Den här veckan har det inte blivit så mycket trädgård här hemma, det nog en av de mest hektiska veckorna (konsert på skolan prio, klassfest icke-prio, invigning på makens kontor icke-prio, skolavslutning prio, jobbfest icke-prio osv).


Må så gott!




tisdag 10 juni 2014

Om himlen finns är jag förlorad

Det sägs många gånger att man antingen älskar eller hatar Håkan Hellström.
För mig har det aldrig varit så. Jag har lyssnat på honom då och då och har ett par skivor (från den tiden när man fortfarande köpte skivor:). Han har bra låtar, men har inte varit nån jätteidol så där.

I julklapp fick jag biljetter till hans konsert som gick av stapeln på Ullevi i lördags.
Vilken kille! Det var så himla bra!!

Jag hade först skrivit ett lååångt inlägg om konserten, men jag raderade det och upprepar istället - det var så bra!!!

  Det fanns liksom inte en chans att värja sig mot känslan av att vara med om nåt riktigt speciellt och häftigt.

Bild metro.se

Jag har alltid varit intresserad av texter, men just Hellströms texter har inte fångat mig när jag hört låtarna, men nu när jag hört låtarna live så gör de mig nyfiken.

När han hållit igång i över två timmar kom även en annan favorit upp på scen, Veronica Maggio, jag hade hoppats på det innan. Hon verkade väldigt tagen av stunden och all denna publik. :)



Detta var ett stort snedsprång från trädgård, men tro inte att jag åkte till Göteborg och skippade trädgårdsintresset helt - mer om det en annan dag.

Jag tror
När vi går genom tiden
Att allt det bästa
Inte hänt än
Säg det, säg det, säg det igen




måndag 2 juni 2014

En måndagskväll som denna

En solig måndagskväll som denna har jag tagit till med släggan minsann!

Inget kul jobb, men det är mitt eget påhitt så jag får allt fixa det på egen hand. Jag ska försöka köra 8-10 tegelpannor per dag, men ikväll blev det betydligt fler. 


Maken har tagit sig an det staket som ska vara avgränsning till köksträdgården. Mitt påhitt även det, men det är han väldigt mycket mer med på än tegelkrosset. Om jag säger så.  
Jag är tacksam för staketbyggandet och för att han kör hem tegelpannorna till mig. :)

Vad gör du en vacker måndagskväll som denna?

Förra sommaren tokborrade jag hål i glasassietter och nu krossar jag tegel - varför göra nåt som är enkelt någon gång?