onsdag 5 maj 2010

Det bränns!

Det är svårt att bara välja ut en favorit bland perennerna, men en av mina är definitivt pionen!
Jag har inga särskilt märvärdiga sådana, men de maffiga bakelserna till blommor och den fantastiska doften räcker för mig!

Idag fick jag förresten mitt perennpaket från Odla med tre nya pioner i. Jag kanske hade en plan för dem när jag beställde, men nu har jag tappat bort den planen. Det ordnar sig nog. :)

Se så runda fina pionknoppar som sticker upp ur jorden!


Just denna har jag fått tag i på en plantbytarträff för några år sedan. Sibirica står det på skylten och hon som dragit upp den trodde att det skulle dröja mååånga år innan den blommar, men jag har en skön känsla av att det blir den här sommaren.

Många bloggar om nässlor nu och en av dem är Laila med bloggen Fagerdala Trädgård.

Jag brukar gödla med nässelvatten och så blir det en eller två middagar med nässelsoppa.

När jag nu läste Lailas fantastiska nässelinlägg fullt med bra information om nässlor så kommer jag absolut att lägga några nävar nässlor i botten av tomatplanteringen (funkar tydligen lika bra till sättpotatisen) så får plantorna en rivstart! Låter hur bra som helst!

Detta och mycket mera hittar du  här!

Hos mig finns det inga brännässlor att skörda ännu, men i backen har det börjat spritta lite.


Vi har fortfarande rejält kallt om nätterna och ingen särskild vårvärme om dagarna heller, men jag gissar att bara kylan försvinner blir det grönt på en gång!

Jag missade vårteckensutmaningen denna vecka - det är mycket nu - men om den fortfarande är igång nästa vecka så visar jag nya vårtecken då.

Ha en fin kväll!

5 kommentarer:

 1. Tack för dina uppskattande ord och att du ville länka till mitt nässelinlägg, delar gärna med mig av dessa kunskaper och erfarenheter!

  Håller med dig helt när det gäller pioner! Favoriter här också tillsammans med rosor och klematis. Trodde att mina tre trädpioner vars grenar inte vissnar ner hade kolavippen i vinter men de tar sig! Lycka! Jag tror att din Sibirica kommer att blomma i sommar. Vanligaste anledningen till att de tar lång tid på sig är att folk planterar dem för djupt men det ser jag att du inte har gjort.

  SvaraRadera
 2. Pioner är underbara. Jag började med en pion före jag egentligen blev trädgårdsintresserad, nu kan jag inte ens räkna hur många de är....
  Och man får faktiskt piontiden att vara i nästan en månad med flera olika sorter! Hälsn mimi

  SvaraRadera
 3. Jag har ätit 8 liter nässlor på två veckor.
  Nej det var inte sant för mannen har ätit hälften.
  Här är det ockå kallt skall jag säga dig.
  Började dagen med vantar och mössa så det så.
  annika

  SvaraRadera
 4. Pioner är så fina. Jag stödjer din sköna känsla!!... och håller tummarna

  SvaraRadera
 5. Håller med, Pionen är en favorit!
  Kunde inte gå förbi en hylla för en tid sedan med en mängd olika barrotade knölar och däribland pioner och nu står en ljusgul i krukan och växer till sig för utplantering senare.
  Då har jag rätt många färger, men några är bara unga plantor fortfarande, den som väntar på ngt gott :))

  Nässlor är verkligen aktuell på många bloggar och den verkar vara "brännhet" i många olika sammanhang just nu ;)

  Önskar dig en fin helg! /Bea

  SvaraRadera