söndag 24 augusti 2014

Guldskatten

Bättre sent än aldrig.
Nu har vi äntligen skattat vår första honungsskörd!

Det dröjde lite, men förra veckan var vi på en informationsträff om honungshantering som biföreningen anordnade och eftersom vi är nybörjare så ville vi lära allt vi kunde innan. Förra helgen var honungsslungan vi skulle hyra upptagen.

Det är inte ultimat att vänta för dels är det rätt kallt nu (idag när vi tog reda på skattlådorna var typ alla bin hemma i kupan) och dels ska man invintra kupan senast nästa helg om man bor här uppe.

Här tar jag bort vaxet som gömmer guldet!



Inte så lätt att fota slungan i action, men det är som en tvättmaskinscentrifug som kastar ur honungen från ramarna.


Vi silade honungen 4 gånger för att få bort vaxrester och annat.


Nu är slungningen klar och nu ska vi röra och röra och röra honungen innan vi kan tappa den på burkar.

Några burkar med nyslungad honung blir det dock redan nu, gott, gott, gott!

På våran kupa blev det 45 kilo honung plus att vi lämnade ramar kvar till dem som fixat all honung, bina.


Fastän det är väldigt gott att äta honung, så finns det ett ögonblick alldeles innan man börjar äta den som nästan är ännu bättre.
Nalle Phu

7 kommentarer:

  1. Ny honung mums. Händer i ibland att vi får blankhonung av grannen. Den spär vi och dricker som saft, så gott. Bin är fascinerande.
    Anette

    SvaraRadera
  2. Spännande! Har nog aldrig ätit ny hemgjord honung sådär. Bara affärsköpt (svensk såklart).

    Hoppas du blir av med värken helt så du akn känna dig full av energi igen.

    Kram

    SvaraRadera
  3. Oj vad ni grejar. Kul att se dig bereda honungen har aldrig sett det. Vi har bin här på koloni men de är inte så välskötta tycker vi. Honung är gott.
    Ha en fin vecka
    Kram Meta

    SvaraRadera
  4. Otroligt häftigt med egen honung, men en hel del jobb verkar det som. För några år sedan hörde jag om ett projekt i Hässleholm där man kunde få ha kupor i sin trädgård men inte behövde ta hand om allt själv. Som bikupe-leasing ungefär eller kanske fodervärd. Vet inte om det är igång fortfarande men jag skulle gärna bjuda in bin till min trädgård, även om jag inte fick del av honungen.

    Kram!

    SvaraRadera
  5. Grattis till guldklipenDu är vågad, som vågade dig på biodling. Det är inte vems som helst som bara gör det 'sådär'.
    Men nu fick du belöningen och jag förstår det är gott, men lite jobb är det förstås.
    Jag har smakat ock ätit nyslungad honung som barn (minns ännu smaken) men på gamle dar har det ej blivit
    Men en klick honung i varm mjölk på kvällen strax innan man lägger sig så sover man gott.

    Njut på/ Eva

    SvaraRadera
  6. Kloka ord från Nalle Puh, förstår precis vad han menar. Vad häftigt egentligen, och vad mycket honing det blev! Vad roligt att lära sig något helt nytt också.

    Kram,
    Jenny

    SvaraRadera
  7. Meen vad kul att kunna få sin egen honung! Vi brukar få ett par burkar varje år av en man som ha sina bikupor hos oss så det är "nästan" vår fast vi inte gjort något åt den :)
    Kram Anna

    SvaraRadera