onsdag 20 januari 2010

Röda, söta, saftiga...

Tack till Er alla för att jag fick "prata av mig" lite häromdagen. Ganska omgående efter jag postat inlägget fick jag pang på ett migränanfall. Jag hade hållit igång hela dagen och det var först då som jag faktiskt slappnade av och då fick jag migrän tillbaka. Typiskt, men nu hoppas jag att det dröjer till nästa gång.

Jag har lite smått börjat tänka lite på fröer. I år blir det nog inte så många perenner, jag ska kolla vad jag har för frön kvar och sedan köpa myskmadra- och stäppsalviafrön.

Det är mest tomater jag har kollat in hittills. Jag brukar alltid ha någon körsbärstomat, olika varje gång, men jag har aldrig blivit besviken. Gardeners Delight hade jag i somras och Chocolate Cherry dessförinnan. Många och goda fick jag av båda sorterna! Nu har jag kollat lite på Supersweet 100.
"Vanlig" tomat hade vi Tigerella och Klasetomat. Tigerella blev det också stor skörd av, den andra minns jag inte riktigt. Outdoor Girl ska vara en tidig sort, den blir det kanske i år. Olivade, plommontomat, har jag haft tidigare och gillade. Bifftomater är jag inte så förtjust i, men jag kanske inte haft någon fin sort?

Gul pärontomat testade jag ifjol och det var inget större fel på den, men det var inget särskilt med den heller, förutom den vackra formen och färgen! Funderar på Green Grape som är en körsbärstomat med gröngula tomater.

Ge mig din bästa tomatsort!

Jag är ingen vidare grönsaksodlare, men jag vill gärna vara en! :) Blomkål och bönor är något jag vill ha i mitt lilla land. Bönor har jag faktiskt haft, men blomkål - är det svårt? Purjolök?

Ettåringar lär det bli ett gäng med också, luktärter, krasse, heliotrop, lejongap, rosenskära, ringblommor...

Det är bara ett litet problem - var ska jag ha alla mina sådder innan de kan flytta ut i glashuset?

17 kommentarer:

 1. Fy, för migrän och hoppas det dröjer till nästa gång!
  Frön och sådder är verkligen högaktuellt och ofta vill man sååå mycket denna årstid och tror sig behöva ( eller önskar ha) en mängd arter i trädgården, men...man skall ju hinna njuta också av sommaren :)
  Frön till tomater kan jag inte hjälpa dig med, det finns en hel djungel och jag har inte lyckats finna ngn bra sort ännu i alla fall.
  Lycka till med fröna!
  Trevlig kväll! / Bea

  SvaraRadera
 2. Jag har också migrän - det är ett elände! Hoppas det dröjer till nästa gång.
  Alltid samma problem med frösådderna - fönstren räcker inte till för all vårlängtan...
  Må så Gott!
  Ester

  SvaraRadera
 3. Migrän är ju aldrig kul men det kunde väl nästa väntas efter den anspänningen det blev av det ni var med om.

  Tomater odlar jag men äter inte. Här gillar familjen gardeners delight och yellow pear. I år skippar vi dock den sistnämnda och provar Vilma och en annan, var det kanske golden sun???

  Kram!

  SvaraRadera
 4. Usch o fy för eld..... när den är där den inte ska vara. Tur i att det gick bra ändå! Ja fröerna är beställda o tankarna är på högvarv! Jag har köpt gardeners delight - ingen aning hur den är !Även köpt massor med fröer till köksträdgården! / kram åsa

  SvaraRadera
 5. I helgen ska jag ta mig tid att läsa din blogg ordentligt. Ska odla lite själv och tänkte använda dina tips :) Hoppas att det är ok.

  ha en mysig kväll!

  SvaraRadera
 6. Usch för migrän både min man och son har det,,fast dom har varit hos en zonterapeut och har det nästan aldrig numera,,fast ibland när det händer för mycket får de känning men då går jag in och trycker under fötterna för det fick vi lära mej hos zonterapeuten,

  Gardners delight och green grape har varit favoriter hos oss, min men inte barnens för den är lite speciell i smaken favo är black russian mörk röd lite köttig,
  Ha det gott =)Monica

  SvaraRadera
 7. Typiskt att migränen slår till när det lugnar ner sig efter en sådan där pärs!
  Nu gäller det att prioritera och inte beställa alla fröer man tycker sig behöva:)
  Jag tycker mycket om körsbärstomater, en favorit är Sungold, söt och fin........
  Må så gott!

  SvaraRadera
 8. Stackars, som har Migrän. Jag har själv varit drabbad, men blivit hjälpt mycket genom Zonterapi.
  HAr du chans så försök hita en duktig sådan.
  Kram Ninne

  SvaraRadera
 9. Supersweet 100 hade jag förra året istället för Gardener's Delight och jag måste säga att den var ännu bättre! Inga problem alls, mycket god i smaken, gav tidigt, rikligt och VÄLDIGT länge. Den blev det även i år för jag älskar körsbärstomater.

  SvaraRadera
 10. Vilken tur att det gick så bra med branden! Tur i oturen. Usch, jag har jätte respekt för eld.

  Det e väl det stora problemet med frösådder, det tar en himla plats o de e svåra o placera o ha inne tills de får flytta ut. Här skippar vi nog att så egan tomater i år, det blev alldeles för många plantor som sen va svåra att göra sig av med, vi hann heller inte äta upp alla tomater o den blev inte så goda heller, mjöliga. Vi kommer att köpa småplantor ist.

  SvaraRadera
 11. Letade tomater som ska klara friland och vara tidiga. 'Black Russian' och Dansk export ska jag testa. Förra året odlade jag 'hundreds and thousands', den gav mängder.
  Karin
  PS. Hoppas du mår bättre

  SvaraRadera
 12. Jag har inte kommit så långt att jag har börjat odla grönsaker ännu. Men några morötter till kaninen skulle vara bra. Men har ännu inte gjort något ställe att sätta frön på.

  Trevlig kväll!

  SvaraRadera
 13. Det finns en utmaning hos mig till dig!

  SvaraRadera
 14. Hej Jord under naglarna! Har oxå hittat hit. Ger nog upp Trädgårdsblogg jag med, bara krångel. Vad heter din mall? Den ser ut att ha samma typsnitt som min förra.
  Trevlig lörda´/Carina

  SvaraRadera
 15. Trist med både soteld och migrän men tur att det gick såpass bra. Har oxå en väldans respekt för eld!
  Beställde fröer från Impecta igår - enbart grönsaks och örtfröer *duktigt*. Hittae en rolig tomatsort där massor av tomater satt ihop ungefär som på ett björnbär, tror den kallades picnictomat, verkar kul. Har växthus och tre pallkragar men ska försöka utöka med fyra-fem stycken kragar i sommar. Är helt såld på grönsaksodling, det är verkligen inte svårt och det ger sååå mycket tillbaks.

  SvaraRadera
 16. Jag läste ditt förra inlägg och rös...vilken mardröm och det var sannerligen tur att Ni var hemma och att ni hann märka olyckan i tid...Inte utan att jag tänkt tanken ibland och eld är otäckt...vi hade en incident i källaren för nu rätt många år sedan men efteråt hann man tänka en massa tankar om vad som kunde ha hänt.
  Tomatfröer har jag inte skaffat ännu men jag kikar för fullt...kan inte bestämmma mig jag heller...vill inte ha för många sorter o samtidigt så ska det vara spännande att odla...Grönsaker är kul att odla men jag tycker det blir mer jobb än vad de ger igen...bönor är kul o gott...gurka likaså...Grönkål är tacksamt att odla själv...men så värst mycket mer säter jag inte längre...jo sallad så klart och lite Dill...jag sår blommor istället o har till buketter...

  Kramar från Malin

  SvaraRadera
 17. Sun gold är min favorti och bifftomat.
  Längtar efter den riktiga tomat smaken.
  Nu smakar de inget.
  Ha det gott
  annika

  SvaraRadera