lördag 8 januari 2011

Trädgårdsåret 2010 (2)

Hm, kollade igenom första delen av Trädgårdsåret och finner en röd tråd genom hela första halvan av året - nämligen kylan. Det kanske inte blir riktigt samma sak andra halvan, men nästan.

Semestern är igång i juli och sommarvärmen är här. Vi tar ett krafttag med värstingstället på hela tomten, en slänt, det ska vi ska göra är rabatt, en svårarbetad sådan, och bäck är tanken. Vi för ett slagsmål med rötter och stenar, men värsta fienden är knölklockan. Jag plockar buketter varje dag och plockar massvis av mogna smultron! Pionerna avlöser varandra och jag njuter! 24/7 har vi endast 3,9° och det känns lite deppigt ett tag. Får ett gyllene tillfälle att lasta bilen full av perenner - perfekt till vår nya, och stora, släntrabatt! Varvade slitsamt trädgårdsarbete med grillning, altanmys, auktionsbesök och annat som hör sommaren till!


Arbetet med bäcken och släntrabatten fortsätter in i augusti. Planterar några väldoftande rosor där som jag hoppas ska ta en hel av utrymmet i alla fall. Besöker en spännande trädgård på Tusen Trädgårdar! Premiär för första betonggjutningen för i år och komposten är nästan det finaste just nu med sina kraftiga solrosor! Vi fixar lite snickarglädje på huset, fyller ut rabatten med självsådda plantor och jag fick nya planer på en ganska outnyttjad del av trädgården så även där påbörjades en plantering samtidigt som vi njöt av vackra sensommarkvällar.
 

I början av september kommer New Dawn-rosen igång och börjar blomma -skönt den dog inte av vinsterns skador. Vi börjar renovera köket, men hinner njuta av hur höstlöven matchas av ringblommor, klippstånds och solrosor i glödande färger! Lingonskogen får besök inför syltkoken. Växthuset stängs igen i slutet av månaden och trots den kyliga starten så blev det många goda tomater och chilis!
 

Oktober var en jobbig tid för mig och jag tog ledigt en vecka från jobbet bara för att få lite lugn och ro. I trädgården gladde stormhatten genom att blomma för första gången på alla år jag haft den. Oktoberstormhatt blev jag upplyst om att det var, inte helt smart att ha när man bor i Norrland... Den blommade tillsammans med bolltistel och veronikor som inte ville ge upp. 20/10 kom första snön och innan vi hann få vår nya pardörr på plats hann det bli kyliga 10 minus.


I november utsågs Hostan välförtjänt till årets perenn! Bloggningen var på sparlåga och det var långt mellan inläggen.
 

December bjöd på adventsmys och födelsedagsfirande och avslutades med julledighet och nyårsfirande med vänner! Inte helt lätt, men till sist fick jag tag i de fina hyacintvaserna som jag så länge velat ha. Däremot tyckte jag inte att årets hyacinter var mycket att hurra för när man som jag vill komma åt den starka doften. Provade lite olika, men ingen doftade särskilt mycket.
5 kommentarer:

 1. Vilket vackert inlägg! Fina bilder och stämningsfullt skrivet. /Mimi

  SvaraRadera
 2. Mm..smultron på strå, rosendoft och porlande bäck, kan inte bli bättre och det väntar vi på och sådär om ett halvår ungefär är vi där, då skall vi NJUTA!
  Fin sammanställning av året som gick!
  Det är så kul att läsa alla vackra krönikor och alla gör det på sitt eget vis = personligt.
  Kram /Bea

  SvaraRadera
 3. Åh vilka härliga och inspirerande inlägg om det gångna trädgårdsåret! Får verkligen min vårlängtan att ta fart........
  Jag tänker försöka få ner mina chilepepparfrön den här veckan, längtar jord under naglarna:)
  Må så gott!

  SvaraRadera
 4. visst sjutton gick året som gått i kylans tecken men redan nu så här i början av det nya året ser det lovande ut för vår del här nere...töväder väntar o jag hoppas att det kan smält undan en del av all den snö som finns...
  Vad fort ett år går o när man snabbspolar tillbaka så här i en årskrönika blir det ännu mera påtagligt...oj oj oj...snart är det vår igen!

  Kram från Malin

  SvaraRadera
 5. Hua vad ett år går fort... tur är väl det...iallafall att tiden går fort när det är vinter. Härliga sommarbilder.
  Annika

  SvaraRadera