tisdag 11 augusti 2015

Blåbärstry


Jag gillar att plocka in blommor, men jag är sannerligen ingen stjärna på att binda snygga bukett, men en söt rosa ros tillsammans med mjukaste lammörat i en liten tillbringare kan ju funka. :)

Rosen Louise Odier är en riktig skönhet tycker jag. Superplus att den är härdig och verkar palla norrlandsklimatet bra!


Något annat som är härdigt är blåbärstrybusken.

Förra året köpte jag en blåbärstryplanta. Enligt växtbutiken är de självpollinerande, men när jag nu köpte ett par buskar till så sa hon i affären att det blir flera liter mer bär mer om man har flera plantor.


Jag hoppas att namnet honungsbär som blåbärstry också kallas betyder att det är honungssöta bär, för det ända bär jag smakat var inte särskilt gott, men å andra sidan var det nog inte särskilt moget heller. :)

Knasigt att köpa fler plantor när man inte hunnit känna smaken riktigt kan tyckas, men jag är förhoppningsfull då jag hört och läst mycket positivt. Sedan spelar det ju in att jag har hungriga ungdomar som slevar i sig gröt och fil morgon och kväll och vill ha sylt på!

Blåbärstry ska inte förväxlas med blåbär, de ska jag till skogen och plocka, men som med allt annat här uppe är det lite sent i år så blåbären är bara nästan mogna än. 

Tillbaka till bären i trädgården så har under sommaren tanken på att fixa lite mer solljus och bättre förhållanden för mina gamla vinbärsbuskar. Jag är inte riktigt klar över hur jag ska göra, förutom att fälla träd kanske, men fröet är sått och får gro under vintern så länge. 


Må så gott och tack för fina kommentarer som jag får!


11 kommentarer:

  1. Vilken vacker bukett! Jag är ofta lite "snål" med att ta in blommor, men det ska bli ändring på det, det är ju så fint! :)

    Var tvungen att läsa på lite om blåbärstry som jag aldrig hört om förut och det verkar ju vara ett riktigt superbär! Nyttigare än svarta vinbär! Tack för tipset!

    Har frossat i dina pionbilder en stund!

    Kram Annika

    SvaraRadera
  2. Vad spännande med blåbärstryn, hoppas du får rejäl utdelning. Rosen är väldigt vacker, jag är inte heller bra på buketter, gillar minivarianter som man liksom bara kan tjoppa ner på något vis.

    Kram

    SvaraRadera
  3. Äntligen får jag tillfälle at yttra mig offentligt om blåbärstry. I programmet odla med P 1 -2014 slogs de ett slag för blåbärstry . Jag åkte bums för att köpa två olika sorter . Väntade med spänning på att få smaka iår. Utan att överdriva - de var de värsta bär jag ätit på länge. Jag kan inte beskriva på annat sätt - bäret smakade illa , sträv eftersmak i munnen . Vi grävde upp busken häromdan - den andra sorten gick an att äta. Jag tror det var sorten Anja som smakade illa. Jag är förvånad att man säljer sådana sorter . Vore intressant att höra fler värderingar ang blåbärstry.
    Vänligen Maria

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej!

      Jag har sorterna Anja och Kalinka. Jag har nu sökt lite mera om blåbärstry och fattar det som att de ska mogna tidigt. I samaband med jordgubbarna eller några veckor senare.
      Här uppe är ju allt så sent i år och jag plockade första jordgubbarna den här veckan. Nu hyser jag inte allt för stor förhoppning att blåbärstryt ska hinna söta på sig på så kort tid dock.

      Jag får utvärdera det när jag hunnit testa de nya buskarna nästa år. :)

      Radera
  4. Jag tycker du är en riktig stjärna på att göra buketter. Det där är ju jättefint. Jag är lite förvånad att Louise Odier fungerar hos dig. Jag hade den på vårt lantställe på Ingarö (zon 3-4) och där blev den bara gänglig och vek. Kul att den går hos dig, för den är verkligen söt.

    Kram!

    SvaraRadera
  5. Blåbärstry...bara namnet är ju så vackert! Underbar bukett och man lär sig alltid något nytt hos dig!
    Ha en skön torsdag...
    Kram Titti

    SvaraRadera
  6. Vilken ljuvlig liten bukett. Så fint med silvriga blad till den rosa rosen. Blåbärstry har jag aldrig testat, verkar spännande/ Titti

    SvaraRadera
  7. Lammöra är så söta och passar väldigt bra tillsammans med ros!
    Blåbärstry låter spännande, den har jag inte hört talas om. Tänk så mycket det finns att upptäcka, som har med trädgård och odling att göra...
    Nej, solhattarna var inte svåra att driva upp. Återstår att se hur de klarar vintern bara. När jag valde sort, fick jag se upp så det blev en vinterhärdig variant. Många av dem är annueller, som det verkar.
    Kram Eva

    SvaraRadera
  8. O jag har en fråga! Hur tidigt på våren är den grön och buskig? Kan de fungera som insynsskydd? Och var bären goda iår? :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Svårt att säga, men ganska tidiga, själv hade jag valt nåt annat som insynsskydd för mina buskar är rätt låga. Det finns dock olika sorter med olika höjder och bredder. Bären var goda och många! :)

      Radera
  9. O jag har en fråga! Hur tidigt på våren är den grön och buskig? Kan de fungera som insynsskydd? Och var bären goda iår? :)

    SvaraRadera