tisdag 16 mars 2010

Vinterträdgård

Jag har försökt skotta av snön från spireahäcken nu, den ser nästan ut att ligga vikt mot marken. Ja, skottat för att skaka av kvistarna går inte, det är alldeles för tjockt och isigt. Nackdelen med att använda spade är förstås att kvistarna lätt skadas. 

Det är mycket som ska tänkas på när vi gräver och planerar vår trädgård. Främst förstås att det blir bra i just den tid vi njuter som mest i trädgården, det vill säga vår och sommar.

Men för att det ska bli bra ska vi även få in så att det fungerar med snöröjning under flera månader och kraftiga takras - något som är nog så svårt när vi sätter upp den nybyggda spaljén i maj, gräver min nya rabatt i juni eller planerar en liten damm i augusti. Vad jag gör i juli? Njuter...Jag gillar inte just den här delen som envist ska blanda sig i min dröm om den ljuvliga trädgården, men det är nog så viktigt. 

Ifjol kraschade gärdsgården som vi haft i många år av ett våldsamt takras. I somras ersatte vi den delen med att sätta upp ett gäng humlestörar istället och lovade varandra att investera i snörasskydd innan vintern. Nu har vi inte alls haft samma snömängder i år som i fjol, men jag har inte vågat mig på att se efter som humlestörarna blott är vedpinnar nu (för vi har så klart inte skaffat några skydd...).

Redigerat: Alla humlestörar har klarat sig fint, årets snöras hamnade inte alls så långt ut som förra årets.

Min kant mellan gräsmatta och grusplan har i år effektivt skyddats mot traktorn med farliga snöskopan (vi bor vid en återvändsgränd så traktorn behöver vända hos oss) genom höga tallkvistar som satts upp som markering. Förra året försköt nämlingen traktorn hela stenkanten som jag hade gjort.


Det är inte bara farliga traktorer som vi ska tänka på. Vi skottar ju själva gårdsplanen själva och en snörik vinter då brukar det bli problem efter ett tag var vi ska göra av snön? Vallarna som skottades upp i december orkar jag inte komma över i februari. Vi brukar krympa gården lite, men det bästa är ju att kunna leda bort snön så långt från huset som möjligt.

Apropå snö och vinter så försöker jag också få in i mitt tänk att det faktiskt inte är samma förutsättningar att ha trädgård här uppe som söderut när jag tycker att andra hinner få så stora plantor på en säsong och när komposten erbjuder fin härlig jord efter bara en sommar? Faktum är ju att säsongen startar mycket senare hos mig än exempelvis Skåne och höstplantering är inte att tänka på hos mig för rätt var det är har vi vinter (nästan) i slutet av september.

Säsongen blir ju flera månader kortare och det ska jag försöka komma ihåg. :)

Usch, nu kändes det som att det blev väldigt deppigt och negativt det här, det var inte den känslan jag hade när jag började skriva.

Ha en fin tisdag!

PS. Stolsdynorna för några inlägg sedan har jag inte sytt själv, de är från Nyblom & Kollén.

7 kommentarer:

 1. Visst är det mycket att tänka på. Jag kan lova att nästa gång vi får snö då ska jag förbjuda maken att slänga in den i häcken längs med uppfarten! Nu ligger ju alla de vårblommor som brukar vara först ut UNDER hans uppskottade snö. Han får snällt skjutsa snön åt andra hållet i fortsättningen, upp på gräsmattan. Men att få kankten söödnerkörd av traktorn, fy så ledsamt! Hoppas din trädgård klarat sig lite bättre i år och att snön snart är ett minne blott / kram

  SvaraRadera
 2. Eftersom vi haft trädgård i en massa år INNAN vi flyttade hit, så visste vi att man måste lämna lite plats för snön. Jag har inte heller anlagt några rabatter utmed huset, bara några enstaka växter, så där är inga problem alls. Men det här hjälper ju inte när hela tomten ligger under tung snö; den svartstammiga bambun syns inte ens och massor med buskar, bl.a. den vintergröna Cotonastern som hade blåst sönder och lagats är garanterat skadad igen! Men...det kommer nog en vår och då växer det upp nytt!

  SvaraRadera
 3. Klokt att även ta med vintern i trädgårdsplaneringen. Men visst är det väl härligt med skillnaderna i vårt avlånga land, somliga har ju vår medan andra har halva vintern kvar. Det är ju en av sakerna som är så kul med bloggandet, att få följa hur andra har det just nu. Helt underbar skylt du visade i förra inlägget. Ha det bra. // Peter

  SvaraRadera
 4. Tycker visst det verkar som du planerar rätt. I år är det ju så att ni har tydligen fått mindre snö än oss härnere. Alltså kivttar det hur vi planerar Det skiljer sig alltid år fr år.
  Men visst- det är en del att fundera på
  Ninne kram

  SvaraRadera
 5. Det är ingen fara att du låter negativ. Det kommer lite mer värme nu i veckan så med lite tålamod kommer din trädgård att förvandlas till det underbara du beskriver!

  SvaraRadera
 6. Ja, det är en hel del man skall tänka på när man både bygger och planerar trädgård.
  Under tiden vi höll på med vår ateljé, kom jag plötsligt på att snöras från taket kommer att begrava trappan och ingången ganska fort!! Ingen hade tänkt på det tidigare! Men det finns lyckligtvis snöhinder, så det löser sig.

  Men trädgården är fortfarande väldigt vintrig hos mig och snösmältningen obetydlig pga kalla nätter :( buskarna är det nästan omöjligt att komma åt för att befria från snö, men den är antagligen så frusen.
  Ja, hur länge måste vi vänta innan vi får se tulpaner och narcisser i år månne !?
  Ha det gott! /Bea

  SvaraRadera
 7. Härliga sommar bilder, längtar.....Kram

  SvaraRadera