tisdag 6 oktober 2015

Grönt är skönt


Min köksträdgård var ingen succé i år, mest bara fiasko faktiskt.

Örtagården (och en del annat) tillhörde undantagen.
Jag har trots det varit dålig på att skörda örterna, förutom dagsbehovet av dom färska örterna.

Häromsistens tog jag i alla fall in rejäla knippen av persilja, timjan, gräslök, salvia och de andra kryddorna jag har. Persiljestjälkarna frös jag in att ha till såser, bearnaise och rödvinssås till exempel. Stjälkarna är så grova nu att man inte vill tugga dom i alla fall.

Resten mixade jag tillsammans med salt. Det var lite bökigt med mixerstaven, men jag har ingen matberedare så det fick duga. Sedan la jag ut det på en plåt och så fick det torka en lång stund på lägsta ugnsvärmen (varmluft).
Jag tog 50/50 av örter och salt. Jag tycker det blev så härligt grönt och skönt i färgen! Vill man ha ett ljusare salt bör man ta mera salt. :)

Natten mot igår och idag hade vi frost, men persiljan är väl inte så känslig(?) så jag ta reda på lite mera innan snön kommer.

Vad gör du med dina örter?

Dagarna har blivit om möjligt ännu kortare nu och ska jag göra något utomhus blir det med pannlampa på för att kunna se något i mörkret. Innelivet lockar mera just nu!


6 kommentarer:

 1. Hej igen!

  Det mesta äter vi faktiskt upp efter hand. Mycket torkat jag var för sig och sedan gör jag kryddblandningar efter hand som passar till det jag skall laga.
  Fint ditt salt blev. Gör nog en sväng blandat också det går ju lite fortare liksom.
  Allt gott
  annika

  SvaraRadera
 2. Jag gör inte så värst mycket med mina örter. Utom persilja och dill då, som jag fryser in. Bladpersilja är perfekt att frysa, tycker jag. Man behöver bara smula den lite i fruset tillstånd, så behöver man inte ens hacka. Utmärkt om man är lat som jag.

  Kram, Karin

  SvaraRadera
 3. Jag bruka rinte gör något speciellt. Vi äter örterna vid behov men nu blev jag verkligen sugen på att göra örtsalt. Tack för tipset.

  Önskar dig en skön kväll!

  You Rock!!!

  SvaraRadera
 4. Har inte haft mycket till örter i år, men vi har ett örtsalt från Kroatien som vi är tokiga i, skulle gärna testa att göra eget. Ditt gröna är ju himla vackert!!!

  SvaraRadera
 5. Vilket fint örtsalt du gjort. Härligt med så mycket örter i så att det verkligen blev grönt. Själv brukar jag frysa in och torka men något örtsalt har jag aldrig gjort så det får bli till att testa. Smart tips också att frysa in de grova stjälkarna och använda till såser m.m. Hos mig mig brukar de åka i kökskomposten och det är ju lite slösaktigt så tack för tipsen.
  Kram Anna-Karin

  SvaraRadera
 6. Bra gjort av dig, du plockar o fixar så mycket.
  Jag har lika örter som du, äter efter hand, men det finns mycket kvar måste ta hand om det snart.
  Lingon har vi ej plockat, vi är inga stor konsumenter av lingon, det lilla köper vi. Men det är härligt att gå ut i skog och mark.
  Hoppas att ditt onda har gått över.
  Sköt om dig/ Eva

  SvaraRadera