lördag 10 oktober 2009

Silver - ja tack. Odjur - nej tack.

Snön som kom häromsistens smälte bort under dagen, men det är ändå minusgrader under stor del av dagen. Mitt på dagen värmer solen bra. Imorse skulle jag iväg ganska tidigt, men marken var nästan silvrig och jag var tvungen att vända in och hämta kameran.Naturen och trädgården känns ganska mättad nu och det är mustiga färger och en dämpad känsla över allt. Frostig silver som ett överdrag får det att skimra i den låga höstsolen. Det är en vacker årstid vi är inne i.
Vissa har haft sin tid i rampljuset medan andra vägrar släppa taget...
Idag var det både mössa och långkalsonger som gällde när jag var ute på aktivitet om förmiddagen. Väl hemkommen igen tog jag och plockade ihop i växthuset. Det blev en utdragen säsong i år, men tiden har inte riktigt räckt till.
Där inne var det varmt och skönt och det kändes lite tråkigt att knipsa av alla pelargonblommor. Det blev i alla fall två fina buketter av en del. Nu ska de in i jordkällaren, förhoppningsvis överlever dom de och kan ge glädje även nästa sommar.

Röda och gröna, stora och små. Tomaterna är inplockade och väntar på att ätas upp.
En omgång chili är i ugnen på torkning just nu. Skrev tidigare att det sved om fingrarna till och med när jag plockade in chilin, det var nog av plantan jag fick av en bekant, troligen en habanero, jättestark.

Vad har du gjort idag?

Mitt i sommaren fick jag påhälsning av en grävling. Därefter har jag inte sett den alls, men jag har hört andra i närheten som haft besök. Nu håller den till här hos oss igen och den nyaste rabatten, som jag höll på med när han (eller hon) kom förbi i juli, har mest blivit upp- och nervänd. Jag såg det igår och i natt verkar den ha varit i farten igen. :( Eftersom det är så kallt är jag rädd att rötterna som kommit upp fryser. Nästan hela planteringen har den varit i. Kärleksörten blommar fint nu och just där de står är det igen skada gjord.

Ha en skön kväll!

11 kommentarer:

 1. Tänk vad fort det vände till höst... här var det hyfsat varmt till för 14 dagar sedan sedan tog frosten allt en natt... Härlig matta att mötas av! / kram åsa

  SvaraRadera
 2. Vad trist! Arboreticumbloggarna drabbas ju av grävlingar stup i kvarten. Dessutom har de haft besök av vildsvin som pricken över i:et.

  Inte kul, jag har bara rådjuren att att slåss mot.

  Marit

  SvaraRadera
 3. NÄ! Har ni redan fått snö! Och jag som "gnäller" över kalla vindar. Hoppas det dröjer lite till nästa gång / gittan

  SvaraRadera
 4. Men oj då! Var ni bland de som fick snö?!? Läste om det och undrade vem som skulle blogga om första snön - tur att den försvann i alla fall.
  Frostdiamanter har ni fått - så fina blommorna blir när diamanterna gnistrar :) Det är frostvarning här med men jag tror inte på det - det kändes inte så nu i kväll. Hur som helst så har jag idag burit in alla pellisar till vinkastet, och har faktiskt bubbelplastat en kortvägg som är emot gatan - där det kan bli kallast.
  Vi har ju inte har någon större vinter utan mest regn, och jag tänkte att de kunde övervintra i vinkastet - bara jag täcker väggarna (3 st samt husvägg) med bubbelplast. Risken är bara att det blir fuktigt..... får väl ha lite koll på läget gissar jag.

  Citronträdet och Olivträdet fick flytta in idag. Spolade igenom krukorna i köket och tur var det för det kom både gråsuggor och tvestjärar ut ur jorden - de fick snabbt flytta ut!

  Skall se om jag kan hitta ljusslingan jag köpte i fjol och hänga in i vinkastet i morgon. Det är väl det jag orkar med just nu, har fått virus i halsen igen (orka!!) så jag tar det lite lungt, skall sy lite med äldsta dottern och sticka med yngsta - tror de samlar vuxenpoäng..... lite matlagningskurs blir det nog med - hel kyckling i ugn i morgon. Ha det så himla gott i morgon, söndag. Kram =)

  SvaraRadera
 5. Redan snö... tänk vad fort tiden går... Snart halva oktober förbi.

  Fina foton!

  Ha en fin fortsättning på helgen! Kram Marie

  SvaraRadera
 6. Hemma i stan har vi bara haft frost än så länge. Men här på torpet har det faktiskt kommit lite snö, en del ligger till och med kvar på skuggiga ställen! Härligt med ungar / ungdommar som samlar vuxenpoäng:)
  Ingelas jordärtskocksplantor var fin fina, extra god soppa blir det när den är gjord på egen skörd.
  Önskar dig en fin fortsättning på helgen!

  SvaraRadera
 7. Tack för kommentaren. Jodå, många kärror blev det så nu har vi en upptrampad lerstig på den sidan av tomten. Ja, här finns också mycket löv att kratta. Vi får se hur mycket som sparas till våren. Det sägs ju vara nyttig föda för maskarna att dra ner också ...
  Mest funderar jag annars över hur mycket av ettåringarna som ska få hamna på komposten nu. Klinten såg allmänt vissen ut så där klippte jag av frökapslarna så de får ligga kvar i rabatten, men annars dyker det ju fortfarande upp en och annan blomma och dem vill jag ju ha kvar. Jag vill ju helst hinna lägga löv över också för man vet ju aldrig när snön överraskar härnere. Hmm, svåra i-landsproblem.

  SvaraRadera
 8. Vilken skillnad de tär i vårt land nu! Frost har vi haft ett par nätter men bara strax nder nollan då. Blommor blomma roch vi går ut utan vintriga bestyr på vår kropp.
  Jag hade faktiskt önskat mig frost nu i helgen för att kunna fota. Jag jobbar ju hela dagarna så om det är frost i veckan så hinner jag inte föreviga den.
  Någon grävling har jag itne sett här men möss har vi gott om. Köpte nya fällor i går och laddade dem och de gamla. Två möss hade vi tagit i natt. I går upptäckte vi nämligen att mössen tom. varit i Ericas garderob och förstört en del så då förklarade vi krig.

  Undrastro vad det blir av denna dagen? Inte så jättemyket planerat. Kram!

  SvaraRadera
 9. Vackra bilder! Grävling ser jag som tur är enbart spår efter.
  Karin

  SvaraRadera
 10. Hejsan!

  En natt har det varit lite frost men jag hoppas det dröjer innan jag kan fota så vackra bilder "ler". Har glömt mitt växthusskåp alldeles och där har jag lite mild chili som jag ska gå och hämta in. Ha det gott, Karina.

  karinas.tradgardsblogg.se

  SvaraRadera
 11. Redan snö!
  Får lite lätt panik när jag tänker på alla skolade plantor som står och ser ynkliga ut i sina krukor - och väntar på att jag ska gräva ner dem i grönsakslandet innan det blir tjäle. Har börjat, men det är många kvar...
  Här har vi haft några frostnätter, men inget långvarigt som tur är. Men visst är det glittrande vackert när trädgården går i vintervila. Bara inte riktigt än, här hos mig...
  Må så gott!
  Ester

  SvaraRadera