torsdag 4 februari 2016

InspirationNågot som trädgårdsinspirerar mig just nu är det finska tv-programmet Trädgården på Strömsö!

Det är en köksträdgård under uppbyggnad och även om jag inte blir såld på varje liten del de gör i programmet så vill jag odla grönsaker. Nu och på en gång!
Programledarna är också bra och de är ödmjuka för att man misslyckas ibland. :)

I första (?) avsnittet var det ett inslag med Leif Blomqvist,  som i alla fall vi norrlandsodlare känner till, där han bland annat pratade om att bygga ett plank bakom fruktträdet för att skapa lä från norr och på så sätt få bättre förutsättningar för att frukt/bär ska hinna mogna.

Jag vill plantera ett plommonträd till sommaren, det lutar mot Sinikka, så nu funderar jag på att försöka skapa ett gott microklimat åt det lilla trädet. Nån som gjort något liknande? Erfarenheter?
De andra träden har jag också försökt skapa lite bättre förutsättningar genom att plantera de i sluttning så att det är naturligt lä bakom. Blir ju lätt så när man bor i en brant slänt. :)


http://svenska.yle.fi/artikel/2015/04/01/tradgarden-hos-mig-april-2015

I tredje avsnittet pratades det om kål och kålodlarens fiender. Jag ska ge kålen en chans till hos mig och nu blev jag särskilt sugen på grönkål!

Trädgården på Strömsö går i SvT och finns även på SvT Play.


Tack för alla hejarop jag fått i samband med skolstarten! Det värmer gott i ett smått galopperande hjärta.
Den här veckan har jag verkligen tagit vara på de något friare "arbetstiderna" och varit ute i sol och dagsljus. Idag blev det en skidtur i ett soligt vinterlandskap - lycka!

4 kommentarer:

 1. Gillar Strömsö på alla sätt, fast såg bara avsnittet med upphöjd varmbädd av ved. Har inte lyckats få igång play på nya TV:n
  Du undrade över vetemjöl i broccolibollarna... Det har jag inte provat eftersom jag är glutenintolerant, men du kan väl testa! Kokosmjöl köper jag på vår lilla ICA-butik.
  Trevlig helg /Anette

  SvaraRadera
 2. Ohh det var länge sedan jag såg Strömsö nu, det gillar jag med.Jag är en dålig TV tittare så jag glömmer lätt bort när det är.Det låter härligt med en skidtur. Här har all snö försvunnit och vi längtar bara efter värme och vår nu det blir i alla fall ljusare för varje dag.
  Ha en fin helg
  Kram Meta

  SvaraRadera
 3. Strömsös trädgårdsprogram är riktigt bra. Lugnt tempo, ingående beskrivningar och trevliga programledare. Jag tycker att det är extra bra att man får följa en och samma plantering/växtgrupp från vår till skördetid. Där har svt en del att lära.

  Kram, Karin

  SvaraRadera
 4. Tack för tipset om Strömsös trädgårdsprogram. De har gått mig helt förbi så nu har jag något att se fram emot att titta på när all snö har försvunnit här hos oss. Lite trist när det varken är riktig vinter med snö eller vår på riktigt än. En skidtur i soligt vinterlandskap låter härligt.
  Kram Anna-Karin

  SvaraRadera