måndag 12 september 2016

Miniatyr


En trädgård i trädgården.


Vissa blir aldrig för gamla för lek och jag har en dockhus-ådra som visst aldrig växer bort. 
Upptäcker nu vad som fattas, en liten teservis är det vackra smidesbordet sannerligen värt, det ser man helt tydligt. 


Uppdaterat: miniträdgården har jag köpt hos Bakker.se

fredag 9 september 2016

Under en ek




Under eken har jag mitt ogräsbord. Nu har dukningen för höstkalaset börjat. 



Rönnbär, vissnande solrosor och prydnadspumpor får stå för dekorationerna. 


Trevlig helg!

tisdag 6 september 2016

Välkommen herr Schubert

Igår och idag har jag jobbat med en träduppgift jag har i Växtkunskap. Så många snyggingar till träd det finns! Nu finns inte alla tillgängliga i Jämtland direkt, men några är härdiga även här. Jag bläddrar fram och tillbaka flera gånger om i min studiebok.

Med skogen, och dess familjemedlemmar gran, tall och björk, som granne har jag i alla år vävt in mig i en tro att det räcker med stammar och grönt. Jag fick för mig att det inte går att plantera fler gröna väggar och tak. 
Redan ifjol började ena ögat kisa litegrann och jag blev lite besatt av häckar minsann. ;) I år har jag förgäves försökt få tag i fler lärkplantor, men jag fortsätter letandet nästa år. 

I år har jag tagit in massor av buskar och träd som växer på skolområdet och båda ögonen öppnas sakteliga. 

Om det tar tid för mig att öppna ögonen så är jag rätt snabb på agera när jag väl fått blicken. :) Jag kollade upp lite och bestämde mig för att en Schuberthägg skulle vara snygg i en siktlinje vi har från grusgården mot skogsstigen. Nu är den planterad i kanten på Bärträdgården sen några veckor, men än är den väldigt pyttig i storleken så den har ingen vidare effekt än.
På våren är den helt grön för att ett par veckor senare slå över till mörkrött!

Och jag har verkligen varit blind för helt plötsligt ser jag att grannen ju har en likadan hos sig, fast uppväxt! Det är inte så vanligt med mörkbladigt här uppe faktiskt så jag borde ju ha märkt den tidigare...

Grannens Schubert
Nu under tiden jag skriver funderar jag på om man skulle kunna stamma upp Schuberthäggen? Den har samma växtsätt som en "vanlig" hägg så det kanske får stanna vid en tanke.


måndag 5 september 2016

Bloggvänner

Det är nästan tio år sedan jag började blogga, jag tror att det var 2007. Då fanns det en trädgårdsblogg-portal som hette just Trädgårdsblogg där jag hade min blogg, tänkt mest som en dagbok,  och fick uppleva massor av fin gemenskap med trevliga trädgårdsmänniskor! Efter ett tag stängdes sidan ner och jag fortsatte här. 

Sommarrudbeckia


En del vet ju att det finns en annan blogg med lika namn som min, men eftersom den första bloggen hette Jord under naglarna så ville jag fortsätta med det namnet även här. På Instagram har jag namnet Min trädgård på Berget och det kanske är det även bloggen ska heta?

Men, men, det var ett sidospår. 

Via första bloggen kom jag i kontakt med fina Susie på Stjarnarve och när hon nyligen firande sitt 1000(!) blogginlägg med en frågetävling så var jag ju tvungen att vara med! Tycker ju som att jag känner Susie lite nu efter några år. :) Jag kan nog inte påstå att jag läst alla tusen inläggen, men bra många. 

Idag kom det post ända från Gotland, ett fint och väldoftande pris i tävligen - Tack Susie!





lördag 3 september 2016

Silverskimmer

På skolan har vi tagit både vedartade och örtartade sticklingar. Det var lite blandat resultat på båda delarna, men det mesta tog sig bra. Vi fick ge oss ut på skolans område och ta sticklingar på egen hand (vi blev som barn i en leksaksaffär) utan att kanske ha så bra koll på vad som skulle funka och inte.  En del sorter är det ju svårare att sticklingsföröka, medan andra inte verkar gå att misslyckas med. 

Eftersom jag flyger hem och resväskan alltid är knökfull med böcker, arbetsskor, lakan osv så är det lite svårt att få med sig växter hem. De vedartade fick jag därför låta bli att ta reda på, men när jag var nere med bil i somras "tjuvade" jag med mig några småplantor av de örtartade.


Bland annat ulleternellen (rätta mig gärna om jag har fel för vi har inte namnat dom ännu) står nu fina i min ena rabatt. Jag tror att den behöver några mer dramatiska vänner för att riktigt komma till sin rätt, och för mig är det de silverskimrande bladen som gör växten. 

Jag ska försöka att ta med mig detta att ta egna sticklingar för det är ju onekligen ett superbilligt och enkelt sätt att föröka växter!

Apropå att flyga med växter så har jag ju tagit med en del i handbagaget, bland annat mina egenympade äppelträd och en gång var det riktigt kruxigt att få till det med noll förståelse från flygpersonalen (och det har jag i min tur förståelse för, det är ju säkerheten som måste sättas främst) och ibland är det nån som är jätteintresserad och ställer massa frågor om det jag har med mig. 

I torsdags hade jag plockat med mig några kvistar ormhassel (vi hade JAS-beskärning på schemat) för att kanske pynta med och den spretiga "buketten" fick många frågande, men intresserade kommentarer. ;)
När jag tänker efter är det en hel del växter om åkt genom flygets säkerhetskontroller vid det här laget trots att jag inte kan ta mig nästan nånting känns det som. 

Tar du sticklingar? Vad och hur i så fall?

Jag har inte fått tillbaka sommarblomsprovet ännu, men det kändes jättebra så jag är nöjd! Tack för peppningarna! Nu väntar en vecka på hemmaplan innan jag åker ner två veckor på raken så nu blir det bara att hårdplugga till kommande prov.