lördag 4 mars 2017

Året i tomathuset

Förra året den här tiden, ganska precis, planterade vi tomater i skolans växthus. Skolans trädgårdsmästare hade tidigare sått och skolat om dom innan vi i början av mars planterade dom i bäddarna som blandats upp med fin hästskit, och band upp, precis som man gör hemma i sitt eget växthus.

Mars

 Eftersom de här såddes tidigt så hann de växa sig långa tidigt och det blev dags att lägga tomaterna. Det var helt nytt för mig och de flesta, men man drar helt enkelt tomatstjälken, i uppbindningssnöret, åt sidan, kanske en halv meter, så alla plantor såg ut att växa lite snett. J Med jämna mellanrum flyttar man snöret i sidled. Svårt att förklara, men det syns ganska bra på bilden.
Det var väldigt nervöst första gången man gjorde det för om en topp skulle gå av så skulle det ju inte bli så bra…

Maj

Varför man lägger ner tomaterna är för att de hinner ju växa ordentligt mycket under så här lång tid och låter man dom göra det får man ju också stor skörd. När vi planterade ut i bäddarna var de redan dryga metern höga och fortsatte växa långt in på hösten. Vid nedläggning slipper dom stoppas av taket.

Förutom läggningen så skötte vi om dom genom att tjuva, blasta av, plocka tomater(!) och tvätta bort ohyra.
Till vår hjälp hade vi också ett humlebo!

Juni


Vi tvättade bort ullössen med svamp som doppats i en blandning av vatten, såpa och t-röd. Det var sannerligen ingen trevlig sysselsättning, men det gjorde skillnad!

Blä!

I oktober skördade vi de sista tomaterna och tömde tomathuset. 


Hos mig har jag kommit igång med sådderna, men tomatfröna ligger kvar i sina påsar ännu. Vi åker bort några dagar nästa vecka, men därefter ska jag försöka komma igång på riktigt!

Hur går det med sådderna hos dig - är du igång?


14 kommentarer:

 1. Jag odlar inte tomater för jag har inte växthus eller annat, men älskar äta all sorts tomater, hi hi . . .
  När jag ser din bild på de härliga tomaterna känner jag liksom dofften av dem och jag får ett 'drag' i mungipan,- det vattnas i munnen.
  Jag förstår att det är ett herrans jobb att sköta om hela den tomat-processen, men man blir belönad senare till fullo.
  Jag har sått lite av de vanligaste fröerna, de tar sig så fort tycker jag, än har tjälen inte släppt ännu.
  Men nu i mars blir det mer fart på mig och fröerna.
  Ha en skön tripp, må väl/ Eva

  SvaraRadera
 2. Intressant! Antar att man "lägger" plantorna för att få större skörd. Själv sår jag inte tomater i år utan ska köpa plantor av en bloggarkompis som har en plantskola. Satsar på perenner i stället:-)
  Trevlig helg!/Laila

  SvaraRadera
 3. Letar efter förklaring till att man lutar tomatplantorna på det sätt du beskriver men hittar ingenting. Vad sade de på kursen?
  Allt gott!/Laila

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej! Jag uppdaterade inlägget med några rader nu. Tomatplantan hinner växa väldigt på längden under dessa månader och då är nedläggning praktiskt, dels för att de inte behöver toppas och det är enklare när man jobbar med dom.

   Radera
 4. Ja det är en sann fröjd att odla egna tomater! Tacksamt och billigt också :) Härliga bilder du bjuder på denna gråmulna söndag...
  Kram från Titti

  SvaraRadera
 5. Fint med bilder på tomater som lyser upp i allt det bruna nu, och intressant att se hur det går till i större skala. Har sått några chili men med tomaterna väntar jag lite till, även om jag är lite sugen på att komma igång.
  Kram Anna-Karin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag sådde mina nyss och uppmärksammade inte riktigt när de grodde så de vart stående ett par dagar utan extra belysning, så de hann bli lite gängliga på en gång. Kanske får göra om det.

   Radera
 6. Vilket spännande inlägg! Har aldrig hört talas om att lägga tomater. Väldigt intressant att höra hur ni behandlade ullössen. Har nämligen haft problem med sådana inomhus. Ska absolut testa den blandningen du beskriver. Vet du vilka proportioner man ska använda?

  När det gäller fröer är jag sent ute i år. Har inte satt ett enda frö ännu.

  Kram Karin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej! Vi använde lika delar såpa och sprit. 1/2 dl lösning späddes med 1 l vatten.

   Radera
 7. Mina tomatplantor står i fönstren på verkstan´ med extrabelysning och dom har börjat komma upp. Än så läng är det OK att ha dom där, men om nån vecka måsta jag nog flytta ut dom i växthuset - så jag hoppas verkligen att vädret har blivit bättre. Visserligen har vi värmen på så att det inte ska bli under nollan, men blir det en sån där riktig frysknäpp så vet man ju inte.
  KRAM
  Susie

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag sådde mina för bara några dagar sedan. Tyvärr vart de stående utan extra belysning ett par dagar och rackarns vad snabbt de gänglar till sig då.

   Radera
 8. Lägga ner tomaterna var ju fiffigt, men oj vilket jobb att tvätta löss för hand. Tacka vet jag nässelvatten.
  Hur gjorde ni med jorden på hösten? Samma jord i år igen eller?
  Allt gott
  /Anette

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej! Den byttes ut, men jag blir osäker nu på om det var varje år.

   Radera
 9. Vilket bra boktips, den hade jag inte hört talas om. Verkligen intressant.

  กำถั่ว**

  SvaraRadera