torsdag 27 augusti 2009

C

Nu när hösten kryper inpå och och skola och jobb har kommit igång igen så brukar det kunna bli en del höstförkylningar.


Vi förebygger så gott vi kan med att proppa i oss c-vitaminer till exempel våra egna solmogna och söta physalis! När den första hade mognat och jag plockat den höll jag upp den framför nioåringen och frågade om han visste vad självisk är? Näe, sa han och jag stoppade det solgula bäret (frukten?) i munnen... Mmm, så god!

Han tyckte inte att jag var alltför egoistisk dock då han kollade in att det fanns flera som ville ätas upp inom kort. ;)Jag kan också stolt berätta att vi skördat våra första havtorn. En riklig skörd på fyra kilo stycken bär - ett var till samtliga familjemedlemmar. :)
Ett bär ska ju tydligen innehålla lika mycket c-vitaminer som tio apelsiner, men att göra juice eller marmelad räckte det inte till.
Det är något visst med att få äta det man själv skördar, eller hur?

9 kommentarer:

 1. Visst är det ngt alldeles särskilt att få äta det man själv ansat och vårdat :)
  Vacker Physalis och därtill riktigt avis, men Havtornsbär har jag några fler.... vid havsbandet :))
  Trevligt veckoslut! /bea

  SvaraRadera
 2. Ja, DET var själviskt...!!
  Här delade vi första mogna jordgubben på tre!

  Nu har vi fullt upp med att plocka spanska skogssnigeln (mördarsnigel) och slänga till våra nya vänner - ankorna. De slafsar nöjda i sig dem...!!
  Ska bli intressant att se om man kan få ner antalet till nästa säsong.

  Skördas gör det inte så mycket här nu. Eller jo, fallfrukt av äpplen tog jag in igår. Plommon äter vi varje dag och gurka har vi så det räcker och blir över. Den gula löken har jag dragit upp och låtit torka här inne, så nu är det lök i alla rätter jag lagar...! =)

  Ha det så gott med fortsatt skörd!

  SvaraRadera
 3. När jag ser en röd jordgubbe blir jag så glad o så går jag dit o nallar det innan någon annan hunnit upptäcka den.

  SvaraRadera
 4. hihi, nån havtornsylt blir det kanske inte i år då.......Physalis har jag också i växthuset. Det känns så lyxigt att få gå och plocka av dom. Men än dröjer det ett tag innan de mognar. Trevlig helg! /Anette

  SvaraRadera
 5. C-vitamin är bra! Ofta är det gott också. Ja, oj vilken skörd ni får av havtorn. Var ska ni göra av alla (fyra!) bär????

  HA en mysig helg!

  SvaraRadera
 6. Javisst är det en känsla att äta det man själv odlat? Det är extra nyttigt på något sätt!!
  Vilken vacker betongmatta du gjort!! Och det var första gången? Så såg inte mina första alster ut.. *ler*
  Trevlig helg! Veronica

  SvaraRadera
 7. Godast är det man odlat själv. Jag plockade de sista Physalisarna idag. Men vi har frossat rejält av dem även i år (och ändå blivit dunderförkylda?) Hallon äts också dagligen och allt som blir över hamnar i frysen. Gott-i-gott med somriga smaker även under vintern. Men vad blir det av dina (4)bär?

  SvaraRadera
 8. Ja, det var sannerligen själviskt! Här delar vi minsann ett körsbär på fyra om så krävs ... Lite dålig skörd har det ju blivit ibland på vårt halvdöa träd. Men vilken snygg trampsten! Det var ingen dålig grej. Vad kul att betonga, jag har inte haft en tanke på det i år. Men du ... Toscana säger du! Jag och en kompis var där för några år sedan och ville genast tillbaks. Nästa år fyller vi jämnt och då har vi tänkt göra en gemensam resa, kanske hela familjerna tillsammans. Och Toscana är ju ett tänkbart resmål, men vi vill så mycket! /Jenny

  SvaraRadera
 9. Jag tycker höstsen är härlig. Fast lingon vet jag inte var man kan plocka här hos oss.
  Finns inget bättre än hemgjord lingossylt.
  Betongplattan var super fin.
  Ha det gott
  Annika

  SvaraRadera