fredag 1 januari 2010

Mitt Trädgårdsår 2009

  Januari -i årets första månad fanns trädgården mest mina drömmar. Det var längtan, planering och förhoppningar! Första fröna kom i jord, pelargon och två sorters chili. Jag hade kanske kunnat vänta ett tag till, men varför det? :) 8 januari firade jag att jag bloggat i två år.


Februari - Snö och kyla, men fräscha tulpaner på köksbordet mest varje dag. Vi studerade småfåglarnas liv vid fågelladan och bläddrade i fågelboken tillsammans. Mera sådder, perenner, som åkte ut under ett snötäcke!

Mars - jag bjöd på en märklig "trädgårdsvandring". Funderade en hel del kring trädgårdens läkande kraft och sådde tomatfrön. Växthuset var helt oåtkomligt för all snö, trots att vi ställde om klockorna till sommartid så kändes våren långt borta...
April - Påsken kom med snösmältning, äntligen. Bubbelplasten kom upp i växthuset och värmefläkten brummade igång! Trädgård Norr i Umeå besöktes med nyfunna trädgårdsvänner. Sista veckan startade jag Veckans Blomma och först ut var krokusen.


Maj - startade med riktigt fint väder och och trädgårdslusten nästan svämmade över! Vi kom igång med skämshörnan uppe vid växthusen, pilstaket och trätrall varvdes med stenar. En rosenportal som tidigare hade varit "nej, nej" hos mig var plötsligt klar. Vi planterade ett plommonträd och två körsbärsträd. Jag grävde en pionrabatt, ångrade mig och grävde en annan... Jag besökte Jamtlis Vårmarknad där Hannu Sarenström höll en inspirerande föredrag!


Juni - så var den första sommarmånaden igång. Vi satt på första parkett och såg fågelungarnas första flygturer! I skogen runt om oss avverkades det vilket gjorde att vi fick in mer ljus i trädgården. Jag fick äran att hålla i en utlottning med fina vinter från Trådspira. Det blev allt svårare att välja ut Veckans Blomma ju längre in i sommaren vi kom för nu ville alla blommor komma ikapp sommaren!

Det är svårt att sammanfatta trädgårdsåret på några få rader, i alla fall när vi börjar komma till våren och sommaren. Det här halvåret bloggade jag på annat ställe, nämligen här, och det är så roligt se tillbaka på tankarna och funderingarna som jag hade just då.
Framför mig på skrivbordet ligger två frökataloger och ropar på mig och i kameran har jag ett snöig foto som viskar att här Åsa, här i hörnet kan det bli bra med en ny plantering till våren...

Tack för att ni delar mina trädgårdsfunderingar, bladlöss och glädjefnatt året runt!
...och God fortsättning på det nya året!
Återkommer med andra halvan senare.

11 kommentarer:

 1. God fortsättning på det nya året och tack för en härlig summering av det gångna. Mitt 2009 har varit lite av ett mellanår när det gäller trädgård, haft mycket med familjen, jobbet och studier samt husmålning så jag ser fram emot ett bättre trädgårdsår 2010 på en ny förhoppningsvis mer välfungerande blogg. Ha det gott till vi hörs igen. Maria

  SvaraRadera
 2. Tänk att snart kör det igång igen, trädgårdsåret =) Kul att se hur pass olika det är för oss i vårt avlånga land. När du drar igång fläkten och har bubbelplast, så ställer jag ut sådderna i växthuset för då är vårvärmen fullt tillräcklig här. Och sen blommar det ju så olika. God fortsättning / gittan

  SvaraRadera
 3. Vilken härlig summering av ena halvan av 2009. Jätte bra så nu väntar jag på den andra:) God fortsättning. Kram

  SvaraRadera
 4. Härlig tillbaka blick.
  Nu ser jag fram emot ett bloggår och framförallt trädgårdsår.
  HHA ett Rikitigt Gott Nytt år
  mvh Monica på Pepparbacken

  SvaraRadera
 5. Vilka härliga foton, varje årstid har sin charm! Ser fram emot andra halvan! Gott nytt år!

  SvaraRadera
 6. God fortsättning på det ny året!
  Trevlig årskrönika och så mycket ditt år 2009 bjöd på!
  Nu när jul och nyår är över brukar den rastlöse (jag) få en lång lista på vill "ha sådder" och har lite svårt att hejda mig. Har några dagar ledigt nästa veckan och jag skall ta en titt bland fröpåsarna och hos Impecta :)
  Kram /Bea

  SvaraRadera
 7. God fortsättning..
  Det var ett härligt år och jag känner ju som sagt igen en del.
  Kul och flitigt med årskrönika.
  Ha en skön kväll
  Annika

  SvaraRadera
 8. Gott nytt år! härlig sammanfattning av året.. o vad jag vill så! =) / kram åsa

  SvaraRadera
 9. Vilken fin summering av första halvan av trädgård 2009, ser fram emot sista delen.
  Snart är det dax för chilisådden, den brukar vara först ut här hos mig. Impecta-katalogen börjar få hundöron nu:)
  Önskar dig en god fortsättning på den nya året!
  (Trädgård 2010 är på G)

  SvaraRadera
 10. Vilket härligt trädgårdsår det blev av 2009! Nu håller vi tummarna för 2010. Tack för din fina tillbakablick, ser fram emot nästa del!
  Må så Gott!
  Ester

  SvaraRadera
 11. Nu längtar man efter pastelliga färger o våren igen!!

  SvaraRadera