söndag 3 januari 2010

Trädgårdsåret 2009 (del 2)

Juli - var en regnig och trist sommarrmånad. I växthuset saknade tomaterna både sol och värme. Pionfavoriterna slog ut en efter en och jag gladdes åt både väldoften och de maffiga pionblommorna! På semesterresan till Gotland inspirerades jag av en plantering med limegröna daggkåpor tillsammans med ett böljande blått hav av stäppsalvia. Därför gjordes en av rabatterna här hemma om. Örtagården svämmade nästan över med persilja, rosmarin, timjan, oregano med mera medan luktärterna inte alls ville vara med. Efter många turer gjordes en del av gårdsplanen om till uteplats med tillhörande släntrabatt och vi skördade vår allra första nypotatis nånsin! En grävling fick för sig att böka efter daggmask i mina nya planteringar... Vi besökte Wij Trädgårdar och Jord under naglarna flyttade till nuvarande bloggadress.

Augusti - kom med sommarens första liljeblomning och det blev även lite sol och värme som gladde både människor och tomater.Vi satte upp humlestörar på rad nedanför altanen för att ersätta gärdsgården som försvann med ett av vinterns takras. Vindruvan som vi planterade förra sommaren fick nu en liten pergola att klättra över. Att den troligen inte alls kommer att täckas in av vinet bekymrar oss inte särskilt.  När nästan hela sommaren gått kom också lusten för att "betonga" lite, blomsterstöd, trampstenar och hängande fågelbad. Lingonplockning avslutade månaden och trädgårdens blommor brann i orange, gul och röd.
September - fortsatte att gjuta i betong och plocka lingon i skogen. Liljan Stargazer blommade så otroligt vackert och vilken väldoft! Vi skördade massor av tomater innan det blev dags att tömma och plocka in krukor, trädgårdsmöbler och växtstöd. Komposten blev som vanligt jättefin!
Oktober - började med snö, men den försvann snabbt. Lavendel coh liljor fick ett lager granris över sig istället och sent om sider kom gjorde vi vinter i växthuset. Chiliskörden blev stor och vacker! Den 19 oktober presenterade jag årets sista Veckans blomma som blev alpklematisens första blomma nånsin!
November - kom med mörker. Vilket mörker sedan... knappt en enda soldag  och avsaknaden av snö gjorde att det kändes värre än vanligt. Vi tapetserade om med blommor uppåt väggarna inomhus innan det var dags att tända första ljuset.December - var heller ingen trädgårdsmånad. Vi bakade pepparkakor, sjöng julsånger och smaskade knäck. Innan månaden var slut damp i alla fall frökatalogerna ner i brevlådan!


Bloggandet är en fantastisk dagbok och det har varit riktigt roligt att se tillbaka lite på året som nu ligger bakom oss!

Idag har jag varit ute i skidspåret igen och det var en väldigt fin vinterdag med sol och -8°. Nu hoppas jag tempraturen kan hålla sig däromkring så att vi får chans att vara ute under den här veckan för nu börjar jag nämligen mitt jullov!

Må så gott!

15 kommentarer:

 1. Hej!
  Fast jag är inte så flitig dagboksskirviare.. inte ens på bloggen för under våren och sommaren hinner jag inte med.
  Flitig har du varit och fint och roligt är det att titta in till dig.
  Kram
  Annika

  SvaraRadera
 2. Så trevligt att läsa sammanfattning av ditt trädgårdsår :) Tänk så mycket ni fått gjort! Minns när du grävde rabatter för pioner och lade stenarna så fint på marken :)

  Tänkte fråga om tomatsådd och skörd - vilka sorter du sådde, vad har du tänkt så i år? Är på jakt efter en "idiotsäker" tomat att så, gärna stor sort utan hårt skal som mognar tidigt, ger riklig skörd och inte krånglar :)

  Jag sitter skönt i soffan och läser alla härliga bloggar och det märks att ett nytt trädgårdsår har börjat :)

  Ha det så gott i vinterkylan, kramen :)

  SvaraRadera
 3. Vad roligt att få titta in på din blogg.
  Har ingen trädgård själv men hoppas kunna odla lite på min balkong i år.
  Kommer att titta in igen och njuta av dina skapelser.

  God fortsättning!

  SvaraRadera
 4. Härlig tillbakablick! Känner igen mig i mycket vilket är klart, vi bor ju nära. Hoppas det blir lite mer tomater nästa sommar.

  Hälsningar
  Ingela

  SvaraRadera
 5. Jaså nu börjar ditt jullov, mitt slutar i morgon bitti...bläh...
  Kul att du blev inspirerad här på Gotland, har för mig att det var nere i Almedalen..?

  SvaraRadera
 6. Va mycket du hunnit med, själv skulle jag vilja gjuta lite betong i sommar. Har tänkt länge men inte fått tummen ur, det är ju så snyggt...
  Ha ett härligt "jullov"

  SvaraRadera
 7. Så mycket du hann med under året och väldigt trevligt sammanställt!
  Den söta bilden med radion, drinken och tofflorna gillar jag oerhört :)
  Nu tar vi sikte på ett underbart år 2010 vad odlingar och trädgårdsinspiration beträffar.
  Nu skall jag pricka av mina frö-önskningar ;)
  Kram /Bea

  SvaraRadera
 8. Vilket härligt inlägg. Kul att kika på ditt trädgårdsår . Vilket mysigt växthus du har. Kram

  SvaraRadera
 9. Vilka härliga bilder du bjuder på! Jag drömmer mig bort o längtar till våren.

  God fortsättning på det nya året!
  Kram Cornelia

  SvaraRadera
 10. Vilken fin sammanfattning, och vilka fina bilder!

  SvaraRadera
 11. Ja du, inte bara texten är härlig utan bilderna likaså. Man riktigt längtar till ett nytt år och minns det gamla.

  Sedan är jag väldigt nyfiken på hur du åstadkommit de fina bildcollagen. Det är något som vore kul att lära sig.

  SvaraRadera
 12. Vackert!
  Tänk vad bra att blicka tillbaka och se allt fint som varit. Ibland stirrar man sig blind på allt som inte hanns med, men en sådan här härlig tillbakablick är rena motgiftet!
  Må så Gott!
  Ester

  SvaraRadera
 13. En härlig sammanfattning av trädgårdsåret som gått...nu vänder vi näsan frammåt igen och blickar mot nya fröpåsar och nya planteringar...kanske lika bra att det är fullt med snö så att jag hinner bygga upp väntan och längtan på topp...
  Ha det fortsatt gott nu och...

  Kramar från Malin

  SvaraRadera
 14. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 15. Härlig årskrönika! =) Undrar vad man kan göra åt närgångna grävlingar? Ska förhoppningsvis flytta till landet i vår, men är lite rädd för att grävlingen ska förstöra alla typer av odlingsförsök. Hur gör du? http://miriamstradgard.blogg.se

  SvaraRadera