måndag 18 januari 2010

Tacksam

Vi lever och har fortfarande tak över huvudet.

Vi råkade ut för en sotbrand igår kväll. Maken hade precis tänt upp i pannan när ena brandvarnaren går igång. Eftersom det var i ett helt annat rum den satt i blev han lite konfunderad tills han såg att det sipprade ut rök genom murstocken. Som tur är reagerade han snabbt och stack ut för att kolla skorstenen - som det brann för fullt ur...Vi ringde 112 och fick ut ungarna snabbt. Det var en riktig plåga att stå ute på gården och vänta på brandkåren och samtidigt se eldslågorna slå ur skorstenen utan att veta vad man kan göra.

Jag tänkte hela tiden: Tur att vi var hemma, tur att vi var hemma, men idag har mer tänkt på vad som skulle kunna hänt om vi lagt oss för kvällen då eller om det inte inte varit en spricka i muren så brandvarnaren inte gått igång så snabbt...

Det gick bra och jag är så tacksam för det.

Förutom att vi måste laga murstocken där röken sipprade ut sprack den också uppe på vinden av elden, men det ska tydligen gå bra att laga. I n g e t annat är skadat.

Jag har alltid haft respekt för elden. Vi måste ha den för att värma upp vårat hus samtidigt som den kan utgöra en fara.

Jag har ju sett i lokaltidningen rapporter om bränder var och varannan dag nu när det varit så bistert ute. Som det blev för oss kan det tydligen lätt bli när det är stora temperaturväxlingar så som det var här i helgen. Känns också lite skönt att det inte var slarv orsakat av oss som det berodde på, men vi ska absolut sota själva, mellan de ordinarie sotningarna, hädanefter.

Vet inte om någon orkat lyssna/läsa, men jag fick i alla fall häva ur mig lite av det som finns i mitt huvud nu.

Kram.

18 kommentarer:

 1. Oj då! Vad skönt att det gick bra! Jag är också litet orolig när vi eldar, särskilt sena kvällar. Håller med om att det står om massor med eldsvådor så här års. Klarade ni huser från rökskador?
  Karin

  SvaraRadera
 2. Fy, vilken tur att det inte blev värre än så! Eld har man verkligen repekt för, samtidigt som den är något av det vackraste som finns (på rätt plats) Kram gittan

  SvaraRadera
 3. Hej hej,
  Tack för gratulationerna, det värmer :)

  Ni verkar ha en skyddsängel som vakar över er...vilken himla tur ni hade...hjälp...

  men ni ska ha det gött nu!!!

  SvaraRadera
 4. Nej men fy vad otäckt. Tur att det gick så bra som det gick. Har själv tänkt mycket på bränder den senaste tiden eftersom det har hänt så mycket. Ha det så bra. Kramizar .

  SvaraRadera
 5. Det är lätt hänt. Tur att ingen kom till skada. Man har rätt att vara chockad och känna en massa saker efter en händelse som detta.

  Hoppas att allt som blev skadat går att reparera.

  Stor kram till dig!

  SvaraRadera
 6. Usch vad otäckt! Och som sagt vad tur att ni var hemma och upptäckte det i tid!!

  SvaraRadera
 7. Men ojoj vilken himla tur att det gick bra! Såna där sotbränder är lömska! Förstår att det blir många tankar som snurrar runt när något sånt där händer! / Irene

  SvaraRadera
 8. Vilken otäck historia!
  Tur att det gick så bra, brandvarnare är sannerligen en bra och billig livförsäkring.
  Jag har också en otrolig respekt för elden, min mormor förolyckdes genom en brand i sitt hem ( det hände innan jag föddes, men har ändå satt spår i mig)
  Kram!

  SvaraRadera
 9. Oj, vad otäckt, men som du säger, vilken tur att ni var hemma och var vakna, det kunde ha gått väldigt mycket värre...Kram!

  SvaraRadera
 10. Vilken otrolig tur ni hade ändå.. och så tacksamt att ni reagerade så fort. Tankar sätter igång när sådant här händer och man blir extra försiktigt.. och du vilken härlig och nyttig uppfinning en brandvarnare är... eller hur. Kram på er och jag är sååå glad att det gick så bra som det gick.. Moa

  SvaraRadera
 11. Det där är hemskt! Det hände när jga bodde hemma, jag avr 12 år och hemma med min minste bror. Han kom och sa "rickor" till mig. Det betydde att han sett spörickor i skorstenen. Allt gick sen fort. Brandbilen kom och vi fick bo hos mormor o morfar eftersom allt luktade sur rök. Men alla klarade sig och skorstenen lagades. Sen har det hänt här hemma också en gång men inte fullt så illa. Den sprack inte men det glödde i skorstenen så brandbilen kom och jag var mest rädd sen efteråt så ajg kan förstå hur du tänker idag.

  Vilken tur ni hade! Kramar!

  SvaraRadera
 12. Vilken rysare.. det är det värsta som kan hända en .. viken änglavakt ni hade.
  Jag hade en arbetskamrat vars man brann inne och sedan dess är livrädd för brand.
  Kram om varandra en extra gång så kommer det en från mig.
  Annika

  SvaraRadera
 13. Usch, så hemskt men vilken tur ni hade! Man kan inte annat än att känna tacksamhet. Ta hand om er och kram!

  Karin

  SvaraRadera
 14. Så väl att dt slutade lyckligt. Elden som är så skön o fin när den är på rätt plats. JAg hoppas nu att den inte har satt otäcka "sprickor" i Er, utan bara ett varningstecken.
  Bra att du skriver det här för jag tror MÅNGA behöver kolla sina skorstenar.
  STOR KRAM
  Ninne

  SvaraRadera
 15. Skönt att höra att ni klarade er bra. Det är mycket farligt det där med skorstenar o sot, svårt att förstår när man inte ser hur det ser ut.
  Vi fick kaminen i dag med trasigt glas men vi ska inte elda förrän sotarn har inspekterat iaf!

  SvaraRadera
 16. Så otäckt! Förstår att ni är tacksamma! Det är lurigt med eld, även om man är beroende av värmen. Hoppas att hela familjen mår bra!
  Kramar
  Ester

  SvaraRadera
 17. Usch, vad otrevligt, men vilken tur att brandvarnaren kände av det och att ni kom ut så snabbt.

  Jag har varit med om en anlagd brand när jag inte var hemma, så jag vet hur lätt saker blir rökskadade, så det var ju tur att det inte blev värre. Det året firade jag 25-årsdagen med att köpa möbler, vilket inte var roligt när allt måste handlas samtidigt. Som tur var hade vi i alla fall sängarna kvar efteråt.

  Jag hoppas ni får sova gott på nätterna i fortsättningen!

  SvaraRadera
 18. Vilken himlans tur att det gick så bra som det gjorde. Puuh det är otäckt med brand. Vi satte in larm nu i höstas och mest faktiskt för att vi ville komma åt rökdeckaren och kameran, för vad hjälper det att vi har brandvarnare om våra hundar är hemma själva och det börjar att brinna. Må gott

  SvaraRadera