tisdag 22 december 2009

Julsmaker

Dan före dan före dopparedan...

Idag hade jag gärna varit hemma och pysslat, men jag jobbade över istället (jag visste om det sedan länge) så nu är jag bara trött. Innan jobbet fixade jag i alla fall klart det sista av julgodiset. Det var bara favoriter i repris från förra året. Rocky road kan vi bara inte vara utan, klassikern knäck förstås och fjolårets nykomling:



3 dl grädde
3 dl socker
1 dl sirap
1 msk kakao
0,75 dl turkisk peppar
2 tsk smör
200 g mörk choklad
havssalt


Krossa karamellerna i en mortel.
Blanda grädde, socker, sirap, kakao och de krossade turkisk pepparkaramellerna i en vid gryta. Låt det koka upp under omrörning. Låt sedan koka kraftigt utan lock och utan att röra tills termometern visar 117–120 grader eller tills smeten klarar kulprovet, se sidan 54. Det tar ca 15 minuter i en vid gryta. Rör om då och då.
Rör ner smöret och häll smeten i bakplåtspappersklädd form (ca 20x20 cm). Ställ kolan kallt att stelna.
Smält under tiden chokladen i vattenbad.
Skär eller klipp kolan i bitar. Doppa varje bit i chokladen och lägg upp på ett galler eller på ett bakplåtspapper.
Strö lite havssalt på toppen innan chokladen har stelnat.

Vi har fortsatt i köket även ikväll och gjort enbärsdricka. Just nu luktar det faktiskt lite gin-liknande...


Enbärsdricka är något vi alltid drack till jul när jag var liten och jag har tänkt göra det flera år, men inte förrän nu ska det bli av.
Håll tummarna att det blir bra!

I bakgrunden står teven på nu och det är Peter Jöbacks julkonsert som visas. Det låter bra...!

Adventsstjärnorna i växthuset har varit tända några veckor nu. Man kan se på glaset att de värmer en del. :)




Nu ska jag gå och provsmaka en kola till tror jag!

Ha en fin kväll!

Psst, idag beställde jag hem en frökatalog och passade på att lägga till några fröpåsar också.

8 kommentarer:

  1. Oj vad du fixar och donar. Chokladdoppad lakritskola, det låter som något som jag skulle gilla. Hoppas det går bra med enbärsdrickan och att den smakar som du minns den. Har just tittat på Jöbacks konsert på tv och den var så fin och stämningsfull. Ha det gott. // Peter

    SvaraRadera
  2. Oj så gott det lät och ser ut, jag som tyckte jag precis var klar med årets julgodis och så kommer ett så här fint recept.. =)..men jag kan ju spara det till nästa år.. Ha en skön och härlig jul.. Kram/Moa

    SvaraRadera
  3. Lakrits... vill bara ha det finska söta :)
    Många fina juldagar.

    SvaraRadera
  4. Mmm så god den ser ut.
    Ja och så ditt fina växthus som jag gillar så mycket.
    Ha en riktigt God JUl och tack för alla fina kommentarer jag fått av dig det värmer alltid.
    Kram
    Annika

    SvaraRadera
  5. En del dofter och smaker blir det minsann. Rocky road har vi också som favorit och en mariannetårta som inte går av för hackor. Din kola lät jätte-smarrig. Ljus i växthuset fick viinte upp i år heller men det kommer fler chanser. God Jul / gittan

    SvaraRadera
  6. Det lyser verkligen vackert från växthuset. Och kolan ska jag nog testa vid nästa pysseltillfälle. God Jul.

    SvaraRadera
  7. mm, det lät inte dumt, med turkisk peppar i som är så gott. Måste prova men inte i dag,,,har just gjort Rocky Road och Mozartkulor, och pepparkakscheescake, och skall börja med skinkan. Var bara tvungen att sätta mig ned den stund (o då blev det vid datorn...*ler* ) Ha en God Jul!

    SvaraRadera