onsdag 25 september 2013

? gånger 2

Nu behöver jag er hjälp!
 
Jag har en buske i utkanten av tomten. Den har länge hotats jämnas med marken, på våren är den så torr och tråkig och jag undrar varför den fått leva vidare. Men så blommar den och nu på hösten får den fina röda bär.
Vad är det för något?
 
 
 
 
I min rabatt fin några lökar och på våren blir jag väldigt besviken när de först så gröna och fina bladen vissnar ner utan att de blommat.
Men så nu på hösten då blommar de fint i lila! De påminner om krokus, men är mycket större än "vanliga" krokus.
 
 
Jag har flera smågrupper med dessa lite utspridda i en rabatt, men jag ska försöka gruppera dem i en större samling istället. Det blir nog snyggare.
 
Vad är det jag har för höstblommande krokus-tulpan-eller-vaddetnuär?
 
 
Jag har förstått att det varit frost i delar av landet natten som var och även nu ikväll är det minusgrader här. Vi går mot kallare tider helt enkelt.
Jag har bunkrat med ljus och nya teer så man kan mysa inomhus nu när det dessutom är kolmörkt tidigt om kvällarna. Trädgårdstid blir det nog ett litet tag till, men det får bli på helgerna framöver.
 
Må så gott!


7 kommentarer:

 1. "Krokus-tulpanen" tror jag är tidlösa. Den blommar på hösten. /Leena

  SvaraRadera
 2. Höstkrokusen är en "tidlösa", även om det finns höstblommande krokusar - men dom är mycket ovanliga. När det gäller busken så ser den ut som en "skogstry" (Lonicera xylosteum).
  Här är det isande kallt idag, bara +9 grader och väldigt blåsigt. Inatt var det nere i +3 - det är enormt tidigt med sån kyla!

  SvaraRadera
 3. Tidlösa heter nog den lila och den andra kan vara en try. Påminner om kaprifolens bär och de båda är släkt på något vis.

  +2 grader här i går morse och en grad varmare i morse. Vackra dagar och en bit över 1+ grader då.

  Kram

  SvaraRadera
 4. Usch, inte minusgrader redan...:(
  Ser att du fått hjälp med dina frågor, tidlösa visste jag men den andra hade jag ingen aning om.,.
  Jovisst är även den fluffiga rosa en kärleksört, det är kul med lite olika sorter.
  Kram Gunilla

  SvaraRadera
 5. Vad den första är vet jag inte, men det verkar som andra hade koll. Den krokusblommande växten var ju fin, kul med färg i rabatten nu på höstkanten med

  kram Kajsa

  SvaraRadera
 6. Den krokusliknande är ju tidlösa som du redan fått reda på, men den har ytterligare en benämning och den tycker jag är lite roligare och fräckare, den kallas nämligen också för "nakna jungfrun".....visst är det lite roligare än tidlösa?!

  SvaraRadera
 7. Jag tror också på någon try, men först tänkte jag kaprifol för bären ser sådana ut :)

  SvaraRadera