söndag 1 maj 2016

Från bord till jord och tvärtom

För några månader sedan blev vårt hushåll med bokashi.
Redan innan hönsens tid hos oss så skaffade vi en varmkompost, men vi har aldrig fått den att funka så där jättebra och den fryser stor del av året.

Till bokashi-hinken går te- och kaffesump, bananskal, mat som hunnit bli dålig, citrusskal, hushållspapper och sånt, ja allt som inte hönsen äter upp!Eftersom vi har haft tjäle (har fortfarande) så har vi inte kunnat gräva ner den tidigare, men nu har tjälen släppt så pass att vi kunde gräva ner en bit och idag var det äntligen dags för premiären. Rakt ner i odlingslådorna!

Det är ju lite skum känsla att gräva ner sina sopor, men om bara två veckor ska det omysiga här ovan ha omvandlats till finfin jord!

"Alla" verkar ha bokashi nu för tiden, men för den som vill veta mera om hur det fungerar så kan man läsa här!

4 kommentarer:

 1. Har två bokashihinkar som jag gör vallörtsextrakt i numera - fick det alltså inte att funka så bra med bokashi. Gjorde förmodligen något fel och det slutade med att maken förbjöd mig att gräva ner smörjan för det stank lång väg, mycket mer och räligare än t.ex gammalt nässelvatten! Berätta gärna hur det går!
  Allt gott!/Laila

  SvaraRadera
 2. Jag tycker alla som har möjlighet skulle prova. Det är så ursprungligt naturligt. Lycka till med din bokashi.

  Ha en fin första majvecka!
  Kramar från Eva-Mari

  SvaraRadera
 3. Nej, det är inget för mig! Det räcker så bra med vår "vilda" kompost som numera flyttat in på tomten till parken och det gamla igenvuxna diket mot kohagen. Eftersom diket inte heller syns varken från vägen eller från parken förrän man kommer 2 meter ifrån, så är det ett perfekt ställe. Men...det är naturligtvis endast avfall från trädgården som slängs där!
  KRAM
  Susie

  SvaraRadera
 4. Spännande! Har aldrig provat bokashi eftersom jag kör allt grönsaksavfall och även äggskal, bananskal citrusskal, te m.m. rakt ut i den vanliga komposten. (Dock ingen tillagad mat, inga meeriprodukter och inget kött förstås). Det kommer nog att växa som bara den i dina odlingslådor och smart att göra så eftersom jag inser att dina höns äter upp det som är stommen i min kompost och att du tack vare detta bara får de mer svårkomposterbara delarna kvar. Kul att det verkar ha gått så bra för jag tror inte det är helt lätt efter vad jag hört.
  Önskar dig en varm och skön vårvecka! Anna-Karin

  SvaraRadera