onsdag 6 maj 2015

Älskade fula hägg

På första maj klev vi upp tidigt för att ta vara på dagen i trädgården. Vår kära hägg och barnens älskade klätterträd hade börjat luta lite väl mycket och vi bestämde oss för att kapa ner det. På bilden nedan har vi kapat bort kronan.


Klätterträdet var egentligen två träd och den ena får stå kvar, men jösses vad tomt det blev nu! Jag ska plantera ett nytt träd en liten bit ifrån, förhoppningsvis hinner det växa till sig innan det blir dags att ta ner även det andra.
Jag pysslade på med lite av varje när vi fått bort trädet och allt ris, försökte färdigställa en del smågrejer och så grävde jag ut en del på gräsmattan vid häggen för att få några kvadratmeter plan yta.  Jag blev positivt överaskad att det var så pass få storstenar som det var! Det brukar nämligen vara mer regel än undantag i vår trädgård.

Resten av helgen tillbringade vi i makens föräldrahem som vi håller på att röja ur. Jag skriver röja för jisses vilket arbete vi har framför oss. Vi har varit där två helger nu och har som mål att vara klara denna månad. Jag tror det knappt, men måste ju om jag ska få nån trädgårdstid i sommar. :)

Ingen grönska att tala om här uppe än, det enda som är grönt på gräsmattan än är mossan. :)
Idag har det spöregnat och nu kommer det säkert att bara säga swish så grönskar hela världen! Lungörten har i alla fall börjat blomma och det gläder!7 kommentarer:

 1. Här åkte gammelbjörken ner, en megabjörk Som vi fasat ska fara in i fönstret varenda gång det blåser. Inget klätterträd men väl bostad åt en massa fåglar varje år. Vi har tänkt ta ner den i flera år men kommer alltid på det när fåglarna fått ungar i hålen i stammen så då har vi skjutit upp det. Nu var det ett gäng karlar som satte upp någon elitungar i hästhagen bredvid och en dag kom de och frågade om de fick ta ner björken, den stod så nära och såg ju nästan farlig ut. Gör det ni, sa vi.

  Inte kul att röja ur ett hem sådär,man fattar inte vad med grejer det finns och förutom att det är drygt och tar tid man velat använda till annat kan det vara många känslor inblandade. Lycka till med det,

  Kram

  SvaraRadera
 2. Elitungar??? Nu var mitt ordrättningsprogram kul igen, vet inte hur man får bort det. En elstuga Skulle det stå.

  SvaraRadera
 3. Det är tråkigt när man måste ta ner ett älskat träd, men det hör till när man har en trädgård. Hoppas ni får behålla det andra ett bra tag! Vilken underbar utsikt förresten!

  Jag planterade en blodhägg i höstas som jag tror ska börja blomma i helgen. (Vi har också varit tvungna att ta ner en hel del träd och jag försöker kompensera naturen genom att plantera nya). Antar att din hägg är ljuvligt vacker när den blommar!

  Lycka till med röjandet!
  Annika

  SvaraRadera
 4. Vi har ju tagit ner runt 125 (!) stora träd. Ja, alltså inte själva, vi har fått hjälpt av skogsarbetare och av närboende bönder. Låter kanske mycket, men vi bodde i en ovanligt (för att vara här på Gotland) tät och hög skog tidigare. Men vi har väl planterat c:a 30-35 nya, lite mindre och vackrare för att kompensera. Några enstaka som vi satt omgående när vi flyttat hit för 12 år sen har växt upp och blivit riktigt fina - och stora! Så nu har vi fått börja beskära dom varje år.....det är kul när det växer! *fniss*
  Vad ska ni sätta för träd som ersättning för det ni tagit ner och det ni ska ta ner?
  KRAM
  Susie

  SvaraRadera
 5. Oj kan Häggen bli ett sådant rejält träd visste jag ej! Visst blir det tomt, vi har med fällt en hel skog men har snart fyllt tomten igen med fruktträd och med lite roliga träd, roliga sorter menar jag.. nu i förra helgen sa gubben du vi behöver inte köpa fler träd nu,,vi köpte tolv förra helgen! kul,, små är de men de tar sig,, de är små och söta men inget att klättra i som min son sa! ha det gott kram Monica

  SvaraRadera
 6. Att ta ner ett träd väcker alltid en massa känslor och det blir alltid så tomt efter trädet som inte står där längre men ibland måste man. Utsikten ni fick fram ner mot vattnet är ju helt underbar och så får vi hoppas att häggen som står kvar klarar sig läääänge....
  Kram Anna-Karin

  SvaraRadera
 7. Ja våra träd är oss kära, de har ju följt med oss i livet ett bra tag, så jag förstår dig precis. Det har även tagit ner gamla träd även hos oss, nödvändigt . . . .
  Ni har en sådan vacker vy från eran trädgård, avundas den och får nöja mig med våran, *fniss*
  Våren har nästan stannat av lite, blåst och kyla är boven i vädret, natten som gick hade vi -2 gr, det är trist att behöva hölja över växterna, extra jobb . . . .
  Men det är lika år efter år egentligen . . . .man glömmer fort.
  Må väl/ Eva

  SvaraRadera