Det är en del press på mig nu så här på slutklämmen när det gäller studieuppgifter, men här kommer en kopia på en specialuppgift vi hade över sommaren på Odlingsutbildningen som jag går. Det var intressant att läsa mina studiekamraters svar, alla har så olika förutsättningar och odlingsupplevelser, men jag delar bara med mig av mina egna.
Cultivare necesse est!
(Att odla är nödvändigt)
Men ibland blir det inte alltid som man tänkt sig… det kan
ju bli både bättre och sämre eller bara helt annorlunda än man tänkt sig. Denna
sommar hoppas jag att ni har samlat på er en massa olika odlingserfarenheter på
olika sätt; Provat att odla själva, praktikplatsen, pratat med vänner och
bekanta, läst något intressant, besökt trädgårdar mm. Tänk tillbaka på sommaren som varit och skriv
ner något kort om följande:
Detta var imponerande!
Aldrig
mer kål! Det var tanken efter förra året när kålmalen käkade upp precis allt.
Men man är ju inte sämre än att man kan ändra sig. Grönkålen fick därför en
chans i år. Jag täckte plantorna med fiberduk första tiden. Trots det letade
sig några kålfjärilar in och då fick de en omgång med turex. Nu har jag
finaste grönkålen och vi äter grönkål på pizzan, till pastan, som chips, i
smoothien, ja till det mesta!
Skit också! Detta blev ju inte bra…
Vitlöken
tog väldigt god tid på sig att komma upp, så lång tid att jag hann vända hela
jorden innan den började skjuta upp - huller om buller. Flyttade de till en
ledig plats där de i princip glömts bort.
De har troligtvis haft svår torka och var inte villiga att ge utan att
få. Nya tag och bättre omsorg nästa gång.
Mitt odlingstekniska tips.
I år
har vi börjat med bokashi som är en komposteringsmetod där mjölksyrebakterier
bryter ner matavfallet innan man gräver ner det i jorden. Snabbt går det också,
på cirka fyra veckor har soporna förvandlats till näringsrik jordförbättning.
Bokashi är ett suveränt sätt att jordförbättra!
Tips till bokhyllan.
Boken Gödsel
(om trädgårdens näringsliv) av Tina Råman är en faktaspäckad bok om just gödsel
och näring. Visst det är skitsnack, men skrivet på ett bra och lättförståeligt
sätt och känns trovärdig. Bokens layout är en total blandning av färg- och
svartvita foton, faktarutor i allsköns olika former, femtioelva olika typsnitt…
och så snygg!
Den där boken Gödsel sätter jag upp på önskelistan till jul!
SvaraRaderaJag har gjort ihärdiga försök med bokashi men det blir bara en illaluktande gegga som till synes aldrig multnar även om jag gräver ner den i odlingsbäddar. Vad gör jag för fel? Har "rätt" prylar.
Allt gott!/Laila
Jag är ju ganska ny på bokashi, så jag är nog inte rätt person att råda dig. Är det helt lufttätt i hinkarna innan du gräver ned det? Vad synd att det inte funkar för det är ju ett himla smidigt sätt att ta hand om det som blir över efter att hönsen tagit sitt.
RaderaVi blandar all slags skit i komposten - det finns mer än en, vi varvar med matrester, kaffesump, gräs, grenar, löv, jord, grus och mera gödsel av lite höns - ko - häst.
SvaraRaderaVi är mycket nöjda med den blandningen och det blir kanon bra.
Nej vi har tyvärr aldrig testat bokashi men hört och läst om den japanska komposteringsmetoden.
Man bör väl pröva någon gång, det låter väldigt positivt.
Må väl/ Eva
Ditt blogginlägg var mycket intressant - och gav mig en tankeställare. Man kanske skulle gå igenom vad som hände i trädgården under 2016 och sen göra en sammanställning. Det börjar nämligen sina på trädgårdsbloggsidéer. Vi har ju en hemsk massa snö över allt just nu.....
SvaraRaderaKRAM - Susie