lördag 3 september 2016

Silverskimmer

På skolan har vi tagit både vedartade och örtartade sticklingar. Det var lite blandat resultat på båda delarna, men det mesta tog sig bra. Vi fick ge oss ut på skolans område och ta sticklingar på egen hand (vi blev som barn i en leksaksaffär) utan att kanske ha så bra koll på vad som skulle funka och inte.  En del sorter är det ju svårare att sticklingsföröka, medan andra inte verkar gå att misslyckas med. 

Eftersom jag flyger hem och resväskan alltid är knökfull med böcker, arbetsskor, lakan osv så är det lite svårt att få med sig växter hem. De vedartade fick jag därför låta bli att ta reda på, men när jag var nere med bil i somras "tjuvade" jag med mig några småplantor av de örtartade.


Bland annat ulleternellen (rätta mig gärna om jag har fel för vi har inte namnat dom ännu) står nu fina i min ena rabatt. Jag tror att den behöver några mer dramatiska vänner för att riktigt komma till sin rätt, och för mig är det de silverskimrande bladen som gör växten. 

Jag ska försöka att ta med mig detta att ta egna sticklingar för det är ju onekligen ett superbilligt och enkelt sätt att föröka växter!

Apropå att flyga med växter så har jag ju tagit med en del i handbagaget, bland annat mina egenympade äppelträd och en gång var det riktigt kruxigt att få till det med noll förståelse från flygpersonalen (och det har jag i min tur förståelse för, det är ju säkerheten som måste sättas främst) och ibland är det nån som är jätteintresserad och ställer massa frågor om det jag har med mig. 

I torsdags hade jag plockat med mig några kvistar ormhassel (vi hade JAS-beskärning på schemat) för att kanske pynta med och den spretiga "buketten" fick många frågande, men intresserade kommentarer. ;)
När jag tänker efter är det en hel del växter om åkt genom flygets säkerhetskontroller vid det här laget trots att jag inte kan ta mig nästan nånting känns det som. 

Tar du sticklingar? Vad och hur i så fall?

Jag har inte fått tillbaka sommarblomsprovet ännu, men det kändes jättebra så jag är nöjd! Tack för peppningarna! Nu väntar en vecka på hemmaplan innan jag åker ner två veckor på raken så nu blir det bara att hårdplugga till kommande prov. 

3 kommentarer:

 1. Du är ju för duktig. Och tänk så mycket du får vara med om härligt att ha i bagaget senare i livet.
  Ha det gott och njut lite med.
  kram Meta

  SvaraRadera
 2. Det där med sticklingar är ju verkligen perfekt men jag har inte riktigt fått in "rätta knycken" när det gäller detta. Försökte med riddarsporrar i våras (efter att både Monty Don och Carol Klein visat hur man ska göra) men det lyckades inte alls. Rotskott från olika buskar har jag däremot fått massor av från mina föräldrar och det går utmärkt, självsådda perenner likaså.

  Lycka till med alla dina sticklingar!
  Kram

  SvaraRadera
 3. Tar sticklingar men lyckas inte alltid att få dem att utveckla rötter. Behöver lära mig mer. Vet du någon bra hemsida?
  Allt gott!/Laila

  SvaraRadera