torsdag 21 augusti 2014

Palla äpplen?

Förra året planterade vi två äppelträd. Trodde jag i alla fall. 

Bläddrade bakåt i bloggen och det visade sig att vi köpte dem 2012, oj det trodde jag aldrig, tiden går fort. 

Vad jag däremot minns är att på hemväg från handelsträdgården så tog en viss liten dotter av etiketterna. Bara en liten stund i och för sig. Men det var ju lite svårt efteråt att veta vilket träd som var vilket.

Vi har nu fått våra första äpplen, men bara på det ena trädet. Vi provsmakade ett i helgen och gissade på Ester Päronäpple, men nu när jag googlar på bilder så är jag ganska säker på att det är Borgowskoje.
Det var hur som helst väldigt gott, sött och fint i fruktköttet!

I år planterades ytterligare ett äppelträd, men det kallar vi bara plogpinnen än så länge då det var den enda liknelsen vi kunde göra när vi planterat det. :)


För dig som har mer frukt än vad du kan ta reda på så finns det en sida Pallafrukt.se där man kan knyta kontakt med såna som oss, såna som behöver mera frukt att ta rätt på!

Bra idé tycker jag!

5 kommentarer:

 1. Verkligen en fin idé. Det behöver jag. vi fick några äpplen på vårt nya träd men de blåste ner i stormen så jag fick inget smaka, nytt hopp till nästa år.
  Ha en fin kväll
  Kram Meta

  SvaraRadera
 2. Visst är det en fin grej det där med pallafrukt! Så mycket som bara blir förstört. Själv satsar jag mer på att förstöra hela träden, nej skämt åsido men alla tre fruktträd vi haft har dött, jättetråkigt. Palla hela träd? Hm.

  Kram,
  Jenny

  SvaraRadera
 3. Ditt äppelträd lovar ju gott för framtiden!
  Sju äppelträd att beskära och ta hand om här. Låter ju mycket men det är inte alla som ger bra skörd varje år och ibland är det sjukdomar och insekter som förstör. För några är säsongen kort, men ett par sorter kan vi ibland spara över vintern. Vi torkar och gör äppelmos, fallfrukten körs varje vecka till älgarna i skogen.
  Pallafrukt säkert bra alternativ för folk som inte orkar eller har bekanta som vill plocka och såklart för folk utan träd.
  Ha det så fint
  Anette

  SvaraRadera
 4. Pallafrukt, vilken trevlig hemsida. Det finns något som heter fruktförmedlingen också på äktavaras hemsida. Vi har inga egna fruktträd eftersom vi bor i lägenhet och man inte får ha träd på vårt kolonilottsområde, men vi plockar alltid på offentliga träd, parker och sådant. Vi har till och med ett fyra meter långt teleskopskaft så att man når de äpplen allra högst upp =)

  SvaraRadera
 5. När vi har 'gott om ' äpplen brukar vi ställa ut en låda med äpplen med texten, varsågoda !
  Sen brukar vi även lämna till bekanta och jobbet m.m.
  Att 'palla' äpplen var en rolig grej man gjorde förr som barn. Jag minns att vi var ca fem ungar som skulle 'palla'
  äpplen för en gubbe, när han kom ut på trappan blev vi rädda och kröp ihop, men han bara ropade att:
  'hörrni ungar' ni får ta hur mycket äpplen som helst !!! Ja då var det roliga slut, hi hi . . . .

  Dina äpplen ser fina ut, de kommer att ge goda skördar.
  Må gott/ Eva

  SvaraRadera