fredag 15 oktober 2010

Köket

Redan när vi flyttade in i vårt hus för snart femton år sedan så hade vi planer på att göra om köket, stuva om så att bänkar, spis och så vidare låg längs ytterväggarna istället.Annat fick dock prioriteras före och vi försökte förbättra ytan en del i förhoppningen att köket skulle kännas bättre till en billigare peng.

När vi hade gjort det och målat om köksluckorna två gånger till och med, var det fortfarande lika opraktiskt.

Nu på sensommaren var det alltså dags att ta itu med det på riktigt!
Vi följde faktiskt ursprungplanen vi hade för femton år sedan. En del av den har tagits bort och en del har lagts till. För tre år sedan byggde vi till exempel till ett skafferi och det fick stå kvar orört. Nästan allt annat revs ut.
Golvet revs ut, men kunde kompletteras och återanvändas.Det allra, allra bästa är att man enkelt kan dra ut att lådorna hela vägen och se vad som finns i och komma åt det på ett enkelt sätt. Vi har dessutom mycket mera arbetsyta nu och kan vara flera som jobbar i köket samtidigt!

Sen gillar jag också att kyl/frys och diskmaskin är gömda bakom köksluckor och att vi inte har några överskåp.Det blev många speciallösningar, en del som att höja upp diskmaskinen 25 cm från golvet för en bättre arbetshöjd, en del som att göra en hylla i ena hörnet eftersom det är en rökstos i väggen just där.
 Speciallösningar för att få ihop bänkskivan när det är ett gammalt hus som saknar några räta linjer i hela rummet och sådant.Vi har bytt till ett mindre matbord, men behöll de gamla stolarna. Tycker nu att det är för många olika träfärger och tror att stolarna ska få ett lager vitfärg på sig?Diskstället köpte jag enbart för att jag tyckte att det var fint, men det visade sig dessutom praktiskt med sina höga "väggar".
Till vänster ser man kanten av den upphöjda diskmaskinen.


Jag har inte beskurit bilderna och det gör att man tydligt kan se att det fattas lite tak och en del av taket är omålat. Belysning har vi, men alla dragningar är inte klara. Om några veckor ska min man vara hemmaman ett tag och allt som är kvar kommer han att få ta itu med då så njuter vi så länge av ett  (ändå) väl fungerande kök!

Det finns så mycket fina kök där ute, det ser man inte minst på alla tjusiga inredningsbloggar!
Här har vi gjort vårt bästa enligt våra föutsättningar och gjort en lösning där vi (förutom el och vatten) klarat av att göra allt arbete själva, tagit hänsyn till rummets storlek och främst slantarna i plånboken.

Vad vi lagar för mat i nya köket kan du se här!

Några av bilderna är klickbara.

9 kommentarer:

 1. Jisses vad fint det blev Åsa.. vad duktiga ni är!!
  Kram/Anette

  SvaraRadera
 2. Så fint det blev! Ni har både lyckats få till det praktiskt och mysigt! Vi gjorde vårat kök för 10 år sen och själva planeringen är jag ännu nöjd med, men ytan borde väl snart fräschas upp. Men planeringen är så viktigt och ni verkar ju ha funderat på hur ni vill ha det, vilket jag tror är viktigt. Man skall ju jobba där typ dagligen!
  Verkligen fräscht och snyggt!

  SvaraRadera
 3. Visst blir det väl roligast när var och en hittar sina speciallösningar? Inte ska allas kök se ut som hämtade från inrednignstidningarna. Det tycker inte jag i alla fall.

  Fint blev det!

  Kram!

  SvaraRadera
 4. Men så fint det blev. Nu blir jag sugen att ta tagi köket... vissa saker blir liksom inte av.
  Laga gott i det nya köket
  Annika

  SvaraRadera
 5. Fantastiskt snyggt och vilket fin jobb ni utfört med smak och känsla för inredning.

  Hmmm...jag har lite planer för köket också men det får mogna fram idéer och maken bör kanske få vila lite efter vårt senaste bygge ;)

  Trevligt veckoslut!
  Kram /bea

  SvaraRadera
 6. Ni har ett väldigt fint kök! Jag gillar när d inte är sådär ´perfekt´utan man kan känna att man vågar använda o slita på sina grejer, som man gör i ett kök. snygga gardiner, o burken med formarna. ska jag härma genast, bara jag hittar mina formar... =)
  Vi har valt den billigare på ytanrenoveringen i vårt kök. men nu till hösten ska vi ta tag i de bitarna vi inte är nöjda med. man måste ha lust oxå - annars blir d inte bra.

  SvaraRadera
 7. Jättefint... allting! Jag känner mig som hemma. Tänk vad många rätter som kommer att tillagas på/i den spisen! Gillar din gamla klocka jättemycket.

  Må så gott.
  Kram Eva-Mari

  SvaraRadera
 8. Det blev jätte fint. Ett kök måste vara praktisk annars kan det vara hur fint som helst men ändå inte vara trevligt att laga mat i.
  Gillade kanten på fläkten, snygg detalj.

  SvaraRadera
 9. Jättesnyggt blev det.. gillar det skarpt vi håller som bäst på med att planera vårt kök.. o just den fläkten har jag tittat på tycker den är lite ny o kul med sin lite gammaldags stil.. mysigt. Kram/moa

  SvaraRadera