onsdag 26 augusti 2015

Hallon

Luktärten är en favorit bland sommarblommorna! I år var den sen att blomma, men nu plockar jag buketter och njuter av doften!


Min man är bra på att göra slystaket, men särskilt bra att att göra gräsmatta det är han sannerligen inte. När jag var borta sådde han gräsfrö på gräsmattan kring bärbuskarna, men det hade behövts jämnas till betydligt mer innan. Nåja, vi får se hur det blir. :) Det är inte mest jag som brukar klaga på svårigheterna att klippa gräset där marken är en hålig ost... 


I förrgår när jag slutade tidigare passade jag på att ta svängen förbi handelsträdgården.

Jag har funderat ett tag på hallonbuskar, men tvekat då jag tyckt det verkat besvärligt med rotskott och klippning och uppbindning. Nu slog jag ändå slag i saken. Jag hade planerat att köpa Mormorshallon, men dom hade bara två sorter att välja mellan så jag tog två av varje. Ottawa som är kraftigväxande (hu!), men bästa norrlandssorten. Den andra sorten Preussen som enligt etiketten inte ska vara lika härdig, men mer svagväxande. Nu när jag läst på lite så rekommenderas även den som bra norrlandssort.


Det blev även en till honplanta av havtorn, Ljubitelskaja. 
Jag hoppas dom nya buskarna (och gräset!) hinner etablera sig innan kylan kommer.

4 kommentarer:

 1. Mums med hallon, men fy vad taggit - eller har du köpt utan taggar på ?
  Vi har haft hallon för närmare 25 år sen, men det tlll sist jobbig att hålla reda på rotskotten m.m.
  Jag var mitt i jobblivet- hundar katter, ungar, gubben m.m. hi hi . . . man hann inte med allt, trädgården var nästan bara gräsmatta och några buskar.
  Ja även den gräsmattan var ihålig som en ost, hi hi hi . . . .
  Vilken vacker luktärts bukett - jag glömde så luktärter i år, attan också, jag gillar dem starkt för den doften är super härlig.
  Lycka till med hallonen./ Eva

  SvaraRadera
 2. Härligt med hallon och havtorn. Kylan få gärna vänta eller hur, det blev ju precis varmt.
  Kram

  SvaraRadera
 3. För några år sen planerade jag att sätta hösthallon som är betydligt mer lättskötta. På dom skär man av ALLA skott nertill efter skörd eller tidigt på våren. Man kan t.o.m. ta till först lie och sen gräsklippare, dessutom är dom vansinnigt goda. Men jag antar att dom bara fungerar i zon 1.
  Nu blev det inte så eftersom vi började med den blivande "parken" istället, men hallon är faktiskt det absolut godaste bäret enligt mig. Gubben föredrar jordgubbar...så det var nog en bidragande anledning att det aldrig blev något hallonland!
  KRAM
  Susie

  SvaraRadera
 4. Luktärtor är verkligen underbart. Går och sniffar på dem så fort jag är i trädgården. Din bukett var så fin med härliga färger tillsammans. Vad roligt att du köpt hallon Preussen för dom har jag och de är fina och friska och smakar ljuvligt (tycker jag :-)). Hoppas du blir nöjd med dem och att värmen stannar länge än för både växterna och oss.
  Kram Anna-Karin

  SvaraRadera