fredag 1 juni 2012

Där björkarna susa...

Vi har köpt våra första äppelträd nu!

Vi planterade körsbär och plommon för ett par år sedan, men plommonet dog första vintern och ena körsbäret knäcktes av en tallgren när Dagmar drog förbi i julas.

Nu har vi alltså köpt ett par äppelträd för att ersätta de andra. Vi valde två olika sorter, Borgowskoje som är ett härdigt äppelträd, zon 7, som ska ge medelstora och söta äpplen.
Det andra är Ester Päronäpple, ska ge söta äpplen och även det är härdigt i zon 6-7. Det ska också ha god motståndskraft mot sjukdomar.

Förutom fruktträd så finns det många fina träd att ha i sin trädgård. Det är vackert lövverk på det ena, läcker färg på stammen på det andra, tjusig krona och så vidare.
Lite hämmad känner jag mig i att botanisera bland snygga träd då vi är omringad av välvuxen skog och har flera rejält höga och fina träd, om än bara "vanlig" björk och tall.


Björken här ovan är ca 30 m hög och står inne på våran tomt.
Det är absolut inget jag skulle vilja vara utan för det är mäktigt med stora höga träd!

Dessvärre gör det att det är lite klent utrymme för andra snygga träd.

Vad ville jag säga med det här då? Tja vet inte riktigt, mer än att jag är superglad att ha uppvuxna träd som bildar både väggar och tak! ...och att det vore roligt om jag kunde ha fler fina träd. :)


Här är det rejält kyligt nu. I värmen som var i förra helgen (svettades jag verkligen i shorts och linne?) började jag plantera ut dill och sådant som jag sått i växthuset. Vissa kvällar har jag kommit ihåg att ge dem ett täcke och vissa inte. Inatt hade jag nog tur för jag glömde dra över lakanet och det var rejält kallt med minus på många håll. Läge att skaffa en fiberduk?

Nu är det sju grader och juni...

Nåja det är i alla fall helg och vi ska skrapa uthuset, se på knattefotboll, grilla och låtsas att det är försommar.

Trevlig helg alla!7 kommentarer:

 1. Gillar också träd! Trevlig helg!

  SvaraRadera
 2. jag önskar att jag åtminstonde hade ett stort fullvuxet träd i trädgården
  ha det så bra
  maggan

  SvaraRadera
 3. Ja så vädret ställer till det.. ena dagen i shorts nästa behövs både mössa o vantar.. känner t o m jag nu fast jag är på "roadtripp" till skåne. Hoppas verkligen det slår om snart så vi kan njuta av sommar o sol.. kram/Moa

  SvaraRadera
 4. När jag läser ditt inlägg så är det nästan så jag skäms - men bara nästan!
  Vi har ju tagit bort över 100 träd på vår tomt. Bonden som ägde stället innan var alldeles förtvivlad, men det som tidigare hos byborna kallades "Skuggarve" har nu fått tillbaka sitt riktiga namn; Stjärnarve. Det kan ju faktiskt bli lite FÖR mycket av det goda ibland!
  Tilläggas ska att vi inte bara tagit bort träd, vi har planterat över 25 stycken nya också. Alla har dock inte tagit sig, men jag räknade till 24 stycken som levde i våras. En del är små fortfarande, en del har blivit fullvuxna på bara 8 år - men alla är snygga och friska och i betydligt bättre passande format för tomten!

  SvaraRadera
 5. Jag tycker jättemycket om träd, tänk att kunna ha en stor kastanj osv. Men vi har en pytteträdgård och runtom finns ju andra träd precis som hos er. Trevligt med lite fond sådär så det inte bara är platt. Vårt äppelträd och plommonträd har strukit med och körsbärsträdet är bara levande till hälften, så vi funderar på att ta bort det med.

  Idag spelade yngsta grabben match i tre plusgrader, regn och blåst. Stackarna! De var totalt genomfrusna och blöta sen. Men nu har vi bjudit hem kompisar, ska tända en brasa och äta en massa gott, myyyys!

  Kram,
  Jenny

  SvaraRadera
 6. Vilken härlig bild på trädet! Vi har också ett par stora björkar men de är nog inte så höga.

  Äppelträd är fina. Vi planterade ett Discovery i våras eftersom ett som flyttats inte klarade sig.

  Kramar!

  SvaraRadera
 7. Nog ska man vara glad åt sina gamla uppväxta stora träd! Vi har flera gamla fruktträd, aldrig beskurna anar vi. Men dom får vara som dom är, jag tycker dom är så vackra. Inte mycket frukt ger dom men det gör inget.

  Jag är så glad över odlingsbäddarna som vi fick idén till efter era. Ska snart visa dom, vill bara att det odlade ska froda till sej först!

  Ha det gott trots vädret.
  Kram Eva-Mari

  SvaraRadera